Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ρωσική ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα – Στο έδαφος της Abkhazia

Νέα ρωσική ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα – Στο έδαφος της Abkhazia
H Abkhazia ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή της στο Ενωσιακό Κράτος της Ρωσίας – Λευκορωσίας
Μια νέα ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα στο έδαφος της Abkhazia – της άλλοτε επαρχίας της Γεωργίας που μετά τον πόλεμο των 5 ημερών του 2008 έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της – προτίθεται να δημιουργήσει η Ρωσία.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ο πρόεδρος της Abkhazia, Aslan Bzhania, ο οποίος υποστήριξε ότι η Abkhazia ενδιαφέρεται για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στον μετασοβιετικό χώρο και για τη συμμετοχή της στο Ενωσιακό Κράτος της Ρωσίας – Λευκορωσίας, αναφέροντας πως αυτή η εξέλιξη θα εκπληρώσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως η Abkhazia είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία, αναφέροντας πως μελλοντικά θα υπάρξει μια μόνιμη ρωσική ναυτική βάση στο έδαφος της.

Η συμφωνία

«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία, και στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μια μόνιμη βάση του Ρωσικού Ναυτικού στην περιοχή της Ochamchira.
Όλα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Abkhazia, και αυτό το είδος της αλληλεπίδρασης θα συνεχιστεί διότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τα θεμελιώδη συμφέροντα μας, δεδομένου ότι η ασφάλεια προέχει.
Υπάρχουν επίσης θέματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bzhania, ο οποίος υποστήριξε πως η βοήθεια της Ρωσίας ήταν κολοσσιαία στις πολλές προσπάθειες που κατέβαλε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Abkhazia προκειμένου να κερδίσει την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία.
1_28.png
Επιπλέον, ο Bzhania ανέφερε ότι από το 2008 – και μετά τον πόλεμο των 5 ημερών, όταν και η Ρωσία κατάφερε να επικρατήσει της Γεωργίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο στην Abkhazia όσο και στη Νότια Οσετία – η Ρωσία έχει προσφέρει 110 δισεκατομμύρια ρούβλια με τη μορφή διακρατικής βοήθειας, ενώ Ρώσοι στρατιώτες μαζί με Αμπχάζιους φρουρούν τα σύνορα της Δημοκρατίας.

Η αναγνώριση

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε την Abkhazia – όπως και τη Νότια Οσετία – ως ανεξάρτητα κράτη το 2008, ύστερα από τον πόλεμο των 5 ημερών τον Αύγουστο του 2008, όταν και ο ρωσικός στρατός απέκρουσε μια προσπάθεια των Γεωργιανών να καταλάβουν τη Νότια Οσετία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ρωσία έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα από την Κριμαία λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Ουκρανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης