Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη - εφιάλτης για τις γυναίκες: Το εμβόλιο Covid 19 των Pfizer, Moderna μπορεί να προκαλεί απροσδόκητη κολπική αιμορραγία

Μελέτη - εφιάλτης για τις γυναίκες: Το εμβόλιο Covid 19 των Pfizer, Moderna μπορεί να προκαλεί απροσδόκητη κολπική αιμορραγία
Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 22.000 γυναίκες σε διαφορετικά στάδια αναπαραγωγικής γήρανσης
Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη παρενέργεια σε εμβολιασμένες με COVID-19 γυναίκες που δεν έχουν έμμηνο ρύση: άτυπη κολπική αιμορραγία μετά από ένεση με τα εμβόλια Moderna και Pfizer.
Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 22.000 γυναίκες σε διαφορετικά στάδια αναπαραγωγικής γήρανσης για περίπου εννέα μήνες και διαπίστωσαν ότι το 3,3 τοις εκατό των μετεμμηνοπαυσιακών, το 14,1 τοις εκατό των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών και το 13,1 τοις εκατό των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών εμφάνισαν τουλάχιστον μία απροσδόκητη αιμορραγία μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19, σύμφωνα με οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Science Advances.
Περίπου οι μισές από τις αιμορραγίες λέγεται ότι εμφανίστηκαν εντός των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων από τη λήψη του εμβολίου.
Ο κίνδυνος αιμορραγίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερος κατά τη διάρκεια των 28 ημερών μετά την ένεση από ό,τι πριν από τη λήψη του εμβολίου. Η σχέση ήταν ισχυρότερη στις περιεμμηνοπαυσιακές και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με τις δύο ομάδες να παρουσιάζουν τριπλάσιο έως πενταπλάσιο κίνδυνο. Οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι συνήθως στα 40 τους και έχουν αρχίσει να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αλλά μπορούν ακόμα να μείνουν έγκυες, ενώ οι προεμμηνορροϊκές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια διαφορά στην ευαισθησία των γυναικών όταν λάμβαναν τη μία δόση έναντι της άλλης.
Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν 32 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο κολπικής αιμορραγίας μετά από μια δόση του εμβολίου Moderna από το Pfizer.

Πώς συνδέεται ο εμβολιασμός με την αιμορραγία;

Η συγγραφέας της μελέτης Kristine Blix και οι συνάδελφοί της στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Όσλο άντλησαν δεδομένα ερωτηματολογίου από μια συνεχιζόμενη έρευνα για την υγεία του πληθυσμού για τη διερεύνηση των εμβολίων COVID-19 και της απροσδόκητης αιμορραγίας στις τρεις ομάδες.
Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του 2021 έδειξαν ότι ορισμένες γυναίκες παρουσίασαν ασυνήθιστα βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία μετά τη λήψη του εμβολίου. «Αυτό μας ώθησε να ζητήσουμε μοτίβα αιμορραγίας με δομημένο τρόπο», είπε.
Η ομάδα της κ. Blix δεν ερεύνησε τους λόγους για την ανεξήγητη αιμορραγία και κανένα πειστικό στοιχείο δεν υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός την προκάλεσε. Ωστόσο, μια θεωρία είναι ότι η πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 που χρησιμοποιείται στα εμβόλια μπορεί να είναι ευθύνεται.
«Ο αυξημένος κίνδυνος αφότου τόσο η Comirnaty (Pfizer) όσο και η Spikevax (Moderna) υποδηλώνουν έναν μηχανισμό που σχετίζεται με την πρωτεΐνη ακίδας του κορωνοϊού του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS-CoV-2) και όχι με άλλα συστατικά του εμβολίου», γράφουν οι συγγραφείς στην εργασία. "Αυτό υποστηρίζεται επίσης από έναν υψηλότερο κίνδυνο που παρατηρήθηκε μετά το Spikevax σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες." Πιθανές οδοί για την πρόκληση της αιμορραγίας μπορεί να προέρχονται από μια ανοσολογική απόκριση που σχετίζεται με πρωτεΐνες ακίδας ή από μια ενδομήτρια έκφραση των υποδοχέων του μετατρεπτικού ενζύμου 2 της αγγειοτενσίνης (ACE2) που χρησιμεύουν ως σημείο εισόδου του ιού, συνέχισαν.

Πρόσθετες Μελέτες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο που εξέτασε σχεδόν 8.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η μη φυσιολογική αιμορραγία είναι μια κοινή παρενέργεια του εμβολίου Pfizer. Οι περισσότερες γυναίκες εμφάνισαν υπερβολική αιμορραγία μεταξύ της ημερομηνίας του εμβολιασμού τους και της επόμενης εμμηνόρροιας, έγραψαν οι συγγραφείς στην εργασία, συνιστώντας περαιτέρω διερεύνηση των συμβάντων και των πιθανών μακροπρόθεσμων συνεπειών της κολπικής αιμορραγίας που προκαλείται από το εμβόλιο.
Το 2022, το The Lancet δημοσίευσε μια μελέτη όπου οι ερευνητές έδειξαν ότι μια ομάδα σχεδόν 64.000 ερωτηθέντων ηλικίας 18 ετών και άνω εμφάνισαν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ή κολπική αιμορραγία με τη μορφή αλλαγής του χρόνου εμμήνου ρύσεως και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της εμμήνου ρύσεως έως την εμμηνόπαυση και την επανάληψη της εμμήνου ρύσεως.
Αντίθετα, μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Vaccine έδειξε ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που εμβολιάστηκαν για τον COVID-19 δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή βαρύτερες αιμορραγίες μετά το εμβόλιο από τις μη εμβολιασμένες γυναίκες. Ωστόσο, οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι υπάρχει καθυστέρηση μίας ημέρας ή μεγαλύτερος κύκλος κατά μία ημέρα σε εμβολιασμένες έναντι μη εμβολιασμένων γυναικών.

Πιθανές αιτίες ακανόνιστης κολπικής αιμορραγίας

Η ακανόνιστη αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που κυμαίνονται από το στρες έως πιο σοβαρές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως:

Ενδομητρίωση.
Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια.
Διαταραχές του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης.
Καρκίνος της μήτρας ή των ωοθηκών.
Τα φάρμακα και οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσουν ακανόνιστη αιμορραγία. Αυτά περιλαμβάνουν:
Αντισυλληπτικά χάπια.
Φάρμακα συμπεριλαμβανομένων στεροειδών ή αραιωτικών αίματος.
Αποβολές ή έκτοπη κύηση.
Χειρουργικές επεμβάσεις, ουλές ή μπλοκαρίσματα στη μήτρα, τις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες μιας γυναίκας.

Ο FDA εξακολουθεί να συνιστά το εμβόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης