Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασμα επέλασης κοριών και στην Ελλάδα; Υγειονομική βόμβα στη Γαλλία, έγινε ψύχωση

Ξέσπασμα επέλασης κοριών και στην Ελλάδα; Υγειονομική βόμβα στη Γαλλία, έγινε ψύχωση
Να σημειωθεί ότι οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται στη ψυχική υγεία, καθώς η εμφάνιση κοριών σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να προκαλέσει δυσφορία και εμμονές
Ανησυχία προκαλεί και στην Ελλάδα η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι, καθώς πέραν του ότι οι κοριοί ταξιδεύουν με τους τουρίστες, έχουν παρατηρηθεί και αρκετά κρούσματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας. Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, σπεύδει να τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην ΕΡΤ.
“Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν “γάζωμα”” εξήγησε ο κ. Λάμπρου.
“Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του” σημείωσε.
“Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο” τόνισε.
Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές.

Μάστιγα στο Παρίσι 

Μάστιγα από κοριούς πλήττει το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, προκαλώντας κύμα ανησυχίας και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Όπως σημειώνεται, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία κοριών, ενώ αυτή η ανοδική τάση καταγράφεται εδώ και αρκετά χρόνια.
«Κάθε τέλος του καλοκαιριού παρατηρούμε μεγάλη αύξηση των κοριών» λέει ο Jean-Michel Berenger, εντομολόγος στο κεντρικό νοσοκομείο της Μασσαλίας και κορυφαίος ειδικός της Γαλλίας σε θέματα που αφορούν στους κοριούς.
«Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι μετακινούνται κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου και τους φέρνουν πίσω με τις αποσκευές τους. Κάθε χρόνο, η εποχική αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη»
Στο Παρίσι ένας στους 10 πολίτες έχει έρθει αντιμέτωπος με κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ πλέον πληθαίνουν οι μαρτυρίες για κόριούς ακόμη και στους κινηματογράφους ή τα τρένα.
Τώρα τόσο το δημαρχείο του Παρισιού όσο και η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καλούν σε δράση.

Γιατί επιστρέφουν οι κοριοί

Εδώ και 20 ή 30 χρόνια οι κόριοι έχουν κάνει δυναμική... επιστροφή και μάλιστα όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες για το φαινόμενο αυτό, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, ο τουρισμός και η μετανάστευση. Η κλιματική κρίση μπορεί να αποκλειστεί ως παράγοντας, σύμφωνα με το BBC, αφού ο κοριός πάει όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι και ο καιρός δεν παίζει ρόλο.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κοριοί μειώθηκαν μαζικά από την ευρεία χρήση του DDT. Όμως, με την πάροδο των ετών, το DDT και πολλές άλλες χημικές ουσίες απαγορεύτηκαν εξαιτίας της επίδρασής τους στον άνθρωπο.
Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός των κοριών έχει μεταβληθεί από την εξάλειψη εκείνων που ήταν γενετικά ευαίσθητα στα χημικά εξ αρχής. Οι κοριοί που επέζησαν από το DDT είναι οι πρόγονοι της σημερινής φυλής, οι οποίοι είναι κατά συνέπεια πολύ πιο ανθεκτικοί.
Ένας τρίτος παράγοντας μπορεί να είναι και... η μείωση των κατσαρίδων, αφού οι κατσαρίδες κυνηγούν τους κοριούς.
Να σημειωθεί ότι οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται στη ψυχική υγεία, καθώς η εμφάνιση κοριών σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να προκαλέσει δυσφορία και εμμονές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης