Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Σε ποινή 2,5 ετών καταδικάστηκε ο δημοσιογράφος Merdan Yanardag - Είχε κατηγορηθεί για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Τουρκία: Σε ποινή 2,5 ετών καταδικάστηκε ο δημοσιογράφος Merdan Yanardag - Είχε κατηγορηθεί για «τρομοκρατική προπαγάνδα»
Πρόκειται για τον αρχισυντάκτη του αντιπολιτευόμενου καναλιού Tele 1
Ο αρχισυντάκτης ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 2,5 ετών για «τρομοκρατική προπαγάνδα», με αφορμή σχόλια που έκανε για τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Abdullah Öcalan, όμως δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή αφού αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.
Ο χρονικογράφος και αρχισυντάκτης του αντιπολιτευόμενου καναλιού Tele 1, Merdan Yanardağ, ήταν υπό κράτηση από τις 27 Ιουνίου, με την κατηγορία ότι έκανε δηλώσεις που ισοδυναμούν με «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υπεράσπιση εγκληματιών».
Σήμερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον καταδίκασε σε φυλάκιση 2,5 ετών, μετέδωσε το κανάλι, υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος ήταν θύμα «συνωμοσίας».
«Ποτέ δεν έπλεξα το εγκώμιο, ούτε έκανα προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Το μόνο πράγμα που έκανα σε αυτήν την 50λεπτη εκπομπή ήταν να ασκήσω κριτική στην πολιτική του AKP», του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε ο δημοσιογράφος στην απολογία του, σύμφωνα με την πλατφόρμα προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης P24.
Άλλοι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν από την τουρκική δικαιοσύνη να βάλει τέλος στην κράτηση του Yanardağ που ισοδυναμούσε, κατ’ αυτούς, με «επίθεση σε όλους τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική».
«Είναι ντροπή για την κυβέρνηση της χώρας μας να παραμένει επί μήνες υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος απλώς και μόνο επειδή εξέφρασε την άποψή του», είπε στους δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη της δίκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δημοσιογράφων Nazim Bilgim.
Στην εκπομπή που του στοίχισε τη σύλληψή του, ο Merdan Yanardağ αναρωτήθηκε για ποιον λόγο παραμένει από το 1999 στην απομόνωση ο Ocalan, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εκτίει ισόβια κάθειρξη στη φυλακή του Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
«Η απομόνωση την οποία υφίσταται δεν έχει θέση στον νόμο. Πρέπει να αρθεί», είχε δηλώσει τότε.
Ο Yanardağ συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα και την επομένη του ασκήθηκε δίωξη.
Eίχε επικρίνει επίσης την πρόταση ενός βουλευτή του AKP που ζητούσε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τον κρατάτε όμηρο και διαπραγματεύεστε μαζί του», του είχε απαντήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης