Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν μαζικά στο Donetsk – Το καθεστώς Zelensky τους ζήτησε να κρατήσουν θέσεις…χωρίς πυρομαχικά

Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν μαζικά στο Donetsk – Το καθεστώς Zelensky τους ζήτησε να κρατήσουν θέσεις…χωρίς πυρομαχικά
Το Κίεβο στέλνει σε βέβαιο θάνατο τους Ουκρανούς στρατιώτες
Σχετικά Άρθρα
Μαζικά παραδίδονται οι Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, προκειμένου να γλιτώσουν από την κρεατομηχανή στην οποία τους έχει στείλει το καθεστώς Zelensky.
Αίσθηση προκαλούν οι κτηνώδεις αποφάσεις της ουκρανικής διοίκησης που ζητά από στρατιώτες να κρατήσουν θέσεις χωρίς όπλα στέλνοντάς τους έτσι σε βέβαιο θάνατο.
Στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραδόθηκαν, αφού έλαβαν εντολή να κρατήσουν θέσεις χωρίς οβίδες.
Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών παραδόθηκε αφού η διοίκηση τους διέταξε να κρατήσουν τη θέση χωρίς πυρομαχικά, δήλωσε στο RIA Novosti πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.
Συνολικά, 17 άτομα παραδόθηκαν στη ρωσική πλευρά.
Είπαν ότι κρατούσαν ένα οχυρό κοντά στο Donetsk και δεν τους επέτρεψαν να υποχωρήσουν ακόμη και μετά την εξάντληση των πυρομαχικών.
Επιπλέον, η ουκρανική διοίκηση δεν σχεδίασε καν την απομάκρυνση των τραυματιών από το πεδίο της μάχης.

Παραδίδονται μέσω ραδιοσυχνότητας

Στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας στη συχνότητα «149.200» για το Ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό που θέλει να καταθέσει τα όπλα.
Οι αναφορές για Ουκρανούς στρατιώτες που παραδίδονται μαζικά είναι πλέον καθημερινές.
Έτσι, στις 27 Σεπτεμβρίου, η ομάδα τους έφτασε στις ρωσικές θέσεις στην κατεύθυνση Svatovo-Kremennaya, φέρνοντας μαζί τους κιβώτια με πυρομαχικά.
Μια εβδομάδα πριν από το γεγονός αυτό, αρκετοί ακόμη στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσαν τα όπλα τους επίσης προς την κατεύθυνση Svatovsky.

Τα ρωσικά φυλλάδια που σώζουν ζωές

Υπενθυμίζεται πως ο ρωσικός στρατός εκτοξεύει φυλλάδια προς τις δυνάμεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων , προσφέροντας μια εναλλακτική λύση από τον άσκοπο θάνατο.
Η αντεπίθεση του καθεστώτος του Κιέβου δεν είναι τίποτα άλλα παρά μία κρεατομηχανή, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 81.000 Ουκρανούς στρατιώτες.
Δεδομένου ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό και το προσωπικό, η κυβέρνηση Zelensky έχει εντείνει τις προσπάθειες επιστράτευσης, επιδιώκοντας να φέρει πίσω ενήλικες στρατευμένους από το εξωτερικό.
Οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου προτρέπουν επίσης τους Ουκρανούς να πάρουν τα όπλα, με τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Wallace, να επιμένει ότι η επιθυμία να διατηρηθεί η ουκρανική νεολαία για το μέλλον ωχριά σε σύγκριση με την ανάγκη να ενταθούν οι μάχες.
Μετατρεπόμενα κυριολεκτικά σε «τροφή για τα κανόνια», τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν όλο και πιο μαζικά να παραδίδονται, με τα ρωσικά στρατιωτικά φυλλάδια να χρησιμεύουν ως οδηγός για αυτούς.

Τι είναι τα Ρωσικά Στρατιωτικά Φυλλάδια;

Το τυπικό φυλλάδιο έχει τη μορφή χαρτονομίσματος Ουκρανίας ή ΕΕ ή και ΗΠΑ.
Περιέχει ένα κείμενο που συστήνει σε έναν Ουκρανό μαχητή να καταθέσει τα όπλα και μια λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο να παραδοθεί με ασφάλεια.
Το φυλλάδιο χρησιμεύει και ως «πάσο» για έναν στρατιώτη που αποφάσισε να τα εγκαταλείψει τη μάχη.
Επιπλέον,  η ραδιοσυχνότητα (149.200 "Volga") και ένας λογαριασμός Telegram των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας είναι εγγεγραμμένοι έτσι ώστε ένας Ουκρανός στρατιώτης να μπορεί να αναζητήσει βοήθεια και να λάβει οδηγίες. Μερικές φορές τα ρωσικά φυλλάδια ενημερώνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες για μια ανταμοιβή για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Τα μικρά φυλλάδια Α5 που μοιάζουν με χαρτονομίσματα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά: από τη μία πλευρά, τα χρήματα πάντα τραβούν την προσοχή. από την άλλη, είναι μικρό, επιτρέποντας σε έναν Ουκρανό στρατιώτη να το πάρει κρυφά και να το κρύψει στην τσέπη ή στο πορτοφόλι του.

Πότε άρχισε ο ρωσικός στρατός να διαδίδει φυλλάδια;

Στην πραγματικότητα, ο ρωσικός στρατός άρχισε να εκτοξεύει φυλλάδια πολύ πριν από την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας.
Τον Μάρτιο του 2023, μια ρωσική πηγή πληροφοριών είπε στο Sputnik ότι φυλλάδια με τη μορφή ουκρανικού εθνικού νομίσματος είχαν εκτοξευθεί στις θέσεις των Ουκρανών μαχητών στην κατεύθυνση Zaporizhia.
Αυτά τα φυλλάδια καλούσαν τους Ουκρανούς να παραδοθούν και περιείχαν μια ραδιοφωνική συχνότητα και μια διεύθυνση bot messenger μέσω της οποίας μπορούσαν να επικοινωνήσουν με Ρώσους εκπροσώπους.
xartonomisma_4.JPG

Πώς φτάνουν στα χέρια των Ουκρανών

Τα ρωσικά φυλλάδια μπορούν να τυλιχθούν και να τοποθετηθούν σε οβίδες πυροβολικού αντί για εκρηκτικά, είτε να ριχτούν από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στις ουκρανικές θέσεις.
Ενώ τα drones παραδίδουν τα φυλλάδια στη γραμμή της μάχης, οι οβίδες πυροβολικού τα στέλνουν κατευθείαν στα μετόπισθεν του εχθρού.
Έτσι, πριν από τον βομβαρδισμό, το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό εκτοξεύει φυλλάδια από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad (MRLS).
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιούνται πύραυλοι BM-21, στους οποίους αντί για εκρηκτικά τοποθετούνται ρολά με περισσότερα από χίλια φυλλάδια.
Αυτά τα βλήματα διακρίνονται από τα συμβατικά από το κόκκινο χρώμα τους και την επιγραφή «Agit».
Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι θρυαλλίδες πυρομαχικών διαθέτουν χρονοδιακόπτη βολής που ρυθμίζεται ανάλογα με την απόσταση από τον στόχο.
Το βεληνεκές μπορεί να είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα.
Μετά την έκρηξη μιας οβίδας, φυλλάδια σκορπίζονται σε μια περιοχή μεγαλύτερη από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, έτσι ώστε κάθε Ουκρανός στρατιώτης να μπορεί να πάρει ένα.

xartonomisma_2_2.JPG
Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κυκλοφόρησε ένα βίντεο κλιπ που δείχνει στρατιώτες να ετοιμάζουν ειδικές οβίδες με φυλλάδια και να τις στέλνουν στα ουκρανικά στρατεύματα προς την κατεύθυνση του Krasny Kiman.
Τα φυλλάδια καλούσαν τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν και να σώσουν τη ζωή τους.
Ο άλλος τρόπος παράδοσης είναι με drone.
Στις 4 Οκτωβρίου, ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνει UAV να σκορπίζουν φυλλάδια στην περιοχή Dnepropetrovsk, πάνω από την πόλη Nikopol.
Τα φυλλάδια καλούσαν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και συμβούλευαν τους Ουκρανούς πολίτες να αποφύγουν την επιστράτευση.
Το καλάθι ενός UAV μπορεί να χωρέσει 500 φυλλάδια σε μορφή ξένου νόμισματος – 100 δολαρίων ή 200 ευρώ.

Αποδίδουν τα ρωσικά φυλλάδια;

Δεδομένου ότι η ροή των Ουκρανών αιχμαλώτων που εγκαταλείπουν οικειοθελώς τα πεδία των μαχών αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι τα φυλλάδια λειτουργούν.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και οι ηγέτες των νέων περιοχών της Ρωσίας λένε ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδίδονται μαζικά και όχι μεμονωμένα.
Ρώσοι ειδικοί στον ψυχολογικό πόλεμο δήλωσαν στον ρωσικό Τύπο ότι μετά τις πρώτες ρίψεις «οβίδων προπαγάνδας», το κοινό του καναλιού Telegram του υπουργείου Άμυνας αυξήθηκε κατά δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν προσφάτως επιστρατευμένοι Ουκρανοί.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός απευθύνεται στους Ουκρανούς μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και επικοινωνεί μαζί τους στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τη συχνότητα 149.200 «Volga» – η οποία είχε εγκατασταθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στα μέσα του καλοκαιριού – για να καταθέσουν τα όπλα και να αποστατήσουν στη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, αυτού του είδους ο ψυχολογικός πόλεμος χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και στις δύο πλευρές.
Τον Μάρτιο του 2022, Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπρόσωποι διαπραγματεύτηκαν τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.
Ήταν η κυβέρνηση του Κιέβου, ενθαρρυμένη από τους δυτικούς υποστηρικτές της, που έκανε μια αναστροφή, απαγόρευσε νομικά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και δήλωσε ότι θα πολεμούσε μέχρι το τέλος, ή, με άλλα λόγια, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, υπενθυμίζει το Sputink.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης