Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία «τέλος» από τον Νίγηρα - Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποσύρει τα στρατεύματα της

Γαλλία «τέλος» από τον Νίγηρα - Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποσύρει τα στρατεύματα της
«Όλα θα γίνουν με τάξη, σε κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας και σε συντονισμό με τον Νίγηρα» ξεκαθαρίζει το Γενικό Επιτελείο της Γαλλίας
Τα γαλλικά στρατεύματα που είναι εγκατεστημένα στον Νίγηρα θα έχουν εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου της Γαλλίας που επικαλείται το AFP.
«Θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση απόσυρσης εντός μιας εβδομάδας. Όλα θα γίνουν με τάξη, σε κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας και σε συντονισμό με τον Νίγηρα», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.
Εντωμεταξύ την Τετάρτη (4/10) ο Mohamed Toumba, διορισμένος από τους αντάρτες υπουργός Επικρατείας και υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Ασφάλειας και Εδαφικής Διοίκησης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι πιστεύει ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να αποσύρει τον στρατό της από το έδαφος της Νιγηρίας.
Υποστήριξε ότι το Παρίσι «υποστηρίζει την τρομοκρατία στον Νίγηρα» και δεν επιτρέπει στη χώρα να διαχειρίζεται ανεξάρτητα τους δικούς της πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, μια ομάδα αξιωματικών από την προεδρική φρουρά του Νίγηρα εξεγέρθηκε και ανακοίνωσε την ανατροπή του προέδρου Mohamed Bazoum.
Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας, με επικεφαλής τον διοικητή της Φρουράς, Abdourahmane Tchiani, συγκροτήθηκε για να αναλάβει την εξουσία.
Μία από τις αποφάσεις των πραξικοπημαιτών ήταν η διακοπή των στρατιωτικών συμφωνιών με τη Γαλλία ως προς την ανάπτυξη των εκεί γαλλικών στρατευμάτων
Ακολούθως στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε την απόσυρση των πρεσβευτών και ορισμένων διπλωματών από το Νιαμέι και αρνήθηκε να έχει στρατιωτική συνεργασία με τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα.
Διευκρίνισε ότι η Γαλλία σκοπεύει να έχει αποσύρει τον στρατό της από τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης