Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Τα γεωδεδομένα μπλόκαραν την αποστολή των Taurus στην Ουκρανία

Deutsche Welle: Τα γεωδεδομένα μπλόκαραν την αποστολή των Taurus στην Ουκρανία
«Μόνο Patriot στην Ουκρανία, όχι Taurus» επισημάινει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle
Ένα επιπλέον σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot αλλά όχι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, που ζητά ακόμη επιτακτικά το Κίεβο, αναμένεται να στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της συνέχισης της στρατιωτικής στήριξης της ουκρανικής άμυνας.
Αυτή είναι η απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, η οποία μάλιστα έγινε γνωστή μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γρανάδα,που επιβεβαίωσε με τη σειρά του την αποστολή ενός συστήματος Patriot, ευχαριστώντας τη Γερμανία για τη στήριξη του ουκρανικού αγώνα.



Το ζήτημα της παράδοσης πυραύλων εδάφους-αέρος Τaurus διχάζει εδώ και μήνες βαθιά τη γερμανική κυβέρνηση, με πολλά μέλη της συγκυβέρνησης αλλά και τον υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους -επίσης από τους Σοσιαλδημοκράτες- να ζητούν επίμονα κάτι τέτοιο, προκειμένου το Κίεβο να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Μόσχας.

Τα «γεωδεδομένα» μπλόκαραν την απόφαση

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι γερμανο-σουηδικής κατασκευής μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγάλη εμβέλεια, που θα έφτανε θεωρητικά ακόμη και εντός της ρωσικής επικράτειας, κάτι που φαίνεται ότι αποτέλεσε και το βασικό αντεπιχείρημα της καγκελαρίας στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις στον γερμανικό Τύπο, μεγάλο αγκάθι στην τεχνική συζήτηση γύρω από την αποστολή πυραύλων Taurus ήταν η διαχείριση κρίσιμων γεωδεδομένων σχετικά με τον καθορισμό της τροχιάς των πυραύλων αλλά και των στόχων, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της Γερμανίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, με τους πυραύλους αυτούς θα μπορούσαν να πληγούν κομβικοί στόχοι, όπως η γέφυρα της Κριμαίας. Γεγονός βέβαια που θα συνεπαγόταν έμμεση εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο και «κόκκινη γραμμή» για το Κρεμλίνο, με τον Πούτιν να επαναφέρει στο τραπέζι την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Σκληρή κριτική και από μέλη της συγκυβέρνησης

Capturedwawagermany-coalition.JPG

Την ίδια ώρα όμως έντονη είναι η κριτική που ασκείται στη στάση της καγκελαρίας. Βουλευτές των κομμάτων συγκυβέρνησης απέστειλαν επιστολή στον Όλαφ Σολτς, ζητώντας του να άρει τις αμφιβολίες του μετά από προσωπικές διαβεβαιώσεις μελών της ουκρανικής κυβέρνησης για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι αυτοί αποκλειστικά και μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας.
Για «καταστροφικό μήνυμα» προς τη Μόσχα και έλλειψη αποφασιστικότητας από πλευράς του Βερολίνου κάνει λόγο ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άντον Χοφράιτερ από τους Πρασίνους. Για διαρκή δισταγμό και απίστευτη συτμπεριφορά του καγκελάριου Σολτς μιλά και η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας από τους Φιλελευθέρους Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, ενώ η αξιωματική αντιπολίτετυση των Χριστιανοδημοκρατών κάνει λόγο για «ανευθυνότητα, ανέντιμη στάση και δικαιολογίες» της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης