Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη σοκ: Τα σκευάσματα Ozempic και Wegovy μπορεί να προκαλούν στομαχική παράλυση και αυτοκτονικό ιδεασμό

Μελέτη σοκ: Τα σκευάσματα Ozempic και Wegovy μπορεί να προκαλούν στομαχική παράλυση και αυτοκτονικό ιδεασμό
Η χρήση των Wegovy, Ozempic και άλλων παρόμοιων φαρμάκων έχει εκτοξευτεί στις ΗΠΑ λόγω της αυξημένης δράσης τους να προκαλούν δραματική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου
Νέα έρευνα καταδεικνύει την επικινδυνότητα της χρήσης για απώλεια βάρους των φαρμάκων για τον διαβήτη Wegovy και Ozempic. Σύμφωνα με μια νέα επιδημιολογική μελέτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η απώλεια βάρους με τη χρήση φαρμάκων για τον διαβήτη, όπως το Wegovy και το Ozempic, μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τριών σπάνιων αλλά σοβαρών παθήσεων του στομάχου σε μη διαβητικούς ασθενείς.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό JAMA.
Η χρήση των Wegovy, Ozempic και άλλων παρόμοιων φαρμάκων έχει εκτοξευτεί στις ΗΠΑ λόγω της αυξημένης δράσης τους να προκαλούν δραματική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, η ασφάλεια των φαρμάκων, γνωστών ως GLP-1, για τη συγκεκριμένη χρήση βρίσκεται υπό έρευνα καθώς ορισμένοι ασθενείς έχουν αναφέρει παρενέργειες κατά τη λήψη τους, όπως παράλυση στομάχου και αυτοκτονικό ιδεασμό.
JAMA-ozempic.jpg

Τα GLP-1 λειτουργούν επιβραδύνοντας την πέψη για να καταστέλλουν την όρεξη ενός ατόμου, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα εάν αυτή η διαδικασία επιβραδυνθεί υπερβολικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσαν ότι στα αποτελέσματα της μελέτης συμπεριλαμβάνεται μια διαταραχή που δεν αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών αυτών των φαρμάκων: παράλυση στομάχου, η οποία επιβραδύνει ή σταματά εντελώς την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως επίμονο έμετο.
Η μελέτη καταδεικνύει επίσης τον αυξημένο κίνδυνο απόφραξης του εντέρου, μια διαταραχή όπου η τροφή δεν μπορεί να περάσει από το λεπτό ή παχύ έντερο και παγκρεατίτιδα λόγω της φλεγμονής του παγκρέατος. Στα φύλλα οδηγιών των συγκεκριμένων φαρμάκων περιλαμβάνονται ήδη προειδοποιήσεις για παγκρεατίτιδα και ορισμένους τύπους απόφραξης του εντέρου.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη σε επίπεδο πληθυσμού που εξετάζει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων του στομάχου σε μη διαβητικούς ασθενείς που χρησιμοποιούν ειδικά GLP-1 για απώλεια βάρους.
Προηγούμενες μελέτες έχουν υπογραμμίσει τον κίνδυνο αυτών των παρενεργειών σε διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν GLP-1, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παράλυση στομάχου και παγκρεατίτιδα, ακόμη και χωρίς τη λήψη των φαρμάκων.
«Γι’ αυτό θέλαμε κάπως να βγάλουμε τον διαβήτη από την εξίσωση», δήλωσε ο Mohit Sodhi, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk σημείωσε ότι ορισμένες από τις γαστρεντερικές παρενέργειες στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται ήδη στις προφυλακτικές οδηγίες για τα GLP-1 της, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «υποστηρίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα όλων των φαρμάκων GLP-1 όταν χρησιμοποιούνται με συνέπεια, με την επισήμανση του προϊόντος και τις εγκεκριμένες ενδείξεις».
«Συνιστούμε στους ασθενείς να παίρνουν αυτά τα φάρμακα για τις εγκεκριμένες ενδείξεις τους και υπό την επίβλεψη γιατρού», είπε ο εκπρόσωπος. «Οι αποφάσεις για τη θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού με τον γιατρό που μπορεί να αξιολογήσει την καταλληλότητα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης