Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ρωσία και Δύση πραγματοποίησαν κρυφές διαπραγματεύσεις για το Nagorno - Karabakh στην Κωνσταντινούπολη

Politico: Ρωσία και Δύση πραγματοποίησαν κρυφές διαπραγματεύσεις για το Nagorno - Karabakh στην Κωνσταντινούπολη
Ανώτερος διπλωμάτης μετέφερε στο Politico ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος των προσπαθειών να πιεστεί το Αζερμπαϊτζάν
Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ συναντήθηκαν με τους Ρώσους ομολόγους τους για κρυφές, αλλά επείγουσες συνομιλίες στην Τουρκία με σκοπό την επίλυση της αντιπαράθεσης στο Nagorno - Karabakh, λίγες μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαπολύσει την επιχείρηση - αστραπή για τον έλεγχο της περιοχής.
Κάτι τέτοιο φαίνεται τουλάχιστον να προκύπτει από σχετικό σημερινό (4/10) δημοσίευμα του Politico που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

ασδσαδσασαδδσαδασ.JPG

Η εκτός ατζέντας συνάντηση σηματοδοτεί μια σπάνια -καίτοι τελικά αποτυχημένη- επαφή μεταξύ Μόσχας και Δύσης εν καιρώ πολεμικής σύγκρουσης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ανώτερος διπλωμάτης μετέφερε στο Politico ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος των προσπαθειών να πιεστεί το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να τερματίσει τον αποκλεισμό του Nagorno - Karabakh.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη που επικαλείται το διεθνές μέσο, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο «πώς να κινηθούν τα φορτηγά» στον ανθρωπιστικό διάδρομο και στη διασφάλιση ανθρωπιστικών προμηθειών για τους περίπου 100.000 εγκλωβισμένους, τότε, Αρμένιους στο θύλακα.
Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον Louis Bono, ανώτερο σύμβουλο της Ουάσιγκτον για τις διαπραγματεύσεις για τον Καύκασο, ενώ η ΕΕ απέστειλε τον Toivo Klaar, εκπρόσωπό της για την περιοχή.
Από τη μεριά της η Μόσχα, έστειλε τον Igor Khivaev, ο οποίος υπηρετεί ως ειδικός απεσταλμένος του Putin για τις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Φυσικά τέτοιες διπλωματικές αλληλεπιδράσεις υψηλού επιπέδου είναι ιδιαίτερα σπάνιες, ιδίως από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία κι εντεύθεν.
Το πλησιέστερο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ σε διπλωματική επαφή ήταν η τετ-α-τετ συνάντηση Bliken και Lavrov στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου της G-20, στην Ινδία.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η Μόσχα επέμεινε ότι η επαφή έγινε «εν κινήσει» και επ' ουδενί δεν είχε χαρακτήρα διαπραγμάτευσης.

ΕΕ: Επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας 

Πάντως, σε δήλωση που απέσπασε το Politico, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους σχετικούς συνομιλητές για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις».
Ο αξιωματούχος παρατήρησε επίσης ότι ο Klaar -ο αρμόδιος διπλωμάτης της ΕΕ0 είχε προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές σε πολλά μέτωπα τα «προηγούμενα χρόνια», συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τον Khovaev και τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Mikhail Galuzin.
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος το State Department αρνήθηκε να σχολιάσει τη σχετική διαπραγμάτευση, αρκούμενο στη δήλωση ότι «δεν σχολιάζει ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης