Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin για πρώτη φορά εξηγεί τι συνέβη με το αεροσκάφος του Prighozin - «Κοιτάξτε τα θραύσματα χειροβομβίδων στα πτώματα»

Ο Putin για πρώτη φορά εξηγεί τι συνέβη με το αεροσκάφος του Prighozin - «Κοιτάξτε τα θραύσματα χειροβομβίδων στα πτώματα»
«Δεν υπήρξε εξωτερικό πλήγμα, αυτό είναι τεκμηριωμένο», είπε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς αμερικανών αξιωματούχων περί κατάρριψης του αεροσκάφου
Έκρηξη στο εσωτερικό του αεροσκάφους προκάλεσε τη συντριβή του Embraer στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner Yevgeny Prighozin, άφησε να εννοηθεί σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις εικασίες περί πυραυλικής επίθεσης.
Το ιδιωτικό αεροσκάφος με το οποίο ο Prighozin ταξίδευε στην Αγία Πετρούπολη συνετρίβη στις 23 Αυγούστου βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στον θάνατο τους δέκα επιβαίνοντες: τον επικεφαλής της Wagner, άλλα δύο κορυφαία στελέχη της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων, τέσσερις σωματοφύλακες του Πριγκόζιν και τα τρία μέλη του πληρώματος.

wagnerplane.JPG

Σε ομιλία του στη Λέσχη Συζήτησης «Βαλντάι» στο θέρετρο Σότσι, ο Putin αποκάλυψε την ενημέρωση που είχε πριν από λίγες ημέρες από τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Θραύσματα χειροβομβίδων βρέθηκαν στις σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος. Δεν υπήρξε εξωτερικό πλήγμα, αυτό είναι τεκμηριωμένο», είπε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς αμερικανών αξιωματούχων περί κατάρριψης του αεροσκάφους από πύραυλο.
Αποφεύγοντας να αναφερθεί λεπτομερώς στο πώς θα μπορούσαν να εκραγούν χειροβομβίδες στην καμπίνα των επιβατών, ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως ήταν λάθος των εμπειρογνωμόνων που δεν έκαναν τεστ ανίχνευσης ουσιών (σ.σ. αλκοόλ ή ναρκωτικά) στα θύματα, υπενθυμίζοντας ότι στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη είχαν βρεθεί παλαιότερα ποσότητες κοκαΐνης.
Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν εκδώσει πόρισμα για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.
Οι μισθοφόροι της Wagner πολέμησαν στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά ο Prighozin είχε επικρίνει με σφοδρότητα τη ρωσική ελίτ και ηγήθηκε ανταρσίας στα τέλη Ιουνίου, οδηγώντας χιλιάδες μαχητές σε πορεία εκατοντάδων χιλιομέτρων προς τη Μόσχα, προτού τελικά τους δώσει εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους «για να αποτραπεί αιματοχυσία».
Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τον ισχυρισμό ότι ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε τον θάνατο του Prighozin για να τον εκδικηθεί, αλλά διευκρίνισε ότι η έρευνα για το δυστύχημα θα εξετάσει και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στο αεροσκάφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης