Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός από ΔΝΤ και World Bank για νέα κρίση χρέους το 2023 εξαιτίας της Fed - Ποιες χώρες θα ξεκινήσουν το ντόμινο

Συναγερμός από ΔΝΤ και World Bank για νέα κρίση χρέους το 2023 εξαιτίας της Fed -  Ποιες χώρες θα ξεκινήσουν το ντόμινο
Τι αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο στο Μαρακές – Ποια είναι η «καυτή» ατζέντα
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια οικονομία είναι σε κατάσταση vertigo, με μια νέα κρίση να κυοφορείται, αυτή τη φορά με το ντόμινο χρεοκοπιών αναπτυσσόμενων και φτωχών κρατών την οποία έχει πυροδοτήσει η άνοδος των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους από όλες τις πλευρές, με ένα πρόσφατο sell-off των αμερικανικών ομολόγων και την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας να αυξάνουν τα επίπεδα αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, ενώ η Federal Reserve ενδέχεται να μην έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων - με τους πραγματιστές να λένε ότι ο πληθωρισμός.. φαίνεται ανίκητος.
Στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των χρεοκοπημένων οικονομιών είναι ανάγκη να επιτευχθεί σημαντικής πρόοδος πριν από το τέλος του έτους, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες, ενώ τα κράτη όπως το Πακιστάν και η Αίγυπτος θα τεθούν επίσης στο μικροσκόπιο των αγορών όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων συγκεντρωθούν για τη ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας (Wold Bank)  και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός ελέγχου πολλές οικονομίες

«Το διεθνές οικονομικό σκηνικό παραμένει γεμάτο προκλήσεις για τις αναδυόμενες αγορές και τα φτωχά κράτη σε γενικές γραμμές και οι οικονομίες τους είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Joseph Cuthbertson, ανώτερος αναλυτής της PineBridge Investments.
«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα της πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed».
Τι πρόκειται να απασχολήσει τη σύνοδο των κορυφαίων διεθνών οικονομικών θεσμών στο Μαρακές.
A view of an advertising billboard for the upcoming annual meetings of the IMF and the World Bank, in Marrakech
1, Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Οι επενδύσεις στις υποδομές και την αγορά ακινήτων που χρηματοδοτούνται από δανεισμό έχουν φτάσει σε οριακό ύψος και οι εξαγωγές επιβραδύνονται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομίας.
Το πώς η επιβράδυνση της οικονομίας των 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα επηρεάσει άλλες αναδυόμενες αγορές παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα για τους επενδυτές.
«Η χαμηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η κινεζική ανάπτυξη διαμορφώνει ένα νέο καθεστώς στο πεδίο των διεθνών επενδύσεων», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της Amundi, Yerlan Syzdykov.
Η ζήτηση για εμπορεύματα θα πληγεί καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ξοδεύει λιγότερα σε αγαθά και υπηρεσίες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε αρνητικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2024 στο 4,4% από 4,8%.
Reuters Graphics
2. Χρηματοδότηση Ουκρανίας - Φόβοι για χρεοκοπία

Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τα εκκρεμή διεθνή ομόλογά της 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το «πάγωμα» των διεθνών υποχρεώσεων λήγει τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, το μέγεθος και το σχήμα της διεθνούς βοήθειας για την Ουκρανία το 2024 είναι ακόμη ασαφές και καθώς στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες του Κογκρέσου των ΗΠΑ που δεν περιελάμβανε βοήθεια για το Κίεβο έχει αυξήσει την αβεβαιότητα.
Reuters Graphics
3. Αναχρηματοδότηση χρέους υπερχρεωμένων κρατών

Οι συμφωνίες χρέους για τα κράτη που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους (έχει ήδη συμβεί πιστωτικό γεγονός) αναμένεται να προχωρήσουν στο Μαρακές, καθώς οι προσωπικές συναντήσεις μεταξύ πιστωτών και κυβερνητικών αξιωματούχων θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.
Η Ζάμπια πρέπει να καταλήξει σε επίσημη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές (επίσημος τομέας), συμπεριλαμβανομένης της Λέσχης του Παρισιού και της Κίνας.
Η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για την πρώτη αναθεώρηση ενός δανειακού προγράμματος 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Γκάνα διαπραγματεύεται μια αναδιάρθρωση του χρέους τόσο με διμερείς όσο και με ιδιώτες πιστωτές.
Οι συνομιλίες για το χρέος εν γένει έχουν παγώσει, αλλά η Ζάμπια έχει αποδειχθεί η πιο απαιτητική περίπτωση, με τη χώρα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε χρεοκοπία αφού έγινε το πρώτο αφρικανικό έθνος που ανέστειλε τις πληρωμές χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 το 2020.
«Είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι χρονικές παράμετροι και να εδραιωθούν εμπράγματες προσδοκίες (για την εξυπηρέτηση του χρέους)», δήλωσε η καθηγήτρια νομικής του Georgetown, Anna Gelpern, αναφερόμενη στη διαδικασία επανεξέτασης του χρέους των 20 κορυφαίων οικονομιών (G20), γνωστή ως Common Framework, η οποία έχει επικριθεί για μεγάλες καθυστερήσεις.
«Χρειαζόμαστε σαν έναν οδικό χάρτη για να ξέρουμε πού είναι ο επόμενος σταθμός».

4. Τo ντόμινο των χρεοκοπιών ξεκινά...

Η Αργεντινή, το Πακιστάν και η Κένυα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατάσταση αθέτησης δημόσιου χρέους, σύμφωνα με την μελέτη της JPMorgan τον Σεπτέμβριο.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της νοτιοαμερικανικής οικονομίας είναι αρνητικά και πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο ρεκόρ 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ το οποίο δεν εξυπηρετείται, ενώ η προεδρική ψηφοφορία να αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου.
Το Ταμείο έχει παράσχει στο Πακιστάν ένα δάνειο – γέφυρα που θα βοηθήσει τη χώρα μέχρι τις γενικές εκλογές του Ιανουαρίου.
Οι αποπληρωμές χρέους υψηλής απόδοσης από τις αναδυόμενες οικονομίες θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Μεγάλη έμφαση από τους επενδυτές δίνεται στο ομόλογο της Κένυας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγει τον Ιού
νιο.
Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι ήταν «απαγορευτικά ακριβό» για τα κράτη αυτής τη κατηγορίας να αξιοποιήσουν τις διεθνείς αγορές ομολόγων από τις αρχές του 2022, δήλωσε ο Gregory Smith, διαχειριστής κεφαλαίων της M&G Investments με έδρα το Λονδίνο.
Η Αίγυπτος μπορεί να είναι η πιο πιθανή χώρα να εκτρέψει τη χρεοκοπία, σύμφωνα με την έρευνα της JPMorgan.
«Μπορεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ της Αιγύπτου να διευρυνθεί όσον αφορά τους πόρους είναι το μεγάλο ερώτημα για τις συναντήσεις», είπε ο Smith αναφερόμενος στο δάνειο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Καΐρου.
Ωστόσο, τα κρατικά ομόλογα σε δολάριο της Αιγύπτου υποχώρησαν την Παρασκευή 6/10, αφού ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε βαθύτερα την πιστοληπτική του ικανότητα σε σκουπίδια και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Kristallina Georgieva δήλωσε στο Bloomberg ότι η χώρα θα συνεχίσει να «αιμορραγεί» όσον αφορά τα συναλλαγματικά της αποθέματα εκτός αν υποτιμήσει ξανά το νόμισμά της.
Η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Νιγηρία - ο πρόεδρος της οποίας αγωνίζεται να εφαρμόσει τις επιβαλλόμενες έξωθεν μεταρρυθμίσεις - θα ξοδέψουν το 40% ή περισσότερο των εσόδων για πληρωμές τόκων χρέους το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Reuters Graphics Reuters Graphics
5. Ο παράγοντας της Τουρκίας

Η Άγκυρα έχει εκδόσεις χρέους 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, επομένως θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τις αγορές σύντομα.
Ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek συνάντησε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο τις τελευταίες εβδομάδες και θα έχει επαφές με μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στο Μαρακές, αναδεικνύοντας τη στροφή της Άγκυρας προς την ορθόδοξη αντιμετώπιση των νομισματικών θεμάτων.
. Αυτό περιλαμβάνειs αυξήσεις επιτοκίων κατά 2.150 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο  οποίος... τρέχει με ρυθμό 61,5%.
Οι τοπικές εκλογές τον Μάρτιο του επόμενου έτους είναι το επόμενο μεγάλο πολιτικό γεγονός, αφού ο πρόεδρος Tayyip Erdogan εξασφάλισε άλλη μια προεδρική θητεία τον Μάιο.
«Ο Erdogan πιθανότατα δεν θέλει τίποτα καλύτερο από το να εδραιώσει περαιτέρω τη δική του κυριαρχία στην εσωτερική πολιτική σκήνη με το να συντρίψει την αντιπολίτευση στις τοπικές εκλογές», δήλωσε ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγός  αναλυτής της BlueBay Asset Management και μέχρι τότε, οι μεταρρυθμίσεις από τον Simsek αναμένεται να είναι περιορισμένες.

6. Η μεταρρύθμιση της αγοράς χρέους

Η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση να ενισχύσουν τον δανεισμό σε φτωχότερες χώρες για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες απαιτούν εδώ και καιρό να έχουν μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, η οποία εξακολουθεί να κυριαρχείται από παραμέτρους που καθορίστηκαν από τη σύνοδο του Bretton Woods το 1944, όταν ιδρύθηκαν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Το μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών BRICS πρόσθεσε έξι νέα μέλη στην ετήσια σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, με στόχο τη μεγαλύτερη επιρροή στα διεθνή οικονομικά.

Συμπέρασμα: Οι αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες υποφέρουν από την ηγεμονία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η υπερχρέωση και η αποανάπτυξη οδηγούν σε τεράστιες κοινωνικές και γεωπολιτικές κρίσεις – αν δούμε την περίπτωση των διαδοχικών στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής – αλλά και στα τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα που αναμένεται να «πνίξουν» τη Δύση.
Η χειραφέτηση του Παγκόσμιου Νότου έχει ξεκινήσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης