Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν φταίει η Κίνα για το κραχ στα αμερικανικά ομόλογα - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Δεν φταίει η Κίνα για το κραχ στα αμερικανικά ομόλογα - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικά ομολόγα παραμένουν σταθερές από το 2015, σε επίπεδα μεταξύ 1,8 και 1,9 τρισ. δολαρίων
Η Κίνα δεν τροφοδοτεί την κρίση της αγοράς των αμερικανικών ομολόγων, προχωρώντας σε μεγάλες πωλήσεις χαρτιών που κατέχει, όπως υποθέτουν ορισμένοι αναλυτές.
Αντίθετα αναδιαρθρώνει το χαρτοφυλάκιο των αμερικανικών ομολόγων της, έγραψε ο Brad Setser, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να εκτινάσσονται σε ιστορικά υψηλά 16 ετών, οι οικονομολόγοι αναζητούν εξηγήσεις για αυτό που αποτελεί ένα από τα χειρότερα κραχ της αγοράς των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στην ιστορία.
Βεβαίως, οι κεντρικοί τραπεζίτες προτείνουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τισαθευτεί ο πληθωρισμός ενώ τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, π.χ. για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύτηκαν την ποερασμένη εβδομάδα, ρίχνουν λάδι στη φωτιά πυρπολώντας την αγορά των ομολόγων.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση, ο Torsten Sløk της Apollo Global Management υπέδειξε ως ένοχο για την κρίση την Κίνα, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειχναν ότι το Πεκίνο είχε πουλήσει ομόλογα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021 ως το 2023.
Αλλά ο Setser αντέτεινε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δίνουν ελλιπή εικόνα και βασιζόμενος σε άλλες πηγές, διαπύπωσε την εκτίμηση ότι η συνολική κατοχή αμερικανικών κρατικών ομολόγων από την Κίνα παραμένει σχετικά σταθερή από το 2015.
Κι αν η συμμετοχή της Κίνας στα αμερικανικά ομόλογα φαίνεται να διολισθαίνει με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μόνο τις ξένες συμμετοχές σε θεματοφύλακες των ΗΠΑ ή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προστατεύουν τα περιουσιακά στοιχεία, είπε ο Setser.
«Εάν κάνουμε μια απλή προσαρμογή για τα ομόλογα που κατέχονται μέσω θεματοφυλάκων του εξωτερικού όπως η Euroclear του Βελγίου, οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικά ομόλογα φαίνονται να είναι βασικά σταθερές, μεταξύ 1,8 και 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», έγραψε.
Επιπλέον, τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών δεν καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα της Κίνας που έχουν παραδοθεί στη διαχείριση τρίτων.
Η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας είναι γνωστό ότι διατηρεί λογαριασμούς σε παγκόσμια ομολογιακά funds και hedge funds, καθώς και σε εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, είπε ο Setser.

Η στροφή της Κίνας σε ομόλογα οργανισμών του αμερικανικού Δημοσίου μπερδεύει την εικόνα

Ο Setser πρόσθεσε ότι ακόμη και στις περιπτώσεις όπου εκεί όπου η Κίνα είχε πράγματι μειώσει τις τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα, οι πωλήσεις είναι πολύ μικρότερες από ό,τι υποδεικνύουν τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών διότι έχουν αντισταθμιστεί με αγορές αμερικανικού χρέους σε άλλες μορφές, όπως για παράδειγμα τα ομόλογα που εκδίδουν οργανισμοί του αμερικανικού δημοσίου π.χ. οι οργανισμοί παροχής στεγαστικών πιστώσεων Fannie Mae και η Freddie Mac που λαμβάνουν χρηματοδότηση και έχουν τις εγγυήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα, τα ομόλογα των κρατικών οργανισμών του αμερικανικού Δημοσίου που έχει το Πεκίνο ξεπέρασαν τα ομόλογα έκδοσης του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών που κατέχει, είπε ο Setser, προσθέτοντας ότι αν και η Κίνα πήρε κάποιες αποστάσεις από την αγορά των αμερικανικών ομολόγων κατά τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων την επαναφέραν στις παλιές της αγοραστικές συνήθειες.

Οι αγορές και πωλήσεις ομολόγων της Κίνας το 2022

Το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Κίνα αγόρασε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα οργανισμών του αμερικανικού δημοσίου και πούλησε μόλις 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών, υπολόγισε.
Με δυο λόγια, η μόνη ενδιαφέρουσα και σημαντική εξέλιξη στα αποθέματα της Κίνας τα τελευταία έξι χρόνια ήταν ότι στράφηκε στα ομόλογα των κρατικών οργανισμών των ΗΠΑ, κατέληξε ο Setser.
Η στροφή αυτή είχε πράγματι ως αποτέλεσμα μια μικρή μείωση των διαθεσίμων της Κίνας σε ομόλογα έκδοσης του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών — που δεν ισοδυναμεί όμως ούτε με μείωση των αποθεμάτων της Κίνας στα ομόλογα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγγυάται το αμερικανικό δημόσιο ούτε με μείωση των τοποθετήσεών της στο δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης