Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία τελειώνει τον Νοέμβριο – Ο Zelensky θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρή στάση πληρωμών

Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία τελειώνει τον Νοέμβριο – Ο Zelensky  θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρή στάση πληρωμών
Χωρίς άλλη ροή χρημάτων από το Κογκρέσο, η αμερικανική χρηματοδότηση για τις κρατικές δαπάνες της Ουκρανίας θα εξαντληθεί μέχρι τον Νοέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Το Πεντάγωνο προειδοποιεί την αμερικανική διοίκηση ότι εξανεμίζονται οι πόροι που απαιτούνται για την αναπλήρωση των δικών του στρατιωτικών αποθεμάτων, που εξαντλήθηκαν από τη διοχέτευση βοήθειας στην Ουκρανία.
Χωρίς άλλη ροή χρημάτων από το Κογκρέσο, η αμερικανική χρηματοδότηση για τις κρατικές δαπάνες της Ουκρανίας θα εξαντληθεί μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και το Κίεβο.
Το Κογκρέσο ενέκρινε ένα προσωρινό νομοθέτημα για να αποφευχθεί το shutdown και να παραμείνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε λειτουργία έως τις 17 Νοεμβρίου αφήνοντας το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
Το ποσό ήταν μέρος της επείγουσας βοήθειας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, επιπλέον της βοήθειας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη δοθεί στο ουκρανικό καθεστώς.

Δύσκολες αποφάσεις και στάση πληρωμών στην Ουκρανία

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας διαθέτει πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού για τον Οκτώβριο, «μετά από τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιες υπηρεσίες ή μισθούς θα περικόψει ή εάν θα επιχειρήσει να να καταφύγει σε δανεισμό», αποκάλυψε Ουκρανός αξιωματούχος.
Η ουκρανική πηγή εξέφρασε ανησυχίες ότι ο τερματισμός των πληρωμών προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να προκαλέσει δυσαρέσκεια στη χώρα και «δυνητικά να ασκήσει πολιτική πίεση στον Zelensky, ο οποίος θα αντιμετωπίσει εντονότερη κριτική από αντίπαλες φατρίες».

Σκοτεινή η εικόνα το 2024


Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματούχος της Ουάσιγκτον αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) θα διεκπεραιώσει μεταφορά κεφαλαίων 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο μέσω του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, «υποθέτοντας ότι η Ουκρανία δείχνει πως έχει ξοδέψει κατάλληλα τα προηγούμενα κεφάλαια».
Οι μελλοντικές εκταμιεύσεις είναι ασαφείς, αναφέρει στην έκθεση.
Μετά τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση στο Κίεβο θα μπορούσε να χρειαστεί κεφάλαια «νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί» αλλά «χωρίς νέα χρηματοδότηση η εικόνα γίνεται πιο σκοτεινή το 2024», ανέφερε η αμερικανική έκθεση επικαλούμενη ουκρανική πηγή. .
Το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας απέστειλε στην Ουκρανία 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν από τις ΗΠΑ και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τότε που κλιμακώθηκε η σύγκρουση στην Ουκρανία, η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ανέρχεται συνολικά σε 72,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, σημειώνει η έκθεση.

WSJ: Έντονη δυσαρέσκεια για Zelensky

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η διακοπή της οικονομικής – και όχι μόνο – βοήθειας των ΗΠΑ, θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένη δυσαρέσκεια στην Ουκρανία, γεγονός που θα οδηγούσε με τη σειρά της και σε αυξημένη κριτική και πίεση προς τον πρόεδρο Zelensky από την αντιπολίτευση εντός της χώρας.
Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ θα διεκπεραιώσει τη μεταφορά κεφαλαίων ύψους 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν η Ουκρανία παράσχει στοιχεία ότι χρησιμοποίησε σωστά την προηγούμενη πληρωμή.
Η τύχη των περαιτέρω πληρωμών είναι ακόμη ασαφής.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι μισθοί 150.000 κρατικών υπαλλήλων και πάνω από 500.000 υπαλλήλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ουκρανία και άλλων κρατικών δομών, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τις υπηρεσίες επιδότησης στέγασης, εξαρτώνται στην πραγματικότητα από τις πληρωμές που γίνονται από τις ΗΠΑ και από άλλα κράτη που παρέχουν οικονομική βοήθεια σε Κίεβο.

Η χρηματοδότηση στην Ουκρανία έχει διχάσει το Κογκρέσο

Η συζήτηση για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει διχάσει το Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι που αντιτίθενται στη χρηματοδότηση για την Ουκρανία έχουν υποστηρίξει την ανάγκη να τεθούν οι εσωτερικές προτεραιότητες πρώτα, αντί να κατευθυνθούν κεφάλαια στον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Η αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας ενίσχυσε τους αμφισβητίες της βοήθειας, μαζί με την άνοδο του πληθωρισμού, το κόστος του δανεισμού και την οικονομική επιβράδυνση.
Μια έρευνα του Αυγούστου διαπίστωσε ότι το 55% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι νομοθέτες δεν πρέπει να εγκρίνουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Επιπλέον, το Πεντάγωνο εξέδωσε πρόσφατα μια προειδοποίηση προς το Κογκρέσο, λέγοντας ότι εξαντλούνται ταχέως τα κεφάλαια για να αντικαταστήσει το απόθεμα όπλων του, συμπεριλαμβανομένων του πυροβολικού, των ρουκετών και των πυραύλων, λόγω της σπουδής να εκπληρώσει τις αποστολές στην Ουκρανία.
Σε επιστολή που είδαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ελεγκτής του Πενταγώνου Michael McCord ενημέρωσε νωρίτερα την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας ότι από τα 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε το Κογκρέσο για την αναπλήρωση των αμερικανικών στρατιωτικών αποθεμάτων που παρέχονται στην Ουκρανία, απομένουν μόνο 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΗΠΑ: Ο χρόνος είναι εχθρός μας


Η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας για το Κίεβο έχει εξαντληθεί πλήρως, προειδοποίησε ο McCord, λέγοντας ότι χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να καθυστερήσουν ή να μειώσουν την προμήθεια όπλων αεράμυνας, πυρομαχικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού.
Πριν υπογραφεί ο νόμος των 71 σελίδων από τον Biden ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken τηλεφώνησε στον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell στις 24 Σεπτεμβρίου για να ασκήσει πιέσεις κατά της διακοπής βοήθειας του Κογκρέσου στο Κίεβο.
Ωστόσο, μέρες αργότερα, το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών αλλά χωρίς βοήθεια για την Ουκρανία.
Απογοητευμένος ο Biden είχε πει νωρίτερα στους βουλευτές: «Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να διακοπεί η υποστήριξη της Αμερικής στην Ουκρανία».
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία στο Κογκρέσο, ο Biden έσπευσε να μιλήσει με ηγέτες άλλων κρατών, που στηρίζουν την Ουκρανία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, σχετικά με τον συντονισμό της περαιτέρω βοήθειας για την Ουκρανία.

Η Ρωσία προειδοποιεί

«Όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος Biden, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε τη διακοπή της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ο χρόνος δεν είναι φίλος μας», δήλωσε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει την ξένη βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου, επισημαίνοντας ότι τα όπλα του ΝΑΤΟ χρησιμεύουν μόνο στην παράταση της σύγκρουσης.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov προειδοποίησε προηγουμένως ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης