Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΕ: «Κατεβάζει» ταχύτητα το παγκόσμιο εμπόριο – Οι κεντρικές τράπεζες βυθίζουν τον κόσμο σε κρίση

ΠΟΕ: «Κατεβάζει» ταχύτητα το παγκόσμιο εμπόριο – Οι κεντρικές τράπεζες βυθίζουν τον κόσμο σε κρίση
Ο ΠΟΕ προειδοποιεί για «ευρεία» επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, μειώνει τις προβλέψεις
Μια μέρα μετά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (Unctad) στη Γενεύη, οι οικονομολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προειδοποίησαν ότι οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να βυθίσουν τον κόσμο σε βαθιά ύφεση, στην προσπάθειά τους, ανεβάζοντας τα επιτόκια, να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 θα είναι σημαντικά χαμηλότερη του αναμενομένου.
Μάλιστα, οι οικονομολόγοι του ΠΟΕ δήλωσαν ότι το παγκόσμιο εμπόριο και η παραγωγή άρχισαν να επιβραδύνονται το δ’ τρίμηνο του 2022 λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve αλλά και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και σε άλλες μεγάλες οικονομίες.
Ο δε συνδυασμός των κλυδωνισμών που έρχονται λόγω των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, της ύφεσης στην αγορά ακινήτων στην Κίνα και του πολέμου στην Ουκρανία ενισχύουν την πίεση στο διεθνές εμπόριο.
«Η εμπορική επιβράδυνση φαίνεται να έχει ευρεία βάση, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού χωρών και μεγάλης γκάμα αγαθών» ανέφεραν οι οικονομολόγοι, προσθέτοντας, «η ανάπτυξη του εμπορίου θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος, συνοδευόμενη από αργή αλλά σταθερή αύξηση του ΑΕΠ».
Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, ο όγκος των εμπορευμάτων που θα διακινηθούν το 2023 θα αυξηθεί ελαφρά σε σχέση με πέρυσι, κατά 0,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον περασμένο Απρίλιο για αύξηση 1,7%.
Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από την ετήσια αύξηση 2,6% που καταγράφηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν από περίπου 16 χρόνια.

«Η εκτίμηση για επιβράδυνση του εμπορίου το 2023 προκαλεί ανησυχία, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Ο παγκόσμιος οικονομικός κατακερματισμός θα επιδεινώσει αυτές τις προκλήσεις, γι' αυτό τα μέλη του ΠΟΕ πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τον εμπορικό κόσμο, αίροντας τις κινήσεις προστατευτισμού και ενθαρρύνοντας μια πιο ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια οικονομία.
«Η παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα οι φτωχές χώρες, θα πασχίσουν για να ανακάμψουν χωρίς ένα σταθερό, ανοιχτό, προβλέψιμο, βασισμένο σε κανόνες και δίκαιο πολυμερές σύστημα εμπορίου» δήλωσε η διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala.
Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, «Τα ακριβή αίτια της επιβράδυνσης δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, η ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι στοιχεία που συμβάλλουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης