Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Καταρρίψαμε τουρκικό drone στη Συρία – Αποτελούσε δυνητική απειλή

ΗΠΑ: Καταρρίψαμε τουρκικό drone στη Συρία – Αποτελούσε δυνητική απειλή
Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Βόρεια Συρία κατά κουρδικών στόχων
Στην κατάρριψη ενός τουρκικού drone στη Συρία διότι αποτελούσε δυνητική απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ καταρρίπτουν αεροσκάφος της συμμάχου στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας και το περιστατικό αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει νέα ένταση μεταξύ των δύο κρατών, καθώς κατεγράφη τη στιγμή που οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται κατά κουρδικών στόχων στη Συρία στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης από το ΡΚΚ στην Άγκυρα.

Τι συνέβη

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Pat Ryder, αμερικανικές δυνάμεις είδαν drones να εξαπολύουν επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία, ορισμένα κοντά στη Hasakah, περίπου ένα χιλιόμετρο από θέση που βρίσκονταν Αμερικάνοι στρατιώτες.
«Αμερικανοί διοικητές έκριναν πως αυτό το drone, που βρισκόταν (...) λιγότερα από 500 μέτρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε δυνητική απειλή και αμερικανικά καταδιωκτικά F-16 το κατέρριψαν σε νόμιμη άμυνα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αναφέροντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία στόχευε εσκεμμένα τις αμερικανικές δυνάμεις.

Τουρκία: Δεν ήταν δικό μας

Πάντως, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως το drone που κατερρίφθη, δεν ανήκε στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποιον ανήκε.
Οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κύματα επιθέσεων στη Συρία κατά Κούρδων μαχητών και φέρονται να εξουδετέρωσαν τουλάχιστον 30 στόχους, ανάμεσα τους καταφύγια, δεξαμενές καυσίμων αλλά και μαχητές.

Αποκλιμάκωση

Κατόπιν του περιστατικού αυτού υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας, Lloyd Austin και του Τούρκου ομολόγου του, Yasar Guler, τον οποίο και κάλεσε ώστε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία».
Ο Austin επέμεινε ιδιαίτερα στη «σημασία της αυστηρής τήρησης των ισχυόντων πρωτοκόλλων επικοινωνίας μέσω των συνηθισμένων διαύλων στρατού προς στρατό».
Από την πλευρά της η Τουρκία ανακοίνωσε πως οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν «στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία» και στον «στενό συντονισμό τους στην περιφέρεια», με τον Τούρκο υπουργό να διαβεβαιώνει ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη για κοινό αγώνα με τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης