Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θεωρία… συνομωσίας πίσω από την βίαιη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων – Το ορόσημο του 5%

Θεωρία… συνομωσίας πίσω από την βίαιη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων – Το ορόσημο του 5%
Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι η Fed προκάλεσε σκόπιμα την αύξηση των αποδόσεων για να επιβραδύνει μια πολύ ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Οι βίαιες κινήσεις στην αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα έχουν κάμψει το επενδυτικό αίσθημα και έχουν ανανεώσει τους φόβους για ύφεση, καθώς και τις ανησυχίες για τη στέγαση, τις τράπεζες, ακόμη και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο της "καταιγίδας" βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ένας από τους αριθμούς με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Η απόδοση, η οποία αντιπροσωπεύει το κόστος δανεισμού για τους εκδότες ομολόγων, έχει ανέβει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες και έφτασε στο 4,8%, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία λίγο πριν από την οικονομική κρίση του 2008.
Η ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών και έχει κάνει τη Wall Street να ζητά εξηγήσεις.
Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς της για 18 μήνες, αυτό δεν επηρέασε τα μακροπρόθεσμα ομόλογα όπως το 10ετές μέχρι πρόσφατα, καθώς οι επενδυτές πίστευαν ότι οι μειώσεις επιτοκίων ήταν πιθανό να έρθουν στο εγγύς μέλλον.

Οι "θεωρίες"

Αυτό άρχισε να αλλάζει τον Ιούλιο με σημάδια οικονομικής ισχύος που αψηφούν τις προσδοκίες για επιβράδυνση.
Επιταχύνθηκε όμως τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι αξιωματούχοι της Fed παρέμειναν σταθεροί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά.
Κάποιοι στη Wall Street πιστεύουν ότι μέρος της κίνησης είναι τεχνικής φύσης, που πυροδοτήθηκε από πωλήσεις από μια χώρα ή μεγάλα ιδρύματα.
Άλλοι είναι προσηλωμένοι στο σπειροειδές έλλειμμα και την πολιτική δυσλειτουργία των ΗΠΑ.
Άλλοι πάλι είναι πεπεισμένοι ότι η Fed προκάλεσε σκόπιμα την αύξηση των αποδόσεων για να επιβραδύνει μια πολύ ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ.
«Η αγορά ομολόγων μάς λέει ότι αυτό το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα είναι μαζί μας για λίγο», δήλωσε ο Bob Michele, της JPMorgan Chase.
«Θα μείνει εκεί γιατί εκεί το θέλει η Fed.
Η Fed επιβραδύνει εσάς, τον καταναλωτή», ανέφερε.

Το ποσοστό του... «τα πάντα»

Οι επενδυτές είναι προσηλωμένοι στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου λόγω της υπεροχής του στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά.
Ενώ τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας κινούνται πιο άμεσα από την πολιτική της Fed, το 10ετές επηρεάζεται από την αγορά και αντανακλά τις προσδοκίες για ανάπτυξη και πληθωρισμό.
Είναι το επιτόκιο που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις, επηρεάζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε στεγαστικά δάνεια και δάνεια αυτοκινήτων, εταιρικά και δημοτικά ομόλογα, εμπορικά χαρτιά και νομίσματα.
«Όταν η 10ετία μετακινείται, επηρεάζει τα πάντα.
Είναι το πιο δημοφιλές σημείο αναφοράς για τα επιτόκια», δήλωσε ο Ben Emons, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη NewEdge Wealth.
«Επηρεάζει οτιδήποτε αφορά τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ή ανθρώπων».
Οι πρόσφατες κινήσεις φέρνουν το χρηματιστήριο στην κόψη του ξυραφιού, καθώς ορισμένες από τις αναμενόμενες συσχετίσεις μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων έχουν καταρρεύσει.
Οι μετοχές έχουν ξεπουληθεί από τότε που οι αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται τον Ιούλιο, εγκαταλείποντας μεγάλο μέρος των κερδών του έτους, αλλά το τυπικό ασφαλές καταφύγιο των τίτλων των ΗΠΑ τα πήγε ακόμη χειρότερα.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας έχουν χάσει 46% από την κορύφωση του Μαρτίου 2020, σύμφωνα με το Bloomberg, μια απότομη πτώση για μια από τις πιο ασφαλείς διαθέσιμες επενδύσεις.
«Έχετε τις μετοχές να πέφτουν σαν να έχουμε ύφεση, τα επιτόκια να ανεβαίνουν σαν η ανάπτυξη να μην έχει όρια, ο χρυσός να ξεπουλιέται σαν να έχει πεθάνει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Benjamin Dunn, πρώην επικεφαλής κινδύνων hedge fund που τώρα διευθύνει την εταιρεία συμβούλων Alpha Theory Advisors.
«Τίποτα από αυτά δεν έχει νόημα».

Οι δανειολήπτες πιέζονται

Αλλά πέρα από τους επενδυτές, ο αντίκτυπος στους περισσότερους Αμερικανούς δεν έχει ακόμη έρθει, ειδικά εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Αυτό συμβαίνει επειδή η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων βοηθά τη Fed στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού.
Με τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και τη μείωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, η ζήτηση θα μειωθεί καθώς περισσότεροι Αμερικανοί περικόπτουν τις δαπάνες ή χάνουν τις δουλειές τους.
Ο δανεισμός με πιστωτικές κάρτες έχει αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους και οι καθυστερήσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας του Covid.
«Οι άνθρωποι πρέπει να δανείζονται με πολύ υψηλότερο επιτόκιο από ό,τι θα έκαναν πριν από έναν μήνα, πριν από δύο μήνες, πριν από έξι μήνες», δήλωσε η Lindsay Rosner, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Goldman Sachs.
«Δυστυχώς, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος πόνος για τον μέσο Αμερικανό τώρα», είπε.

Λιανοπωλητές, τράπεζες και ακίνητα

Πέρα από τον καταναλωτή, αυτό θα μπορούσε να γίνει αισθητό καθώς οι εργοδότες βλέπουν η ισχυρή οικονομία να υποχωρεί.
Οι εταιρείες που μπορούν να εκδώσουν χρέος μόνο στην αγορά υψηλής απόδοσης, η οποία περιλαμβάνει πολλούς εργοδότες λιανικής, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Τα υψηλότερα επιτόκια πιέζουν τον κλάδο της στέγασης και ωθούν τα εμπορικά ακίνητα πιο κοντά στην χρεοκοπία.
«Για οποιονδήποτε έχει χρέος ληξιπρόθεσμο, αυτό είναι ένα σοκ επιτοκίου», δήλωσε ο Peter Boockvar της Bleakley Financial Group.
«Κάθε άτομο που έχει οφειλές σε ληξιπρόθεσμο οφειλόμενο δάνειο, οποιαδήποτε επιχείρηση της οποίας λήγει δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, αυτό είναι δύσκολο».
Η άνοδος των αποδόσεων προσθέτει επίσης πίεση στις περιφερειακές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα που έχουν υποχωρήσει, ένας από τους βασικούς παράγοντες για τις αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της First Republic.
Ενώ οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι περισσότερες τράπεζες θα καταρρεύσουν, ο κλάδος επιδιώκει να εκφορτώσει περιουσιακά στοιχεία και έχει ήδη αποσυρθεί από τον δανεισμό.
«Είμαστε τώρα 100 μονάδες βάσης υψηλότερα σε απόδοση» από τον Μάρτιο, είπε ο Rosner.
«Επομένως, αν οι τράπεζες δεν έχουν επιδιορθώσει τα προβλήματά τους από τότε, το πρόβλημα είναι χειρότερο, επειδή τα επιτόκια θα είναι μόνο υψηλότερα».

5% και μετά...;

Η άνοδος στο 10ετές έχει σταματήσει τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.
Το επιτόκιο ήταν στο 4,71%, ενόψει της ανακοίνωσης των θέσεων εργασίας σήμερα, 6/10.
Αλλά μετά από διάτρηση των προηγούμενων επιπέδων αντίστασης, πολλοί αναμένουν ότι οι αποδόσεις μπορούν να ανέβουν υψηλότερα, καθώς οι παράγοντες που πιστεύεται ότι οδηγούν τις αποδόσεις εξακολουθούν να ισχύουν.
Αυτό έχει εγείρει φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια κρίση χρέους όπου εδραιώνονται υψηλότερα επιτόκια και σπειροειδή ελλείμματα, μια ανησυχία που ενισχύεται από την πιθανότητα διακοπής της κυβέρνησης τον επόμενο μήνα.
«Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για το επίπεδο χρέους» είπε ο Rosner.
Από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πέρυσι, υπήρξαν δύο επεισόδια χρηματοπιστωτικής αναταραχής: η κατάρρευση των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο του 2022 και η περιφερειακή τραπεζική κρίση των ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Μια άλλη κίνηση υψηλότερη στην απόδοση 10ετών από εδώ και πέρα θα αύξανε τις πιθανότητες να σπάσει κάτι άλλο και να κάνει την ύφεση πολύ πιο πιθανή, δήλωσε ο Michele της JPMorgan.
«Αν μακροπρόθεσμα ξεπεράσουμε το 5%, αυτό είναι νόμιμα άλλο ένα σοκ επιτοκίων», είπε ο Michele.
«Σε εκείνο το σημείο, πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για οτιδήποτε φαίνεται εύθραυστο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης