Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jerusalem Post: Χωρίς προηγούμενο η επίθεση της Χαμάς - Αιφνιδιαστική, μαζική και με επιτυχή διείσδυση ενόπλων Παλαιστινίων στο Ισραήλ

Jerusalem Post: Χωρίς προηγούμενο η επίθεση της Χαμάς - Αιφνιδιαστική, μαζική και με επιτυχή διείσδυση ενόπλων Παλαιστινίων στο Ισραήλ
Παρά τις αυξημένες επενδύσεις του Ισραήλ στην ασφάλεια των συνόρων του με νέες τεχνολογίες, η Χαμάς κατάφερε να εξαπολύσει μια μαζική επίθεση, γράφει η Jerusalem Post
Σχετικά Άρθρα
«Οι τρομοκράτες στη Γάζα εξαπέλυσαν μια μαζική αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ το πρωί της 7ης Οκτωβρίου», γράφει η Jerusalem Post σε άρθρο - ανάλυση για την «μεγάλη απρόκλητη» επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπως την αποκαλεί, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει προηγούμενο σε ότι αφορά τη μαζικότητα και τα στρατηγικά χαρακτηριστικά της στην ιστορία των επιθέσεων τηςΧαμάς, από τότε που κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνδύασε την εκτόξευση ρουκετών με τις επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας..
Αναλυτικότερα το δημοσίευμα της Jerusalem Post αναφέρει:
 
«Η επίθεση ξεκίνησε μετά τις έξι το πρωί με ρουκέτες. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είχε ξεκινήσει μια μαζική εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και ότι τρομοκράτες διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος σε μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες.
Είπε επίσης ότι οι άμαχοι στις νότιες και κεντρικές περιοχές πρέπει να παραμείνουν στα καταφύγια.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου διεξάγει επί του παρόντος αξιολόγηση της κατάστασης και εγκρίνει τα σχέδια για τη συνέχιση της δραστηριότητας του στρατού.
Το Ισραήλ είπε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι ο κυρίαρχος στη Λωρίδα της Γάζας και είναι υπεύθυνη για αυτήν την επίθεση. Θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες και την ευθύνη για αυτά τα γεγονότα.
Ο Υπουργός Άμυνας ενέκρινε το σχέδιο επιστράτευσης των εφέδρων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του στρατού.

Σε κατάσταση πολέμου το Ισραήλ

Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Στο παρελθόν, οι συγκρούσεις με τη Γάζα περνούσαν συχνά από στάδια, με αργή συσσώρευση των εντάσεων.
Για παράδειγμα, το 2008, πριν από την Επιχείρηση Cast Lead, υπήρξε μια περίοδος που εκτοξεύονταν όλο και περισσότερες ρουκέτες από τη Γάζα.
Στις περισσότερες επιχειρήσεις ήταν το Ισραήλ που υπαγόρευε το ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας πλήγματα στη Γάζα το 2012 ή το 2019, με τις Επιχειρήσεις Pillar of Cloud και Black Belt.
Το 2014 η σύγκρουση ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών.
Η δεκαήμερη σύγκρουση του 2021 ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στην Ιερουσαλήμ.
Οι επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το πρωί του Σαββάτου 7/10 ήταν άνευ προηγουμένου ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους.
Η Χαμάς έχει δοκιμάσει αρκετές διεισδύσεις στο παρελθόν, αλλά ο φράχτης στα σύνορα της Γάζας και η ασφάλεια έχουν αποτρέψει αυτές τις προσπάθειες.
Η Χαμάς έχει προσπαθήσει επίσης να χρησιμοποιήσει τους διαδηλωτές ως κάλυμμα.
Ωστόσο, παρόλο που η Χαμάς υποκίνησε κάποιες ταραχές τον τελευταίο μήνα, δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι σχεδίαζε έναν ευρύτερο πόλεμο.
Στην πραγματικότητα, συνολικά οι οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ, ήταν σχετικά ήσυχες τις τελευταίες ημέρες.
Επρόκειτο για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Στη Χαμάς η πρωτοβουλία

Σήμερα η καταιγίδα έχει ξεσπάσει.
Μένει να δούμε πώς θα συνεχιστεί η επίθεση της Χαμάς και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ, πάντως είναι σαφές ότι η Χαμάς και οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα προσπάθησαν να υπαγορεύσουν τον ρυθμό της σύγκρουσης, αφαιρώντας την πρωτοβουλία από το Ισραήλ.
Η επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια των τρομοκρατών να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, που ξεκίνησε με μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ πριν από πενήντα χρόνια.
Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δεν έχουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.
Ωστόσο, το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς και είναι πιθανό ότι η επίθεση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και για άλλες κινήσεις του Ιράν, μέσω του δικτύου των παλαιστινιακών οργανώσεων που στηρίζει στην περιοχή.

Πρώτη φορά στόχος η Ιερουσαλήμ

Η προσπάθεια της Χαμάς να πλήξει με ρουκέτες την Ιερουσαλήμ είναι επίσης αυτό που κάνει αυτή την επίθεση μοναδική.
Ενώ η Χαμάς και οι τρομοκράτες στη Γάζα έχουν στοχοποιήσει την Ιερουσαλήμ στο παρελθόν, αυτό το επίπεδο πυρός είναι ένας νέος τύπος τακτικής.
Στον πόλεμο του 2021, η σύγκρουση είχε ξεκινήσει όταν η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ.
Ωστόσο, γενικά, οι τρομοκρατικές ομάδες δεν έχουν στοχεύσει την Ιερουσαλήμ κατά τους περισσότερους γύρους μαχών και προτίμησαν αντ' αυτού να στοχοποιήσουν το Τελ Αβίβ ή περιοχές νότια του Τελ Αβίβ όπως το Rishon LeTzion ή το Ashkelon.
Αυτή η στροφή προς την Ιερουσαλήμ αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα μια απόφαση των ηγετών των τρομοκρατών, με την υποστήριξη του Ιράν, να στοχοποιήσουν την πόλη.
Μια άλλη τακτική που έχουν δανειστεί οι τρομοκρατικές ομάδες από τον πόλεμο του 2021 είναι οι μαζικές ρίψεις ρουκετών.
Με την πάροδο των ετών, η τρομοκρατική υποδομή στη Γάζα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που οι ομάδες προσπάθησαν να εκτοξεύσουν εκατοντάδες πυραύλους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η προσπάθεια του Ιράν να αντιμετωπίσει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει επίσης μετατοπιστεί.

Επιτυχής η επίθεση της Χαμάς

Προσπάθησε να «ενοποιήσει» διάφορα μέτωπα κατά του Ισραήλ, αυξάνοντας την υποστήριξη για την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη και δημιουργώντας εντάσεις στον Λίβανο και τη Συρία.
Η επίθεση στο Ισραήλ ξυπνά επίσης μνήμες από άλλες απόπειρες διείσδυσης και επιθέσεων της Χαμάς, όπως η προσπάθεια που κατέλαβεε να διεισδύσει στη χώρα μέσω σηράγγων πριν από το 2014. καθώς και η επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή του Gilad Shalit τον Ιούνιο του 2006.
Η απαγωγή του Shalit έγινε την παραμονή της ημέρας που η Hezbollah εξαπέλυσε μια παρόμοια επίθεση.
Το 2014 η Χαμάς επιχείρησε επίσης μια επιδρομή κομάντο κοντά στο Ζικίμ δια θαλάσσης.
Ωστόσο, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν η πιο μαζική, η πιο ευρεία και δεν είχε προηγούμενο.
Παρά τις πολλές συγκρούσεις με το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια και τις αυξημένες επενδύσεις του Ισραήλ στην ασφάλεια των συνόρων του με νέες τεχνολογίες, η Χαμάς κατάφερε να εξαπολύσει μια μαζική επίθεση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης