Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ με 5.000 ρουκέτες, ισραηλινή επίθεση στη Γάζα – 482 νεκροί, 3.200 τραυματίες

Πρωτοφανής εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ με 5.000 ρουκέτες, ισραηλινή επίθεση στη Γάζα – 482 νεκροί,  3.200 τραυματίες
Η Χαμάς διείσδυσε στο Ισραήλ - Σε εξέλιξη ένοπλες συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων σε 28 σημεία εντός Ισραήλ - Εγκρίθηκε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γαζας
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ένα πραγματικό λουτρό αίματος συντελείται στη Μέση Ανατολή, ένα νέος κύκλος βίας με απρόβλεπτες διαστάσεις που δύσκολα θα κλείσει. 
Από το πρωί του Σαββάτου (7/10/2023) Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και τα χειρότερα έπονται.
Μέχρι στιγμής οι απώλειες και από τις δύο πλευρές ανέρχονται σε 482 νεκρούς ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.700. 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanyahu ανακοίνωσε την καταστροφή των περισσότερων μελών της Hamas που συμμετείχαν στην επίθεση...

Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε προηγουμένως η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η οποία οδήγησε στο θάνατο 250 πολιτών του Ισραήλ και σε τουλάχιστον 1.500 τραυματίες.
Παράλληλα Παλαιστίνοι μαχητές εισέβαλαν με ανεμόπτερα στο Ισραήλ και συνέλαβαν πάνω από 35 ομήρους, στρατιώτες και εποίκους.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ανώτατοι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού
Στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν
από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τουλάχιστον 232 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1.700 σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές που επικαλείται το BBC.
Ο αριθμός των νεκρών πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται στις επόμενες ώρες.  
Η ισραηλινή πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε νέο γύρο βομβαρδισμών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας το μεσημέρι του Σαββάτου (7/10/2023).
«Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να χτυπά τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Ισραηλινοί έθεσαν στο στόχαστρό τους πολύωροφα κτίρια στη Γάζα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν ένα 14όροφο κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τον «Πύργο της Παλαιστίνης» στο κέντρο της πόλης.
Νωρίτερα η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε 17 στρατιωτικούς στόχους και τέσσερα κέντρα διοίκησης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.
Ωστόσο το Ισραήλ βομβάρδισε και νοσοκομείο στη Γάζα με αποτέλεσμα σκοτωθούν μία νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου.

Πανικός στο Τελ Αβίβ από νέα επίθεση της Χαμάς με 150 ρουκέτες

Νέα σφοδρή επίθεση με τουλάχιστον 150 ρουκέτες εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στο Τελ Αβίβ και την ισραηλινή επικράτεια.
Η νέα επίθεση εξαπολύθηκε, ως απάντηση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που κατέστρεψαν τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και «τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή».

gaza_d_1.JPG

Οργή Netanyahu: Μαύρη μέρα για το Ισραήλ, έρχεται πανίσχυρη εκδίκηση – Θα κάνουμε τη Γάζα…ερείπια

Ο Βenjamin Netanyahu δήλωσε ότι «η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δεσμεύεται για μια «πανίσχυρη εκδίκηση» κατά της Χαμάς, μιλώντας για μια μαύρη μέρα για το εβραϊκό κράτος.
«Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα θα είναι βαρύ», είπε σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα.
«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ και θα φροντίσω να μην συμβεί ποτέ ξανά.
Ολόκληρη η κυβέρνηση στέκεται πίσω από αυτήν την απόφαση.
Ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει άμεσα όλες τις δυνάμεις του για να απενεργοποιήσει τις δυνατότητες της Χαμάς. Θα τους πλήξουμε μέχρι θανάτου, θα τους εκδικηθούμε για τη μαύρη μέρα που επέφεραν στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του», συνέχισε.
«Αυτός ο πόλεμος θα πάρει χρόνο, θα είναι δύσκολος, μέρες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας», λέγοντας ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει» τη Χαμάς.
Χαρακτηρίζοντας τη Γάζα ως την «πόλη του κακού», ο Netanyahu δήλωσε: «Όλα αυτά τα μέρη που κρύβεται η Χαμάς (...) θα τα μετατρέψουμε σε ερείπια». «Λέω στους κατοίκους της Γάζας: "φύγετε από εκεί τώρα γιατί θα επιχειρήσουμε παντού με όλη μας τη δύναμη".


Hezbollah: Η επίθεση της Χάμας ήταν προειδοποίηση, κανένας συμβιβασμός με το Ισραήλ – Η τρίτη Intifada ξεκίνησε

Η ομάδα Hezbollah (που εδρεύει στο Λίβανο), η οποία όπως και οι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες ορκίζονται επίσης την καταστροφή του Ισραήλ, επαίνεσε την επιχείρηση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ηγέτης της Hezbollah Hassan Nasrallah είπε ότι χρησίμευσε ως προειδοποίηση κατά της αναγνώρισης του Ισραήλ.
«Στέλνει ένα μήνυμα στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, και στη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, ειδικά σε όσους επιδιώκουν εξομάλυνση με αυτόν τον εχθρό, ότι η παλαιστινιακή υπόθεση είναι αιώνια, ζωντανή μέχρι τη νίκη και την απελευθέρωση», είπε ο Nasrallah.
Ένας πιθανός ευρύτερος πόλεμος θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει στη Συρία, δεδομένου ότι ήδη ισραηλινά αεροσκάφη έχουν χτυπήσει τη χώρα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι επιτίθεται σε ιρανικούς στόχους.
Εάν η Nasrallah και το Ισραήλ εισέλθουν σε έναν πόλεμο, αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα να επεκταθεί στην ήδη κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία.

Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας το Ισραήλ


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Yair Lapid και Benny Gantz να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα Likud.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Yair Lapid πρότεινε νωρίτερα στον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.
«Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Lapid, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτηση στο Χ.
«Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο.
Δεν θα είναι εύκολος ή σύντομος πόλεμος», υπογραμμίζοντας επίσης τον κίνδυνο ενός πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα.
Πρόσφερε στον Netanyahu να σχηματίσει έναν κοινό συνασπισμό επαγγελματιών «που μπορεί να πολεμήσει τον σκληρό, περίπλοκο και μακρύ πόλεμο που βρίσκεται μπροστά μας».
Ο Netanyahu γνωρίζει ότι «δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο με τη δυσλειτουργική και εξτρεμιστική σύνθεση της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Lapid, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια υπεύθυνη ηγεσία.
Ο Netanyahu, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Licoud, είναι από τον περασμένο Δεκέμβριο επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην ιστορία του εβραϊκού κράτους

Το Ισραήλ διακόπτει την ηλεκτροδότηση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ιsrael Kac έδωσε εντολή για την διακοπή ηλεκτροδότησης από το βράδυ του Σαββάτου (7/10/2023) στη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν στο παρελθόν», προειδοποίησε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.
Η Λωρίδα της Γάζας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ισραήλ και σε εισαγωγές καυσίμων για την ηλεκτροδότηση του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα. 
tel_aviv.jpg
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Κυριακή (8/10/2023),
hamas_night.JPG
Σε live μετάδοση οι εκρήξεις στη Γάζα ενώ μιλά η ανταποκρίτρια του Al Jazeera

Ένα απίστευτο video κάνει τον γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου.
Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Nida Ibrahim μεταδίδει τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν τα κτίρια του Πύργου της Παλαιστίνης στη Γάζα.
Η δημοσιογράφος ενώ δίνει τις τελευταίες πληροφορίες ακούγεται ένα εκκωφαντικός θόρυβος καθώς διαλύονται τα κτίρια.
Η Ibrahim μόλις ακούγεται και φαίνεται η έκρηξη τρέχει να προστατευτεί.

Ισραήλ: Ανακαταλάβαμε τους οικισμούς από τη Χαμάς

Το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι ανέκτησε τον έλεγχο ορισμένων από τους οικισμούς κοντά στα σύνορα, οι οποίοι είχαν καταληφθεί νωρίτερα από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο των περισσότερων οικισμών στο νότο, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε η Haaretz, επικαλούμενη εκπρόσωπο του στρατού.
«Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο των περισσότερων οικισμών κατά μήκος των συνόρων της Γάζας», ανέφερε η εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των οικισμών που ανακαταλήφθηκαν, είναι οι Sderot, Sofa, Nirim, Nir Oz και περίπου άλλοι δέκα.

Έγκριση για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γαζας – Οι στόχοι


Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ενέκρινε το μεσημέρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.
Νωρίτερα ο Benjamin Netanyahu κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας έθεσε σαν πρωταρχικό στόχο του στρατού του Ισραήλ την πλήρη εκκαθάριση των εδαφών της χώρας από τους ένοπλους της Χαμάς.
israelis_1.JPG
«Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο.
Ο πρώτος μας στόχος είναι πρώτα απ’ όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους οικισμούς που δέχθηκαν επίθεση» είπε στους συνομιλητές του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
gaza_1.JPG

gaza_4.JPG
Νωρίτερα, το ίδιο μήνυμα είχε εκπέμψει και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galland, ενώ είχε προηγηθεί ομοβροντία 5.000 ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από το πρωί του Σαββάτου7/10  κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, έδαφος ελεγχόμενο από τη Χαμάς.
«Η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί, εξαπολύοντας πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ», οι Ισραηλινοί στρατιώτες «πολεμούν τον εχθρό σε όλα τα σημεία», δήλωσε ο Galland σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, ο υπουργός έχει εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων.

Ισραηλινός στρατός: Δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να εισβάλουν διά θαλάσσης

Ο
ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 αναφέρει ότι το ισραηλινό ναυτικό σκότωσε δεκάδες τρομοκράτες που προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραήλ μέσω της θάλασσας.
Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι εισβολείς πυροβόλησαν εναντίον τους και χτύπησαν λαστιχένιες βάρκες, σκάφη του πολεμικού ναυτικού και ένα αγροτικό όχημα.
gaza_fire.JPG

Ηaaretz: Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2023 μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και των Παλαιστινίων στο El Bireh, στην Kalandia, στη Hebron και στο Al-Hadr στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, στη Χεβρώνα, ένας Παλαιστίνιος που πέταξε πέτρες σε στρατιώτες πυροβολήθηκε.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2023 μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και των Παλαιστινίων στο El Bireh, στην Kalandia, στη Hebron και στο Al-Hadr στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, στη Χεβρώνα, ένας Παλαιστίνιος που πέταξε πέτρες σε στρατιώτες πυροβολήθηκε.

Παραδοχή Τελ Αβίβ: Έχουν εισβάλει πάνω από 300 μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη διείσδυση 200-300 μαχητών της Χαμάς σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

Από 200 έως 300 μαχητές της Χαμάς έχουν διεισδύσει στις συνοριακές περιοχές του Ισραήλ και δεκάδες ακόμη παραμένουν στη χώρα, γράφει η εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη εκπρόσωπο της αστυνομίας.
«Μεταξύ 200 και 300 μαχητών της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου (7/10/2023), με δεκάδες να κρύβονται ακόμα στο ισραηλινό έδαφος», ανέφερε το δημοσίευμα.
israel_2.jpg
Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή

«Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια [ισραηλινή] χερσαία εισβολή», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς, Saleh al-Arouri και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.
Επίσης ανέφερε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση έχει αιχμαλωτίσει «ένα μεγάλο αριθμό»
Συμπλήρωσε ότι «ανώτεροι αξιωματικοί» ήταν μεταξύ τους
«Δεν ήταν ένα πλήγμα τύπου δολιοφθοράς.
Ξεκινήσαμε μια ολοκληρωτική μάχη.
Αναμένουμε να συνεχιστούν οι μάχες και να επεκταθεί το μέτωπο.
Έχουμε έναν πρωταρχικό στόχο: την ελευθερία μας και την ελευθερία των ιερών μας τόπων», σημείωσε.
gaza.JPG
Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ «έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
«Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Άμυνας θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατεύσει τους αμάχους από την αδιάκριτη βία και την τρομοκρατία», δήλωσε ο Austin.
gaza_2.JPG
Η μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια

Νωρίτερα το Σάββατο 7/10 είχε γίνει γνωστό ότι η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και με ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Mohammad Dheif, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.
«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.
Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από διάφορες τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, με την επίθεση να ξεκινά πριν από τις 6.30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Δύο φορές μέσα στο πρωί, οι σειρήνες ήχησαν έως την Ιερουσαλήμ, όπου δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δύο ρουκέτες να αναχαιτίζονται στον ουρανό.
Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν εκεί γύρω στις 9 πμ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις για το Τελ Αβίβ

Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν προγραμματισμένες για αυτό το Σαββατοκύριακο πτήσεις (7 -8/10/2023) τους με προορισμό το Τελ Αβίβ μετά την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με δεδομένα από το διαδικτυακό πίνακα αφίξεων του ισραηλινού διεθνούς αεροδρομίου Ben Gurion.
Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι η Lufthansa, η Emirates, η Ryanair, η Aegan Airlines, οι αμερικανικές εταιρείες και η Air France.
rockets.JPG
iron_dome.JPG



Στη Γάζα, οι κάτοικοι μπορούσαν να ακούσουν τον βρυχηθμό από τις εκτοξεύσεις ρουκετών ενώ ανέφεραν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών.
Αυτό το επεισόδιο σηματοδοτεί επίσης μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.
Στη Γάζα, οι κάτοικοι έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες, φοβούμενοι ότι η σύγκρουση θα κρατήσει για ημέρες.
missiles.jpg
σραιλ3.PNG

ισραλη2.PNG
Εκατοντάδες κάτοικοι από το βορειοανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κουβαλώντας κουβέρτες και τρόφιμα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους προκειμένου να μετακινηθούν στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.


Λειτούργησε τελικά το Iran Dome;

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αιφνιδιαστική επίθεση της οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.
Τα ερωτηματικά σχετίζονται με το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας Iron Dome και εάν κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Έγκυροι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν, πώς η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ λειτούργησε αλλά επρόκειτο για έναν πρωτοφανή καταιγισμό από 5.000 ρουκέτες, που δεν μπορούν να αποκρουστούν από κανένα αμυντικό σύστημα, όσο σύγχρονο και εάν είναι.
Μέσα σε δύο ώρες από τις 06:30 έως τις 08:30 το πρωί του Σαββάτου (7/10/2023 εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες, εάν δεν λειτουργούσε το Iron Dome το Ισραήλ θα θρηνούσε πολλές χιλιάδες νεκρούς και θα επικρατούσε ο απόλυτος πανικός στη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μία άψογα σχεδιασμένη επίθεση, που συνδυάστηκε και με επιδρομές από drones.
Οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν με μηχανοκίνητα ανεμόπτερα, που πετούσαν σε χαμηλό ύψος για να μη γίνουν αντιληπτοί από τα ισραηλινά ραντάρ.

Στο στόχαστρο η Mossad

Το πώς οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών (Mossad) αιφνιδιάστηκαν με τις επιθέσεις της Χαμάς είναι πιθανό να διερευνηθεί μετά το τέλος των μαχών, δήλωσε στο Al Jazeera ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Yossi Beilin.
Αρκετοί αναλυτές είπαν ότι το Ισραήλ είναι γνωστό για τις εξελιγμένες δυνατότητες πληροφοριών του και τη στενή παρακολούθηση των Παλαιστινίων, καθιστώντας τις επιθέσεις ακόμη πιο απροσδόκητες.
«Πιστεύω ότι όταν τελειώσει, τότε θα υπάρξουν έρευνες και στους ανθρώπους θα τεθούν σκληρές ερωτήσεις, τελικά θα υπάρξουν αποφάσεις για αυτό», είπε ο Beilin.

Η Χαμάς φέρεται να συνέλαβε Ισραηλινό στρατηγό  

Πραγματικός διασυρμός για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, καθώς οι μαχητές της Χαμάς κατά την αστραπιαία και αιφνιδιαστική επιχείρησή τους στο Ισραήλ φέρονται να αιχμαλώτισαν τον Ισραηλινό στρατηγό Nimrod Aloni ο οποίος είναι ο πρώην διοικητής στον τομέα της Γάζας.
Ο στρατηγός είχε αντικατασταθεί μόλις το 2022 και η ενέργεια αυτή των μαχητών της Χαμάς είναι υψηλού συμβολισμού.

xamas_general.JPG
Οι άνδρες της Χαμάς είχαν καταλάβει επίσης μια ισραηλινή στρατιωτική βάση στο νότιο τμήμα του Ισραήλ και η επικοινωνία του γενικού επιτελείου με τους ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονταν μέσα στη βάση έχει κοπεί, ανέφερε πηγή ασφαλείας του Ισραήλ.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη βάση ενώ συνέλαβαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς. 
ambulance.JPG
Φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς

omiroi.jpg

omiroi_2.jpg

hamas_1.jpg

hamas_2.jpg
Abbas (Παλαιστίνη): Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas δήλωσε το Σάββατο 7/10 ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην "τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Ο Abbas έκανε την παραπάνω δήλωσε έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.
srahl1.PNG
Hezbollah: Η επίθεση είναι αποφασιστική απάντηση κατά της κατοχής και της εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ

Η Hezbollah εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο 7/10 αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε "άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης".
Μετά τα γεγονότα με την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στη Γάζα κατά του Ισραήλ, η Hezbollah προσθέτει ότι πρόκειται για μια "αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ".

Προσχωρεί στη σύγκρουση και η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ - Εισβολή της Χαμάς με ανεμόπτερα

Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Χαμάς στην επίθεση.
«Είμαστε μέρος αυτής της μάχης, οι μαχητές είναι δίπλα στους αδελφούς τους στις Ταξιαρχίες Κάσαμ μέχρι να επιτευχθεί η νίκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ Abu Hamza σε ανάρτηση στο Telegram.
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξέφρασαν δυσπιστία για τη διείσδυση στο Ισραήλ.
«Είναι σαν όνειρο. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, μαχητές μέσα στην κατεχόμενη γη μας;», δήλωσε καταστηματάρχης στη Γάζα.
Οι επιτιθέμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας κατάφεραν να διασχίσουν τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα χρησιμοποιώντας μηχανοκίνητα ανεμόπτερα. ΥΠΕΞ Παλαιστίνης: Ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής η μόνη εγγύηση για την ειρήνη

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης δήλωσε ότι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών είναι η μόνη εγγύηση για «ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη» στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις συνέπειες ενός αδιεξόδου στον πολιτικό ορίζοντα τής μη παραχώρησης στον παλαιστινιακό λαό το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και στο κράτος του.
Έχουμε επίσης προειδοποιήσει για τις συνέπειες των καθημερινών προκλήσεων και επιθέσεων, τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία εποίκων και δυνάμεων κατοχής και τις επιδρομές στο τέμενος Al-Aqsa και στους χριστιανικούς και ισλαμικούς ιερούς τόπους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
«Αυτό που εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής της γης του Κράτους της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις συμφωνίες του 1967, και η αναγνώριση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία».

Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός – Διαβουλεύσεις με Ιορδανία και Εμιράτα, επαφές και με τη Χαμάς

Εντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry δήλωσε ότι η Αίγυπτος διεξάγει εντατικές επαφές σε όλα τα επίπεδα με επίκεντρο τα μέρη με διεθνή επιρροή για να περιορίσει την τρέχουσα κρίση μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 με τον Josep Borrell, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, ο Shoukry δήλωσε ότι οι επαφές της Αιγύπτου με τα εμπλεκόμενα μέρη στοχεύουν να απαλλαγούν από περαιτέρω εντάσεις και αστάθεια στην περιοχή.
Η Αίγυπτος επιδιώκει επίσης μέσω των επαφών να αποφύγει να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, τόνισε ο Shoukry..
Ο Shoukry συνομίλησε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία υπέγραψαν συμφωνία για την αναγνώριση και την καθιέρωση επίσημων σχέσεων με το Ισραήλ το 2020.
israeli_soldier.JPG
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής πλευράς, ο Shoukry "θέλησε να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις επικοινωνίες που διεξάγει η Αίγυπτος για να σταματήσει την κλιμάκωση και να προσπαθήσει να περιορίσει την κρίση.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης και την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο και να εκτεθούν οι ζωές των πολιτών σε περαιτέρω κινδύνους και απειλές».
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών υπαινίχθηκε επίσης πιθανή περαιτέρω επαφή μεταξύ Αιγύπτιων αξιωματούχων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, ένα νεύμα προς τις συχνές επαφές μεταξύ αξιωματούχων των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και της Χαμάς, καθώς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, μια γραμμή διαβουλεύσεων που έχει συχνά αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στην αναχαίτιση της δράσης των μαχητών της Γάζας από ό,τι οι συνομιλίες μεταξύ διπλωματών.
israelis.JPG

Καταδικάζουν την επίθεση της Χαμάς οι Ευρωπαίοι


Την καταδίκη της για τις επιθέσεις στο Ισραήλ εξέφρασε η ευρωπαϊκή ηγεσία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις αδιάκριτες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ και του λαού του σήμερα το πρωί, προκαλώντας τρόμο και βία κατά αθώων πολιτών.
Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τον ισραηλινό λαό σε αυτή τη φρικτή στιγμή» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen καταδίκασε «απερίφραστα την επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

map_4_1.jpg
Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της.
Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων».
Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα» σημείωσε επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell προσθέτοντας ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Mezola υπογράμμισε : «Καταδικάζουμε τον τρόμο και τη βία που ασκείται εναντίον αθώων ανθρώπων.
Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που βρίσκονται υπό πυρά, όλους τους πρώτους ανταποκριτές και αυτούς που αμύνονται ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις.
Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ».
woman_israel.JPG

tank_5.jpg
Η Γερμανία «καταδικάζει σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock.
Το Ισραήλ «έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας» και το «δικαίωμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία», πρόσθεσε η ίδια σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο «τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είναι σε εξέλιξη κατά του Ισραήλ και των πολιτών του» και ότι εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Ισραήλ.


israel_4.jpg
Η Ιταλία «στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτόν του» κατά της «βίαιης επίθεσης που λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική κυβέρνηση.
Η Ρώμη «καταδικάζει σθεναρά τον τρόμο και βία που είναι σε εξέλιξη κατά αθώων πολιτών».
«Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ.
Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε η ανακοίνωση.
map_3_1.jpg
Ρωσία, Ουκρανία, Αίγυπτος καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ - Για σοβαρές επιπτώσεις προειδοποιεί το Κάιρο

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για "σοβαρές επιπτώσεις" από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της και μετέδωσε το Σάββατο 7/10 το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Αίγυπτος έκανε έκκληση για "επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο".

dead.JPG
Ρωσία: Σε επαφή με τις αντιμαχόμενες πλευρές

Από την πλευρά της η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες μετά την νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Michail Bogdanov.
«Είναι αυτονόητο ότι πάντα κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.
Και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, με στόχο το Ισραήλ.
«Η Ουκρανία καταδικάζει σφόδρα τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ», ανέφερε το υπουργείο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
«Εκφράζουμε τη στήριξή μας για το Ισραήλ ως προς το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του», προστίθεται.
ptomata.JPG

ptomata_2.JPG
Ιράν και Κατάρ κατά του Ισραήλ

Τη στήριξή του στις επιχειρήσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εκφράζει το Ιράν, μεγάλος αντίπαλος του Ισραήλ.
Το Ιράν υποστηρίζει τη στρατιωτική επιχείρηση «Πλημμύρα Al-Aqsa» στο Ισραήλ, δήλωσε ο στρατηγός Rahim Safavi, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της χώρας, Ali Khamenei.
Το Κατάρ επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό.
Μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του εμιράτου.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Κατάρ καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν την ύψιστη αυτοσυγκράτηση και ζητά την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το Ισραήλ από το να χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα ως δικαιολογία για τη διενέργεια ενός δυσανάλογου πολέμου εναντίον παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.
israel_5.jpg
Καταδίκη από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν η καταδίκη, και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, της επίθεσης κατά του Ισραήλ.
«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα από αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας» τονίζεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Την εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών κατά του Ισραήλ, καταδίκασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ με ανάρτησή της στο Twitter, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».
map_2_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης