Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αντίποινα εναντίον στόχων στην Ευρώπη, εάν σταλούν ATACMS, Taurus και F16 στην Ουκρανία - ΗΠΑ και πυρηνικός χειμώνας

Ρωσία: Αντίποινα εναντίον στόχων στην Ευρώπη, εάν σταλούν ATACMS, Taurus και F16 στην Ουκρανία - ΗΠΑ και πυρηνικός χειμώνας
Εάν η Δύση στείλει συγκεκριμένα όπλα στην Ουκρανία, ο κόσμος οδηγείται σε ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση προειδοποιεί Ρώσος στρατιωτικός - αναλυτής
Σχετικά Άρθρα
Η παροχή ATACMS, πυραύλων Taurus και F-16 στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωσικά αντίποινα εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, δήλωσε ο απόστρατος Ρώσος αντιστράτηγος Evgeny Buzhinsky στο podcast του Sputnik, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα εναπόκειται στις ΗΠΑ αν θα ξεκινήσουν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζεται να παραδώσει συστήματα τακτικών πυραύλων του στρατού (ATACMS) με βόμβες διασποράς με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Γερμανία εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων  Taurus που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε απόσταση 500 χιλιομέτρων, αν και ο καγκελάριος Scholz το έχει αρνηθεί.
Νωρίτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προμήθευσαν το Κίεβο με πυραύλους Storm Shadow/SCALP, με βεληνεκές 250 χιλιομέτρων.
Ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές και στόχους στις νέες περιοχές της Ρωσίας.
Ωστόσο, η προμήθεια νέων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία θα κάνει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να συμμετέχουν άμεσα στη σύγκρουση, δήλωσε ο απόστρατος Ρώσος αντιστράτηγος.

Χτύπημα στην Πολωνία

«Δεν έχω πληροφορίες για το πώς θα ενεργήσει ο Ρώσος πρόεδρος, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση, αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν τα χτυπήματα των Taurus και ATACMS είναι πολύ επιβλαβή για τη Ρωσία, τότε υποθέτω ότι θα χτυπήσουμε τουλάχιστον τον υλικοτεχνικό κόμβο του ΝΑΤΟ στην επικράτεια της Πολωνίας στο Rzeszów», είπε ο Buzhinsky στο Sputnik.
«Και σε αυτή την περίπτωση εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Είτε να πάμε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με αμοιβαία καταστροφή είτε να αφήσουμε τους Πολωνούς να πολεμούν τη Ρωσία ήσυχους», σημείωσε.

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ μετά από ένα πλήγμα στην Πολωνία ή τη Ρουμανία

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει υιοθετήσει μια συγκρατημένη προσέγγιση στη διεξαγωγή αντίποινων, σύμφωνα με τον Buzhinsky.
Σημείωσε ότι προς το παρόν, η Ρωσία έχει στοχεύσει σε μεγάλο βαθμό σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παράγουν ή επισκευάζουν στρατιωτικό εξοπλισμό και τους χώρους ανάπτυξης των ουκρανικών δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες ουκρανικές γέφυρες, σήραγγες και άλλες υποδομές παραμένουν άθικτες.
Ωστόσο, «αν η Ουκρανία πάρει, για παράδειγμα, πυραύλους Taurus ή ATACMS και αρχίσει να εκτελεί χτυπήματα κατά στόχων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, φυσικά, νομίζω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει και θα επιφέρει χτυπήματα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό στόχων στην Ουκρανία», είπε ο απόστρατος αντιστράτηγος.

atacms.JPG

Γιατί οι προμήθειες F-16 στο Κίεβο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη κλιμάκωση

Η παράδοση αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τη σύγκρουση, καθώς αυτά τα μαχητικά θα βρίσκονται σε έδαφος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα.
«Νομίζω ότι η προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών θα είναι η στιγμή της αλήθειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.
«Γιατί; Επειδή δεν υπάρχουν αρκετά κατάλληλα αεροδρόμια στην Ουκρανία για την ανάπτυξη δυτικών πολεμικών αεροσκαφών και συγκεκριμένα F-16.
Και αυτό δεν είναι μόνο ο διάδρομοι προσγείωσης, αλλά και η υλικοτεχνική υποδομή και η υποδομή συντήρησης. Δεν νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να κατασκευαστεί αυτή η υποδομή κάτω από τα συνεχή πυρά των ρωσικών δυνάμεων.
Έτσι, νομίζω ότι τα F-16 θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Πολωνίας, της Ρουμανίας.
Σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς νόμους, εάν ένα αεροσκάφος απογειωθεί από ένα αεροδρόμιο και πραγματοποιήσει πλήγματα εναντίον άλλων δυνάμεων, γίνεται νόμιμος στόχος.
Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποφασίσουν σε αυτό εάν μία χώρα επικαλεστεί το Άρθρο 5 και θα πει, όπως λέει συνεχώς ο πρόεδρος Biden, ‘'θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό της επικράτειας των συμμάχων μας'' ή θα δηλώσουν, ''Εντάξει Πολωνοί, αυτή είναι η διμερής σας δουλειά με τη Ρωσία, γι' αυτό σας παρακαλώ πολεμήστε και εμείς θα σας υποστηρίξουμε», συνέχισε ο Buzhinsky.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της εκπαίδευσης των επίδοξων πιλότων F-16 από την Ουκρανία.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναμένει να λάβει F-16 που υποσχέθηκαν οι υποστηρικτές του ΝΑΤΟ της Ουκρανίας το 2024. Ωστόσο, οι στρατηγοί των ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει το καθεστώς του Κιέβου ότι τα F-16 δεν θα είναι «ασημένια σφαίρα» για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και είναι απίθανο να γίνει ένας τρόπος αλλαγής του παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης.

B52.JPG
Ο πυρηνικός χειμώνας

Η Ρωσία δεν έχει κίνητρο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
Ενώ η συλλογική Δύση συνεχίζει να ανεβαίνει τη σκάλα της κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ορισμένοι παρατηρητές αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία σε μια πυρηνική επιλογή - κυριολεκτικά, τα πυρηνικά της όπλα.
«Ξεχάστε το», απάντησε ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής.
Η Ρωσία δεν έχει κίνητρο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
«Η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας δεν έχει νόημα, γιατί θα είναι ένα χτύπημα κατά του εδάφους μας», είπε ο Ρώσος στρατηγός.
«Έχουμε μεγάλη ποικιλία πυραύλων, βόμβες υψηλής ακρίβειας, επομένως έχουμε τα μέσα να χτυπήσουμε την υποδομή διοίκησης και ελέγχου της Ουκρανίας και την υποδομή όπως γέφυρες και σήραγγες, για να καταστρέψουμε σοβαρά ή ακόμα και να κόψουμε τις ρίζες της μεταφοράς δυτικού εξοπλισμού σε Ουκρανία», σημείωσε.
«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων. Ξεκινάτε με μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα και η κλιμάκωση είναι επικείμενη.
Όλα θα καταλήξουν σε μια παγκόσμια καταστροφή με την καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας σίγουρα και της Ευρώπης , φυσικά. Όσο για τον υπόλοιπο κόσμο, οι συνέπειες είναι επίσης γνωστές.
Υπάρχουν μοντέλα, φυσικά, ενός πυρηνικού χειμώνα, χωρίς φως, χωρίς τίποτα. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μοντέλο. Άρα κανείς δεν ξέρει. Αλλά όσον αφορά τη φυσική καταστροφή, αυτό είναι σίγουρο», συνέχισε ο Buzhinsky .
icbm.JPG

Ρωσική πυρηνική απάντηση

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Valdai Club, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγο να μειώσει το πυρηνικό της όριο, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει την ικανότητα να δώσει μια συντριπτική απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση.
«Σε ενδεχόμενα αντίποινα, θα εμφανίζονταν τόσες εκατοντάδες πύραυλοί μας που δεν θα υπήρχε πιθανότητα επιβίωσης για κανέναν εχθρό», είπε.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες για τον εκτυλισσόμενο υβριδικό πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. «Είμαστε πραγματικά σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στο καυτό στάδιο του πολέμου, αλλά σε κάθε είδους πόλεμο», υπογράμμισε ο Buzhinsky, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το 2022, η Ουάσιγκτον διακήρυξε ανοιχτά τον στόχο να νικήσει στρατηγικά τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ είχαν επιταχύνει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας και είχαν γκρεμίσει έναν προς έναν τους πυλώνες στρατηγικής σταθερότητας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον: τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων (ABM), την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το 2001, και την Ενδιάμεση -Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις εμβέλειας (INF), την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν πριν από τέσσερα χρόνια, επεσήμανε ο ειδικός.
Αφού ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο υποσχέθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να χτυπήσουν τη Ρωσία, ο Putin ανέστειλε τητ New START, μια συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Υπό αυτές τις συνθήκες να τηρούνται οι περιορισμοί μιας συνθήκης», διερωτήθηκε ο Ρώσος στρατηγός.
«Ο οικονομικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, γιατί η επιβολή 20.000 ή 30.000 κυρώσεων σε μια χώρα είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση στην ιστορία, που μια χώρα έχει τέτοιο αριθμό κυρώσεων.
Ο πόλεμος πληροφοριών είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο διπλωματικός πόλεμος – οι πρεσβείες μας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα και η πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον δεν λειτουργούν όπως παλιά.
Μίλησα με τον πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτον, ο οποίος είπε ότι η επικοινωνία μεταξύ του State Department και της Ρωσικής Πρεσβείας είναι επίπεδο τρίτου γραμματέα, ή δεύτερου γραμματέα.
Παρά την κυρίαρχη δυτική προπαγάνδα που τρομάζει το κοινό της με ρωσικά πυρηνικά χτυπήματα «από απελπισία», τίποτα τέτοιο δεν θα συνέβαινε, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα έχει άλλους τρόπους να υπενθυμίσει στη συλλογική Δύση τον κίνδυνο κλιμακούμενης συμπεριφοράς.
Τον Οκτώβριο του 1961, η ΕΣΣΔ δοκίμασε τη θερμοπυρηνική εναέρια «Tsar Bomba» για να προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση.
«Οπότε ίσως αυτή είναι μια επιλογή», σημείωσε ο Buzhinsky.
«Πόσο μάλλον που στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών», καταλήγει ο Ρώσος στρατηγός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης