Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ισχυρό ράπισμα σε Biden και ΝΑΤΟ - Μόλις το 41% των Αμερικανών στηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Ισχυρό ράπισμα σε Biden και ΝΑΤΟ - Μόλις το 41% των Αμερικανών στηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Μόλις το 41% της αμερικανικής κοινής γνώμης στηρίζει τη βοήθεια προς την Ουκρανία σε σχέση με το αντίστοιχο 46% του Μαίου
Το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της αποστολής όπλων στην Ουκρανία μειώνεται ολοένα περισσότερο, και μάλιστα ανάμεσα στους υποστηρικτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.
Ειδικότερα, στην σχετική μέτρηση κοινής γνώμης μόλις το 41% των ερωτώμενων πολιτών των ΗΠΑ δηλώνουν πως συμφωνούν με τη διατύπωση πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να παράσχει όπλα στην Ουκρανία», ενώ το 35% διαφωνεί και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά στους αναποφάσιστους.
Συγκρινόμενο με το 46% που υπστήριζε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαίου, φαίνεται ότι το ποσοστό των φιλικά διακείμενων προς το Κίεβο βαίνει ολοένα και μειούμενο.
Με άλλα λόγια, η νομιμοποίηση που έχει η υποστήριξη της ουκρανική πλευράς στην αμερικανική δημόσια σφαίρα ... εξανεμίζεται και δεν θα αργήσει να γυρίσει μπούμερανγκ στον Πρόεδρο Joe Biden.
Μάλιστα, η εν λόγω δημοσκόπηση της Ipsos έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η ηγεσία του αμερικανικού Κογκρέσου συζητά το αίτημα του Αμερικανού για 24 δισεκ. δολάρια επιπρόσθετης χρηματοδότησης για την Ουκρανία, εκ των οποίων περίπου τα 17 δισεκ. θα αφορούν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Ούτως ή άλλως, ένα μεγάλο κομμάτι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τάσσεται κάθετα απέναντι στη βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο και την επιβάρυνση του κρατικού τους προϋπολογισμού.
«Η μειωμένη στήριξη έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αποφάσεις του Κογκρέσου και τελικά στις προοπτικές επιπρόσθετων πακέτων βοήθειας», εξήγησε η Elizabeth Hoffman, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Μείωση στους Δημοκρατικούς, καταποντισμός στους Ρεπουμπλικάνους

Αν και η στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς τις αποστολές όπλων ήταν συστηματικά υψηλότερη μεταξύ των Δημοκρατικών από το ξέσπασμα του πολέμου, πλέον το ποσοστό τους εμφανίζεται αρκετά μειωμένο και σε αυτή τη μείωση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς οφείλεται η πτώση και του γενικού ποσοστού.
Πιο συκγκεκριμένα, το 52% των Δημοκρατικών τάσσεται υπέρ του εξοπλισμού της Ουκρανίας στην πρόσφατη δημοσκόπηση, συγκριτικά με το 61% τον Μάιο.
Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, η στήριξη στην αποστολή όπλων στο Κίεβο μειώθηκε στο 35% από το 39% τον Μάιο.
Το 34% των Δημοκρατικών στη δημοσκόπηση συμφώνησε με τη δήλωση ότι τα προβλήματα της Ουκρανίας «δεν μας αφορούν και δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε» συγκριτικά με το 56% των Ρεπουμπλικάνων.
Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos ήταν παναμερικανική και διεξήχθη διαδικτυακά, με τη συμμετοχή 1.005 ερωτηθέντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης