Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Δύση ηττήθηκε, η Ουκρανία θα συρθεί σε ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης - Juncker: Μην λέτε ψέματα, δεν θα μπουν στην ΕΕ

H Δύση ηττήθηκε, η Ουκρανία θα συρθεί σε ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης - Juncker: Μην λέτε ψέματα, δεν θα μπουν στην ΕΕ
Politico: Ο Trump δεν είναι φάντασμα του παρελθόντος, στοιχειώνει το παρόν της Ουκρανίας - Myśl Polska: Η Δύση δεν θα αφήσει ούτε καμένη γη στο έδαφος της Ουκρανίας
(upd  32) Η Δύση ηττήθηκε στην Ουκρανία, το μοντέλο να χρησιμοποιεί μια χώρα όχημα όπως η Ουκρανία για να νικηθεί μια υπερδύναμη απέτυχε…
Η αντεπίθεση ήταν καταστροφική…
Ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι αηδιαστικός, γιατί ενώ γνώριζε ότι δεν θα καταφέρει τίποτε απέναντι στην Ρωσία… αφήνει τον λαό του να θυσιάζεται κατά χιλιάδες…
Ακόμη πιο επαίσχυντη η στάση των αμερικανών που ενώ ήξεραν ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι ένα μάτσο ανίκανων και ανεκπαίδευτων στρατιωτών… τους χρησιμοποίησαν σε ένα μάταιο αγώνα κατά της Ρωσίας από τον οποίο οι αμερικανοί βγαίνουν αποδυναμωμένοι στρατιωτικά…
Τα όπλα τους δεν ήταν θαυματουργά όπως προπαγάνδιζαν…
Τα λεφτά τελείωσαν και πλέον δίνουν υποεσχετικές στην Ουκρανία ότι θα μπει στην ΕΕ το 2030 αλλά αυτές είναι κενές περιεχομένου...
Στο μέτωπο η κατάσταση δεν έχει αλλάξει κάθε επιθετική απόπειρα των Ουκρανών καταλήγει σε εκατόμβη νεκρών στρατιωτών για τους Ουκρανούς…

Ξεκάθαρος ο Juncker: Η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ - Μην τους λέτε ψέματα

Η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, μην λέτε ψέματα στους Ουκρανούς υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο οποίος επισημαίνει πως το Κίεβο χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Augsburger Allgemeine ο Juncker λέει πως πιο πιθανό είναι το σενάριο μιας μερικής ένταξης στην ΕΕ.
«Δεν μπορείτε να δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις στον λαό της Ουκρανίας, που υποφέρει μέχρι το λαιμό.
Είμαι πολύ θυμωμένος με ορισμένες φωνές στην Ευρώπη που εξαπατούν τους Ουκρανούς, κάνοντας τους να πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν μέλη αμέσως.
Αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία.
Όποιος έχει ασχοληθεί με την Ουκρανία, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Παρά τις προσπάθειες, δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ.
Χρειάζεται μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο Juncker, επισημαίνοντας πως υπάρχει κακό προηγούμενο στην Ευρώπη με ορισμένα από τα νέα μέλη της, όπως για παράδειγμα στο σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
«Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά» προειδοποίησε ο Juncker.

Τελειωτικό χτύπημα: Borrell (ΕΕ): Δεν μπορούμε να δώσουμε στην Ουκρανία ότι έδιναν οι ΗΠΑ

Την θέση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δώσει στην Ουκρανία ότι έδιναν μέχρι τώρα διατύπωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell.
«Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αποζημιώσει την Ουκρανία όσον αφορά τη βοήθεια που της έδιναν οι ΗΠΑ.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ.
Φυσικά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά οι ΗΠΑ είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Η ελπίδα μου, η ελπίδα των Ουκρανών είναι ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν τρόπους για να επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση τους για την αναστολή βοήθειας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν την υποστήριξη τους» τόνισε ο Borrell.

Και επίσημα η Γερμανία δεν στέλνει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους Taurus, δήλωσε ο καγκελάριος Olaf Scholz από τη Γρανάδα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το Βερολίνο προτίθεται ωστόσο να διαθέσει στο Κίεβο ένα ακόμη αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
«Αυτό είναι το πιο απαραίτητο τώρα», δήλωσε ο κ. Scholz, επισημαίνοντας ότι αναμένεται η Ρωσία να επιχειρήσει και πάλι τον χειμώνα να πλήξει ουκρανικές υποδομές με πυραύλους και drone.
Από την πλευρά του, ο Zelensky, έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ότι είχε μια «γόνιμη» συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο και ότι είναι ευγνώμων για την στήριξη της Γερμανίας.
«Το θέμα είναι η προστασία της Ευρώπης και των κοινών αξιών», σημείωσε.
Ο Olaf Sholz είχε επικριθεί έντονα το τελευταίο διάστημα – ακόμη και από στελέχη του κόμματός του, SPD – για τον δισταγμό του να στείλει στην Ουκρανία το υπερσύγχρονο γερμανο-σουηδικής κατασκευής σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αέρος - εδάφους Τaurus.

Bloomberg: Η Ουκρανία θα υποχρεωθεί σε ταπεινωτική συνθήκη ειρήνη με δυσμενείς όρους λόγω μεγάλης μείωσης της δυτικής βοήθειας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της μείωσης της βοήθειας των ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg.
«Ακόμη και με το πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα, η «αυτο-αποχώρηση» των Ηνωμένων Πολιτειών θα φέρει την Ουκρανία σε αδιέξοδο.
Και στη χειρότερη περίπτωση, θα συνεπάγεται σταδιακή παράδοση θέσεων, η Ουκρανία θα συρθεί σε συνθήκη ειρήνη με δυσμενείς όρους», αναφέρει Bloomberg.
Το Bloomberg σημειώνει ότι άλλες δυτικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό στην αμερικανική βοήθεια, αλλά ακόμα κι αν δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα χρήματα, τα οπλοστάσια τους απλά δεν επαρκούν για να εφοδιάσουν την Ουκρανία με όλα όσα χρειάζεται μέχρι το 2025.
«Σε μια σύγκρουση στην οποία το πυροβολικό είναι πιο σημαντικό, η έλλειψη αυτών των πόρων θα επηρεάσει πιο άμεσα την πρώτη γραμμή», προειδοποιεί το Bloomberg.

Ollongren (υπ. Άμυνας Ολλανδίας): Η Ουκρανία ήταν ένας «φθηνός τρόπος» να αποδυναμώσουμε τη Ρωσία

Τις πραγματικές επιδιώξεις της Δύσης στον πόλεμο αντιπροσώπων, που διεξάγει στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία αποκάλυψε με πρωτοφανή κυνισμό η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Kajsa Ollongren.
Με αποκαλυπτική ωμότητα τόνισε ότι η συνεχιζόμενη στήριξη της Ουκρανίας με εξοπλισμό και χρήματα ήταν ένας…. «φθηνός τρόπος» για την αποδυνάμωση και εξουδετέρωση της Ρωσίας.
Κατά την ομιλία της στο Forum Ασφάλειας της Βαρσοβίας, η Ollongren κάλεσε τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να στέλνουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
«Η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ένας πολύ φθηνός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», επεσήμανε.«Υπάρχουν φυσικά λόγοι να ανησυχούμε», είπε η Kajsa Ollongren απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο αισιόδοξη είναι ότι η Δύση μπορεί να διατηρήσει την υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί, φοβούμενη πως η υποστήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να σταματήσει λόγω εσωτερικής πολιτικής κρίσης που σχετίζεται με τις εκλογές.
Παραδεχόμενη ότι πρόκειται για πόλεμο αντιπροσώπων, τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας δεν αφορά την Ουκρανία αλλά την ασφάλεια της Ευρώπης.

Zelensky: Μην αφήσετε τη Ρωσία να μας καταστρέψει


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της και να επιτεθεί σε άλλες χώρες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίσουν να αμφιταλαντεύονται όσον αφορά την παροχή στήριξης στο Κίεβο.
Στην ομιλία του στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα της Ισπανίας, ο Zelensky είπε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στη χώρα του, παρά τις «πολιτικές θύελλες» στην Ουάσινγκτον και σε άλλες χώρες.
Στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν μάθημα –με τηλεκπαίδευση ή υπογείως, στους σταθμούς του μετρό– τα παιδιά στο Kharkiv λόγω των αεροπορικών επιδρομών.
Ο Zelensky είπε ότι με την παράδοση πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι «κανένα drone, κανένα άρμα ή άλλο ρωσικό όπλο δεν θα πλήξει κανέναν άλλον στην Ευρώπη».
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να αποσταθεροποιήσει άλλα μέρη του κόσμου και τους εταίρους μας για να καταστρέψει την ισχύ της Ευρώπης. Η παρουσία της Ρωσίας, του στρατού της ή αντιπροσώπων της στο έδαφος οποιασδήποτε άλλης χώρας συνιστά απειλή για όλους μας. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να διώξουμε τη Ρωσία από τα εδάφη άλλων χωρών», συνέχισε.
Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος όσον αφορά την αμερικανική στήριξη, παρά την «πολιτική θύελλα», όπως την αποκάλεσε, στις ΗΠΑ.
«Έχω εμπιστοσύνη στην Αμερική. Είναι ισχυροί άνθρωποι με ισχυρούς θεσμούς και ισχυρή δημοκρατία», τόνισε.
Ο Zelensky είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Putin να ενισχύσει τον στρατό του, διαφορετικά η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί και σε άλλες χώρες, πέραν της Ουκρανίας, μέχρι το 2028.

Shoigu (Υπουργός Άμυνας Ρωσίας): Έτοιμα 9 εφεδρικά Συντάγματα

Τη στιγμή που η Ουκρανία μιλά για καταστροφή, αναφερόμενη στην πολιτική αναστάτωση που επικρατεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συνέχεια της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει από τους Αμερικάνους, και τη στιγμή που βλέπει τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται διαρκώς, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu ανακοίνωσε πως η Ρωσία έχει ετοιμοπόλεμα 9 εφεδρικά Συντάγματα.
«Για όλες τις ομάδες στρατευμάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, έχουν σχηματιστεί εφεδρικά συντάγματα και αναπληρώνονται συνεχώς…
Έχουμε σχηματίσει εφεδρικά Συντάγματα για κάθε ομάδα.
Σήμερα έχουμε 9 εφεδρικά Συντάγματα που εκπαιδεύονται και που αναπληρώνονται συνεχώς» υποστήριξε ο Shoigu κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο αρχηγείο της κοινής ομάδας των δυνάμεων που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Shoigu, τον τελευταίο μήνα «στρατολογήθηκαν» για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις 38.000 εθελοντές στρατιώτες.
«Οι άνθρωποι έχουν υψηλά κίνητρα και είναι έτοιμοι να εκτελέσουν μάχιμες αποστολές.
Μερικοί έχουν ήδη εμπειρία μάχης, επειδή πολλοί από αυτούς τους εθελοντές έχοντας ήδη συμπληρώσει ένα εξαμηνιαίο συμβόλαιο, το ανανεώνουν δεύτερη, ενδεχομένως και τρίτη φορά» υποστήριξε ο Shoigu.

Παραδοχή Ουκρανών: Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως την Οδησσό

Στην παραδοχή ότι η ουκρανική αεράμυνα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει πλήρως τις λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις της Οδησσού προχώρησε ο Sergei Bratchuk, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού.
«Το αμυντικό σύστημα δεν γνωρίζει από ρεπό, επιλέγονται τακτικές για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις της Ρωσίας.
Εάν πούμε ότι η εκτόξευση είναι προς τρεις κατευθύνσεις, τότε όλα τα μέσα χρησιμοποιούνται στο μέγιστο για την προστασία από τους κινδύνους.
Όσον αφορά το ποσοστό, τότε, φυσικά, δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη και να πω ότι θα είναι στο 100%» είπε ο Bratchuk, επισημαίνοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρέχουν μια προστασία που αγγίζει το 90% στην προστασία των υποδομών της Οδησσού.
Πάντως ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυναμική και αλλάζει συνεχώς, τονίζοντας πως οι ουκρανικές Αρχές έχουν ζητήσει από τη Δύση και νέα συστήματα αεράμυνας.
«Πέρσι δεν υπήρχαν αρκετοί πόροι για να προστατεύσουμε τις ενεργειακές μας υποδομές.
Μάθαμε το μάθημα μας, και ελπίζουμε ότι θα περάσουμε τις εξετάσεις» επισήμανε ο Bratchuk.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία έχασε, ηττήθηκε, όλα τελείωσαν

Η Ουκρανία έχει ήδη χάσει τη σύγκρουση λόγω της εξάντλησης των δυτικών στρατιωτικών αποθεμάτων, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της εξαντλούνται από πυρομαχικά, εξοπλισμό και η εσωτερική υποστήριξη για την Ουκρανία μειώνεται», τόνισε ο Douglas McGregor.
Κατά τη γνώμη του, η σκληρή αλήθεια είναι ότι «ο πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία έχει χαθεί».
Ο Douglas McGregor έχει μιλήσει επανειλημμένα κατά της χρηματοδότησης του Κιέβου και της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν προοιωνίζεται καλά για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, ενώ τα όπλα που μεταφέρονται στην Ουκρανία γίνονται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

Ο Zelensky είναι αηδιαστικός

Τα αιτήματα του Zelensky για χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι επαίσχυντα, ανέφερε ο Douglas McGregor
«Η συμπεριφορά του Zelensky είναι αηδιαστική.
Έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες του στο θάνατο. Κάθε λίγα λεπτά ανοίγει το στόμα του και ζητά άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τις ΗΠΑ, και δεν έχουμε τρόπο να παρακολουθήσουμε πού πάνε τα χρήματά μας.
Είναι ένα ντροπή», επισήμανε ο Douglas McGregor.

Politico: Πανικός επικρατεί στο επιτελείο της Ουκρανικής κυβέρνησης ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία λόγω της παραίτησης του προέδρου της Βουλής McCarthy, αναφέρει το Politico.
«Θα τρελαθούμε. Αυτή είναι μια καταστροφή» ανέφερε μια Ουκρανή βουλευτής.
Με την αποχώρηση του McCarthy, όλη η μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Η Ουκρανία σε δημόσιες δηλώσεις επιδιώκει να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της αμερικανικής πολιτικής κρίσης.
Ωστόσο, στις ιδιωτικές συνομιλίες βασιλεύει ο φόβος και η σύγχυση.
Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτό, απλώς γίναμε όμηροι της εσωτερικής πολιτικής των αμερικανών.

Politico: Ο Trump δεν είναι φάντασμα του παρελθόντος, στοιχειώνει το παρόν της Ουκρανίας

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αναφέρει το Politico.
«Ο πρώην πρόεδρος δεν είναι καθόλου φάντασμα του παρελθόντος, στοιχειώνει το παρόν της Ουκρανίας», ανέφερε το Politico.
Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν ένα σχέδιο σε περίπτωση που ο Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
O Trump πρότεινε στις αμερικανικές αρχές να σταματήσουν τις δαπάνες για την Ουκρανία έως ότου η Ευρώπη φθάσει στο ύψος των κεφαλαίων των ΗΠΑ, τα οποία υπολόγισε σε 175 δισεκατομμύρια δολάρια.

Myśl Polska: Η Δύση δεν θα αφήσει ούτε καμένη γη στο έδαφος της Ουκρανίας

Εάν η Δύση χάσει τον έλεγχο της Ουκρανίας, θα μπορούσε να τη μετατρέψει σε καμένη γη, αναφέρει η πολωνική εφημερίδα Myśl Polska.
«Φαίνεται ότι, προβλέποντας την απώλεια του ελέγχου της Ουκρανίας, η Δύση θα προσπαθήσει να μην αφήσει ούτε καμένη γη στο έδαφός της...θα την καταστρέψει ολοσχερώς», τονίζει η Myśl Polska.
Σημείωσε ότι η Δύση, τρομάζοντας το Κίεβο με τη Ρωσία και την πείνα, προσπαθεί να κρύψει μια απάτη σε παγκόσμια κλίμακα που καταδικάζει την Ουκρανία σε πλήρη ερημοποίηση.
Κατά την Myśl Polska ο εκβιασμός με τα σιτηρά, με τον οποίο προσπαθούν να «λυπηθούν» το δυτικό κοινό, είναι απαραίτητος για να αυξηθούν τα κέρδη αυτών που ενδιαφέρονται να παρατείνουν τη σύγκρουση.
Οι Πολωνο-Ουκρανικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί πρόσφατα, η Πολωνία κατηγορεί τους Ουκρανούς πολιτικούς.
Ένα από τα αμφιλεγόμενα ζητήματα είναι η άρνηση της Πολωνίας να ανοίξει τα σύνορά της στα ουκρανικά σιτηρά.
Η Ουκρανία θεωρεί αυτή την απόφαση λαϊκισμό.
Η Πολωνία ισχυρίζεται ότι ήδη βοηθάει πολύ την Ουκρανία και έχει το δικαίωμα να προστατεύει τη γεωργία και ζητάει ευγνωμοσύνη αντί κριτικής.

Zarković (Σερβία): Η μοίρα της ανθρωπότητας ακουμπάει στους ώμους των Ρώσων στρατιωτών

Και ενώ τα δυτικά κράτη ενίσχυσαν και ενισχύουν την Ουκρανία με μια γενναιόδωρη ποικιλία όπλων και στρατιωτική βοήθεια για να τροφοδοτήσουν τον πόλεμο εκεί, η μοίρα της ανθρωπότητας «ακουμπάει στους ώμους» των Ρώσων στρατιωτών, τονίζει Σέρβος πολεμικός ανταποκριτής.
Καμία στρατιωτική δύναμη στην ιστορία δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτό που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στρατιώτες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας τους στην Ουκρανία, είπε στο Sputnik ο Miodrag Zarković, Σέρβος πολεμικός ανταποκριτής που καλύπτει εδώ και χρόνια τη σύγκρουση στο Donbass.
Τονίζοντας τη «ανδρεία και τη σταθερότητα» των Ρώσων στρατιωτών, υπογράμμισε ότι η μοίρα της ανθρωπότητας στηρίζεται στους ώμους τους.
«Όλοι όσοι είναι ενάντια στον δυτικό ιμπεριαλισμό πρέπει να υποστηρίζουν τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση», είπε ο πολεμικός ανταποκριτής.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει το καθεστώς στο Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ εκπαιδεύουν τα στρατεύματα της Ουκρανίας για το πώς να χειρίζονται τα εξελιγμένα όπλα τους.
Ωστόσο, η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του Κιέβου δεν κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα, με τις απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και όπλων να αυξάνονται.
«Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις την εμπειρία», επεσήμανε ο Zarković, διερωτώμενος πώς τα στρατεύματα που εκπαιδεύονται από κάποιον από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο «μπορούν να τον ανταγωνιστούν».
Παρά τη σταθερή προμήθεια όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, οι σκληραγωγημένοι από τη μάχη Ρώσοι στα χαρακώματα είναι τώρα έτοιμοι για σχεδόν κάθε πρόκληση, είπε ο Zarković.

Il Messaggero: Η Ιταλία θα χρειαστεί δύο χρόνια για να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων που έχει στείλει στην Ουκρανία

Η Ιταλία θα χρειαστεί δύο χρόνια για να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία, αναφέρει η Il Messaggero επικαλούμενη κατασκευαστές όπλων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρώμη αντιμετωπίζει προβλήματα να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο χωρίς να εξαντλήσει τα δικά της αποθέματα και η Ιταλία δεν είναι μόνη σε αυτό το θέμα.
Ως εκ τούτου, το ιταλικό υπουργείο Άμυνας θα προβεί σε ενδελεχή ανάλυση πριν εγκρίνει ένα άλλο - το 8o- πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Γίνεται λόγος για αξιολόγηση, που δεν θα διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες, αλλά, πιθανότατα, μήνες.
Η Il Messaggero επικαλείται επίσης τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Guido Crosetto, ο οποίος είπε νωρίτερα ότι η Ρώμη δεν έχει ατελείωτους πόρους για να βοηθήσει το Κίεβο.
Στις 4 Οκτωβρίου, ο Crosetto είχε μια συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Rustem Umerov, ο οποίος αργότερα ισχυρίστηκε ότι συζήτησε με τον Ιταλό υπουργό για «πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς».
Μέχρι στιγμής, η Ιταλία έχει στείλει επτά πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ειδικούς της στρατιωτικής βιομηχανίας, τα αποθέματα όπλων της Ρώμης που θα μπορούσαν να δοθούν στο Κίεβο έχουν εξαντληθεί.

Atlantic: Η Ουκρανία έχασε την υποστήριξη της Πολωνίας και της Σλοβακίας

Η Ουκρανία έχασε την υποστήριξη της Πολωνίας και της Σλοβακίας λόγω λαθών της κυβέρνησης της Ουκρανίας ανέφερε το αμερικανικό Atlantic.
«Το Σαββατοκύριακο της 30ης Σεπτεμβρίου σηματοδότησε μια δυσοίωνη καμπή στη διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία—όχι μόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και σε δύο άλλοτε ένθερμους υποστηρικτές στην Ανατολική Ευρώπη».
Η νίκη του κόμματος Smer υπό την ηγεσία του Robert Fico, ο οποίος επέκρινε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, στις πρόωρες εκλογές για το σλοβακικό κοινοβούλιο εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, η υποστήριξη προς την Ουκρανία από τη Πολωνία μειώνεται.
Το θέμα με τα ουκρανικά σιτηρά, το σκάνδαλο με τον άνδρα των SS στο καναδικό κοινοβούλιο και οι σκληρές δηλώσεις του Zelensky περιπλέκουν τις σχέσεις με την Πολωνία.
Ο Robert Fico έχει επανειλημμένα επικρίνει τις αρχές της Σλοβακίας για τη μεταφορά του συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2022.
Υποστήριξε επίσης ότι τα μαχητικά MiG-29 στάλθηκαν στο Κίεβο κατά κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών κανόνων.
Ο πολιτικός υποσχέθηκε να σταματήσει τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εάν το κόμμα του κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον Robert Fico, η προμήθεια όπλων στο Κίεβο οδηγεί μόνο σε απώλεια ζωών και παρατείνει τη σύγκρουση.

Σλοβακία: Στον «πάγο» οι αποφάσεις για τη βοήθεια προς την Ουκρανία μέχρι να αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση

Η Σλοβακία αποφάσισε να παγώσει τις αποφάσεις της όσον αφορά τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, εν αναμονή του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά τη νίκη, στις βουλευτικές εκλογές, των κομμάτων που αντιτίθενται στην παροχή βοήθειας στη γειτονική χώρα.
«Η λήψη μιας απόφασης για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή θα δημιουργούσε προηγούμενο για τις μελλοντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.
Επιπλέον, η απερχόμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών έχει περιορισμένες εξουσίες», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν πρόκειται να ληφθούν σύντομα σημαντικές αποφάσεις.

Η Ισπανία ενισχύει την Ουκρανία με οπλικά συστήματα για την καταστροφή drones

Οι ισπανικές αρχές πρόσφεραν στο Κίεβο νέα όπλα αεράμυνα και συστήματα για την καταστροφή drones και την προστασία της ουκρανικής ενεργειακής και λιμενικής υποδομής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας.
Ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sanchez είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα.
«Οι ηγέτες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση της σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος Sanchez είπε ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στην προστασία των πόλεων, των ενεργειακών υποδομών και των λιμανιών της», αναφέρει η δήλωση.
Ο Sanchez πρόσφερε στον Ουκρανό πρόεδρο νέα συστήματα αεράμυνας για την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και νέου εξοπλισμού αποναρκοθέτησης, καθώς και εξειδικευμένη εκπαίδευση για Ουκρανούς στρατιώτες», καταλήγει η ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

Medvedev: Η Δύση εξαντλήθηκε, τα σημάδια είναι εμφανή

Η Δύση επιδιώκει να «επιβάλει» τη διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της Ρωσίας ενώ ταυτόχρονα θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να συσσωρεύσει δυνάμεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Τα σημάδια ότι η Δύση εξαντλείται είναι εμφανή. Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, επειδή είναι αδύνατο να ξοδέψεις πολλά σε μια ξένη χώρα, γιατί αυτό θα εξοργίσει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη και ακόμη και στις ΗΠΑ», είπε ο Medvedev.
Εν τω μεταξύ, η Δύση καταφεύγει σε διάφορα τεχνάσματα για να φέρει τη Ρωσία «σε κάποια γραμμή διαπραγματεύσεων ώστε ο εχθρός μας να πάρει μια ανάσα, για παράδειγμα».
«Στόχος τους είναι να επιβάλουν κατά κάποιο τρόπο μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα συνέβαλε στην αποδυνάμωση της Ρωσίας και, από την άλλη πλευρά, θα βοηθήσουν τον εχθρό μας να συσσωρεύσει δυνάμεις», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Al-Ayyam: Η Δύση έχει βαρεθεί την Ουκρανία και είναι έτοιμη για την εξαφάνισή της από τον παγκόσμιο χάρτη

Η Δύση παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία μπορεί να εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη, αναφέρει η εφημερίδα Al-Ayyam.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αλλάξει τη ρητορική σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Εκφράζουν φόβους ότι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι είτε η μαζική καταστροφή είτε η εξαφάνιση αυτής της χώρας από τον γεωπολιτικό χάρτη».
Η Al-Ayyam υποστηρίζει ότι η Δύση είναι κουρασμένη και δεν θέλει πλέον να αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε η αποτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συζήτηση για «εκκαθάριση ή διαμελισμό της Ουκρανίας» δεν θεωρούνται πλέον απλώς «φαντασιώσεις».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη δυσάρεστη αλήθεια για την ουκρανική σύγκρουση

Η ουκρανική σύγκρουση έχει εξαντλήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις κρίσεις», τονίζεται στην ανάρτηση.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen , δήλωσε ότι η ΕΕ επανεξέτασε τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο από το 2024 έως το 2027 και κάλεσε τις χώρες να τον αυξήσουν κατά 66 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία, την εφαρμογή της μετανάστευσης και του προσφυγικού προγράμματα.
Από αυτά, 50 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων προτείνεται να δοθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban χαρακτήρισε την πρόταση επιπόλαιη, καθώς είναι άγνωστο πού πήγαν τα χρήματα έχουν ήδη δοθεί στην Ουκρανία.
Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν άνοδο των τιμών της ενέργειας και άνοδο του πληθωρισμού λόγω της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της πολιτικής εγκατάλειψης των ρωσικών καυσίμων.
Στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών των καυσίμων, κυρίως του φυσικού αερίου, η βιομηχανία στην Ευρώπη έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, γεγονός που έχει επηρεάσει άλλους τομείς της οικονομίας.
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πληθωρισμό ρεκόρ εδώ και δεκαετίες.

Florian Filippo (Γάλλος Πολιτικός): Οι ενέργειες της Δύσης στην Ουκρανία είναι αυτοκτονία, φόνος και τρέλα

Το σχέδιο της Δύσης να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία είναι τρελό, έγραψε ο επικεφαλής του κόμματος Patriots, Florian Filippo.
«Τρέλα!
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ουκρανία θα λάβει 186 δισ. ευρώ μετά την ένταξη στην ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πληρώσει αμέσως 37 δισ. τρέλα, αυτοκτονία και καταστροφή.
Ο Phillipo σημείωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky πρέπει να σταματήσει πριν οι ενέργειές του οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή.
Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την πιθανή ένταξη άλλων χωρών στην ΕΕ.
Με εννέα νέα κράτη μέλη, το συμβούλιο εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του μπλοκ θα αυξηθεί κατά 21% στα 1,47 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι η είσοδος εννέα κρατών θα συνεπάγεται αρκετές «μεγάλες» προσαρμογές, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις στις καθαρές συνεισφορές στον προϋπολογισμό από πλουσιότερα κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Ο Medvedev αναλαμβάνει νέα νευραλγική θέση

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα για τη δημιουργία μιας διυπηρεσιακής επιτροπής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και τη βιολογική ασφάλεια.
Επικεφαλής του θα είναι ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Με το ίδιο διάταγμα καταργείται μια άλλη επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις λοιμώξεις της οποίας επικεφαλής ήταν ο Medvedev.
Οι λειτουργίες του μεταφέρθηκαν στη νέα οντότητα.
Το έγγραφο καθορίζει επίσης τις λειτουργίες των νέων επιτροπών.
Αυτές περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των απειλών για τη βιολογική ασφάλεια, τη διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας
Advertisement
, τη δημιουργία κρατικής πολιτικής στον τομέα της βιοασφάλειας, την ανάπτυξη μέτρων για την πρόληψη και εξάλειψη βιολογικών απειλών, τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας και της βιοασφάλειας, καθώς και αντιμετώπιση των ξένων χωρών που αποτελούν απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν με πυρομαχικά διασποράς το Kursk

Μία γυναίκα τραυματίστηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό της πόλης Rylsk με τη χρήση πυρομαχικών διασποράς δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Kursk, Roman Starovoit.
«Η συνοριακή πόλη Rylsk βομβαρδίστηκε με πυρομαχικά διασποράς από την Ουκρανία.
Μια γυναίκα τραυματίστηκε από θραύσματα και μεταφέρθηκε στο περιφερειακό νοσοκομείο του Rylsk», δήλωσε ο κυβερνήτης στο Telegram.
Ο Starovoit είπε επίσης ότι πολλά σπίτια και αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα μέρη της πόλης.
Βρέθηκαν επίσης πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, είπε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι ομάδες βομβών εργάζονται για τον καθαρισμό τους.
Advertisement

Luhansk_Battle_Map_Draft_October_42023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_October_42023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_October_42023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_October_42023.png
Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_October_42023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_October_42023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης