Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί παραδίδονται μαζικά - Τα ρωσικά φυλλάδια που τους δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την... «κρεατομηχανή»

Οι Ουκρανοί παραδίδονται μαζικά - Τα ρωσικά φυλλάδια που τους δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την... «κρεατομηχανή»
Η αντεπίθεση του καθεστώτος του Κιέβου δεν είναι τίποτα άλλα παρά μία κρεατομηχανή, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 81.000 Ουκρανούς στρατιώτες
Σχετικά Άρθρα
Και ενώ οι ουκρανικές απώλειες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο εν μέσω της αποτυχημένης αντεπίθεσης, ο ρωσικός στρατός εκτοξεύει φυλλάδια προς τις δυνάμεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων , προσφέροντας μια εναλλακτική λύση από τον άσκοπο θάνατο.
Η αντεπίθεση του καθεστώτος του Κιέβου δεν είναι τίποτα άλλα παρά μία κρεατομηχανή, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 81.000 Ουκρανούς στρατιώτες.
Δεδομένου ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό και το προσωπικό, η κυβέρνηση Zelensky έχει εντείνει τις προσπάθειες επιστράτευσης, επιδιώκοντας να φέρει πίσω ενήλικες στρατευμένους από το εξωτερικό.
Οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου προτρέπουν επίσης τους Ουκρανούς να πάρουν τα όπλα, με τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Wallace, να επιμένει ότι η επιθυμία να διατηρηθεί η ουκρανική νεολαία για το μέλλον ωχριά σε σύγκριση με την ανάγκη να ενταθούν οι μάχες.
Μετατρεπόμενα κυριολεκτικά σε «τροφή για τα κανόνια», τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν όλο και πιο μαζικά να παραδίδονται, με τα ρωσικά στρατιωτικά φυλλάδια να χρησιμεύουν ως οδηγός για αυτούς.

Τι είναι τα Ρωσικά Στρατιωτικά Φυλλάδια;

Το τυπικό φυλλάδιο έχει τη μορφή χαρτονομίσματος Ουκρανίας ή ΕΕ ή και ΗΠΑ.
Περιέχει ένα κείμενο που συστήνει σε έναν Ουκρανό μαχητή να καταθέσει τα όπλα και μια λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο να παραδοθεί με ασφάλεια.
Το φυλλάδιο χρησιμεύει και ως «πάσο» για έναν στρατιώτη που αποφάσισε να τα εγκαταλείψει τη μάχη.

Επιπλέον, μία ραδιοσυχνότητα (149.200 "Volga") και ένας λογαριασμός Telegram των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας είναι εγγεγραμμένοι έτσι ώστε ένας Ουκρανός στρατιώτης να μπορεί να αναζητήσει βοήθεια και να λάβει οδηγίες. Μερικές φορές τα ρωσικά φυλλάδια ενημερώνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες για μια ανταμοιβή για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Τα μικρά φυλλάδια Α5 που μοιάζουν με χαρτονομίσματα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά: από τη μία πλευρά, τα χρήματα πάντα τραβούν την προσοχή. από την άλλη, είναι μικρό, επιτρέποντας σε έναν Ουκρανό στρατιώτη να το πάρει κρυφά και να το κρύψει στην τσέπη ή στο πορτοφόλι του.

Πότε άρχισε ο ρωσικός στρατός να διαδίδει φυλλάδια;

Στην πραγματικότητα, ο ρωσικός στρατός άρχισε να εκτοξεύει φυλλάδια πολύ πριν από την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας.
Τον Μάρτιο του 2023, μια ρωσική πηγή πληροφοριών είπε στο Sputnik ότι φυλλάδια με τη μορφή ουκρανικού εθνικού νομίσματος είχαν εκτοξευθεί στις θέσεις των Ουκρανών μαχητών στην κατεύθυνση Zaporizhia.
Αυτά τα φυλλάδια καλούσαν τους Ουκρανούς να παραδοθούν και περιείχαν μια ραδιοφωνική συχνότητα και μια διεύθυνση bot messenger μέσω της οποίας μπορούσαν να επικοινωνήσουν με Ρώσους εκπροσώπους.
xartonomisma_1.JPG
Πώς φτάνουν στα χέρια των Ουκρανών

Τα ρωσικά φυλλάδια μπορούν να τυλιχθούν και να τοποθετηθούν σε οβίδες πυροβολικού αντί για εκρηκτικά, είτε να ριχτούν από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στις ουκρανικές θέσεις.

Ενώ τα drones παραδίδουν τα φυλλάδια στη γραμμή της μάχης, οι οβίδες πυροβολικού τα στέλνουν κατευθείαν στα μετόπισθεν του εχθρού.
Έτσι, πριν από τον βομβαρδισμό, το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό εκτοξεύει φυλλάδια από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad (MRLS).
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιούνται πύραυλοι BM-21, στους οποίους αντί για εκρηκτικά τοποθετούνται ρολά με περισσότερα από χίλια φυλλάδια.
Αυτά τα βλήματα διακρίνονται από τα συμβατικά από το κόκκινο χρώμα τους και την επιγραφή «Agit».
Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι θρυαλλίδες πυρομαχικών διαθέτουν χρονοδιακόπτη βολής που ρυθμίζεται ανάλογα με την απόσταση από τον στόχο.
Το βεληνεκές μπορεί να είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα.
Μετά την έκρηξη μιας οβίδας, φυλλάδια σκορπίζονται σε μια περιοχή μεγαλύτερη από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, έτσι ώστε κάθε Ουκρανός στρατιώτης να μπορεί να πάρει ένα.
Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κυκλοφόρησε ένα βίντεο κλιπ που δείχνει στρατιώτες να ετοιμάζουν ειδικές οβίδες με φυλλάδια και να τις στέλνουν στα ουκρανικά στρατεύματα προς την κατεύθυνση του Krasny Kiman.
Τα φυλλάδια καλούσαν τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν και να σώσουν τη ζωή τους.
Ο άλλος τρόπος παράδοσης είναι με drone.
Στις 4 Οκτωβρίου, ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνει UAV να σκορπίζουν φυλλάδια στην περιοχή Dnepropetrovsk, πάνω από την πόλη Nikopol.
Τα φυλλάδια καλούσαν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και συμβούλευαν τους Ουκρανούς πολίτες να αποφύγουν την επιστράτευση.
Το καλάθι ενός UAV μπορεί να χωρέσει 500 φυλλάδια σε μορφή ξένου νόμισματος – 100 δολαρίων ή 200 ευρώ.
xartonomisma_2.JPG
Αποδίδουν τα ρωσικά φυλλάδια;


Δεδομένου ότι η ροή των Ουκρανών αιχμαλώτων που εγκαταλείπουν οικειοθελώς τα πεδία των μαχών αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι τα φυλλάδια λειτουργούν.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και οι ηγέτες των νέων περιοχών της Ρωσίας λένε ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδίδονται μαζικά και όχι μεμονωμένα.
Ρώσοι ειδικοί στον ψυχολογικό πόλεμο δήλωσαν στον ρωσικό Τύπο ότι μετά τις πρώτες ρίψεις «οβίδων προπαγάνδας», το κοινό του καναλιού Telegram του υπουργείου Άμυνας αυξήθηκε κατά δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν προσφάτως επιστρατευμένοι Ουκρανοί.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός απευθύνεται στους Ουκρανούς μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και επικοινωνεί μαζί τους στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τη συχνότητα 149.200 «Volga» – η οποία είχε εγκατασταθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στα μέσα του καλοκαιριού – για να καταθέσουν τα όπλα και να αποστατήσουν στη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, αυτού του είδους ο ψυχολογικός πόλεμος χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και στις δύο πλευρές.
Τον Μάρτιο του 2022, Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπρόσωποι διαπραγματεύτηκαν τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.
Ήταν η κυβέρνηση του Κιέβου, ενθαρρυμένη από τους δυτικούς υποστηρικτές της, που έκανε μια αναστροφή, απαγόρευσε νομικά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και δήλωσε ότι θα πολεμούσε μέχρι το τέλος, ή, με άλλα λόγια, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, υπενθυμίζει το Sputink.
xartonomisma_3.JPG
Παραδίδονται ολόκληρες μονάδες

Η μαζικότητα των παραδόσεων προκάλεσε την έκπληξη του Αμερικανού δημοσιογράφου,Clayton Morris, ο οποίος έχει ανεβάσει σχετικά video στο κανάλι του στο You Tube.
«Αυτό είναι καταπληκτικό. Είναι μια ιστορία που τα δυτικά μέσα δεν θέλουν να δείτε», είπε ο Morris στο κανάλι του στο YouTube, αναφερόμενος σε «δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες που άφησαν τα όπλα και παραδόθηκαν στα ρωσικά στρατεύματα».
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, πρόσφατα υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ουκρανικών στρατευμάτων που χρησιμοποιούν ειδική ραδιοσυχνότητα για να γνωστοποιήσουν την προθυμία τους να αφοπλιστούν και να παραδοθούν.
Η ραδιοσυχνότητα ρυθμίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στα μέσα του καλοκαιριού.
«Περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη επιλέξει να ζήσουν και χρησιμοποιούν τη συχνότητα 149.200 Volga για να παραδοθούν.
Οι αιχμάλωτοι τρέφονται καλά και τους παρέχεται όλη η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη», αποκάλυψε πηγή με γνώση του θέματος στο Sputnik.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η διαδικασία παράδοσης των στρατιωτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επιταχύνθηκε πρόσφατα.
Τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να παραδίδονται ομαδικά και όχι μεμονωμένα, ιδιαίτερα γύρω από το χωριό Rabotino, ένα από τα κύρια σημεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Μετά την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου στις 4 Ιουνίου 2023, ο κυβερνήτης της περιοχής Zaporizhia Yevgeny Balitsky επιβεβαίωσε ότι σημαντικός αριθμός στρατιωτών της Ουκρανίας άρχισε να παραδίδεται σε μεγάλους αριθμούς.
«Σε αντίθεση με την άνοιξη, όταν παραδίδονταν ένας ή δύο Ουκρανοί στρατιώτες, τώρα ολόκληρες μονάδες καταθέτουν τα όπλα», σημείωσε ο Balitsky.
Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ότι κανείς δεν τους χτυπά ή τους βασανίζει.

monades_ukranon.JPG
Λευκή σημαία στη Zaporizhia

Οι δηλώσεις έγιναν αφότου πηγή των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών είπε στο Sputnik ότι στην πρώτη γραμμή της Zaporizhia οι Ουκρανοί στρατιώτες καλούνται να παραδοθούν με τη βοήθεια φυλλαδίων σε μορφή χαρτονομίσματος, τα οποία πέφτουν σε θέσεις τους.
«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την άσκοπη αιματοχυσία μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών.
Μοιράζουμε φυλλάδια ζητώντας από αυτούς τους στρατιώτες να παραδοθούν», τόνισε η πηγή.

Οι Ουκρανοί αρνούνται να πολεμήσουν στο Rabotino

Η εικόνα διάλυσης, που παρατηρείται στον ουκρανικό στρατό και η επιλογή των στρατιωτών να ζήσουν και όχι να σκοτωθούν στην άσκοπη αιματοχυσία που επέλεξε το καθεστώς Zelensky, αποτυπώνεται στην περίπτωση του Rabotino.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ουκρανική διοίκηση αναγκάστηκε να αποσύρει την 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από την περιοχή Rabotino στη Zaporizhia λόγω της απροθυμίας των στρατιωτών να εκτελέσουν μάχιμες αποστολές.
H ουκρανική διοίκηση αποσύρει την 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (UAF) από την περιοχή Rabotino καθώς οι στρατιώτες είναι απρόθυμοι να πάρουν μέρος στις μάχες μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ρίξει ιδιαίτερο αμυντικό βάρος στην κατεύθυνση Zaporizhia.
Τις προηγούμενες μέρες, οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες απέκρουσαν επιτυχώς οκτώ επιθέσεις από την 65η Μηχανοκίνητη, και την 71η Ταξιαρχία Jaeger στις περιοχές Verbovoye και Rabotino.
Επίσης οι Ουκρανοί έχασαν 330 στρατιώτες, 32 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 38 οχήματα μάχης.
paradosi.jpg

Η αιματηρή αντεπίθεση σε αριθμούς

Από τις αρχές Ιουνίου, ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να προχωρήσει στα μέτωπα της Zaporizhia, του Yuzhnodonetsk και του Artemovsk, κυρίως με τη βοήθεια μονάδων μάχης που εκπαιδεύονται και οπλίζονται από το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις γραμμές του μετώπου και παράλληλα υφίστανται τρομακτικές απώλειες.
Μόνο τον Σεπτέμβριο 2023 οι Ουκρανοί έχουν χάσει πάνω από 17.000 στρατιώτες και 2.700 σημαντικά όπλα.
Από τις 4 Ιουνίου 2023, οπότε και άρχισε η αιματηρή αντεπίθεση οι απώλειες των Ουκρανών ξεπερνούν τις 84.000.
Συνολικά κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, οι Ουκρανοί μετρούν πάνω από 400.000 νεκρούς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από τη Δύση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης