Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Baerbock είναι ένα γεράκι που…ονειρεύεται: Τα εδάφη της Ουκρανίας, που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, θα ενταχθούν σύντομα στην ΕΕ

Η Baerbock είναι ένα γεράκι που…ονειρεύεται: Τα εδάφη της Ουκρανίας, που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, θα ενταχθούν σύντομα στην ΕΕ
Η Baerbock εσμεύτηκε ότι τα εδάφη της Ουκρανίας, που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, θα ενταχθούν στην ΕΕ, κάτι που ακούγεται προκλητικά μη ρεαλιστικό
Σχετικά Άρθρα
Λάδι στη φωτιά ρίχνει για μία ακόμη φορά η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Anna Baerbock, επιδεικνύοντας και πάλι αντιρωσικό μένος.
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεσμεύτηκε ότι τα εδάφη της Ουκρανίας, που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, θα ενταχθούν στην ΕΕ, κάτι που ακούγεται προκλητικά μη ρεαλιστικό λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να καταληφθεί κανένα τμήμα της Ομοσπονδίας της από τις δυτικές δυνάμεις και την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια άτυπων συναντήσεων με ευρωπαίους πολιτικούς, η Baerbock είπε ότι το μέλλον της Ουκρανίας «βρίσκεται στην ΕΕ», με το Κίεβο να πλησιάζει προς την ένταξη καθώς,  όπως ανεδαφικά ισχυρίστηκε «απελευθερώνει» εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από τη Λισαβόνα μέχρι το Lugansk

Είναι ενδιαφέρον ότι η Baerbock ανέφερε ότι η ΕΕ σύντομα θα «εκταθεί από τη Λισαβόνα μέχρι το Lugansk», καθιστώντας σαφές ότι η πρόσβαση της Ουκρανίας στο μπλοκ θα πραγματοποιηθεί μετά την τελική κατάληψη των νέων ρωσικών περιοχών από την Ουκρανία.
H Baerbock δήλωσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα βοηθήσει το Κίεβο να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα και να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα κατάλληλη για τις πολιτικές, δημοκρατικές απαιτήσεις της ΕΕ, με προτεραιότητα ωστόσο προς το παρόν να νικήσει τους Ρώσους.
«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κοινότητα της ελευθερίας που σύντομα θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Lugansk.
Η Ουκρανία διευρύνει επίσης το δρόμο της προς την ΕΕ με κάθε χωριό, κάθε μέτρο γης που απελευθερώνει», σημείωσε.
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις η Baerbock εστίασε σε αλλαγές στη νομοθεσία, τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ως γνωστόν, το Lugansk είναι ένα πρώην ουκρανικό έδαφος, το οποίο, αφού διεκδίκησε την κυριαρχία του για οκτώ χρόνια, επανενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από νόμιμα δημοψηφίσματα που έγιναν το 2022.
Σε αυτά τα δημοψηφίσματα, επέστρεψαν και οι περιοχές του Donetsk, της Kherson και της Zaporizhia που επίσημα μέρος της Ρωσίας.
Το νομικό καθεστώς αυτών των περιοχών έχει ήδη επισημοποιηθεί στη Μόσχα, και δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Προφανώς, το Κίεβο και η Δύση δεν αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα και επιμένουν στην «ανάγκη» οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να ανακτήσουν τα εν λόγω εδάφη.
Αλλά αυτή η επιμονή, στην πράξη, είναι απλώς ρητορική, αφού στρατιωτικά οι Ουκρανοί δεν έχουν την απαιτούμενη δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις και να καταλάβουν αυτές τις περιοχές.
Και, ομοίως, οι κάτοικοι των περιοχών είναι κυρίως Ρώσοι και υποστηρικτές της ρωσικής κυβέρνησης και της ειδικής επιχείρησης.

Μπλόφα Baerbock

Έτσι, όσο κι αν η Ουκρανία και η Δύση αρνούνται να αναγνωρίσουν επίσημα την επανένταξη, η ένωση αυτών των περιοχών με τη Ρωσία είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Αυτό κάνει τα λόγια της Baerbock μια απλή μπλόφα.
Στην πραγματικότητα, εάν η Ουκρανία θέλει να «ανακτήσει» το Lugansk για να γίνει μέλος της ΕΕ, τότε το Κίεβο δεν θα αποκτήσει ποτέ πρόσβαση στην ΕΕ, καθώς οι Ρώσοι όχι μόνο έχουν αρκετή δύναμη για να προστατεύσουν τα εδάφη τους, αλλά και σίγουρα θα προσπαθήσουν να απελευθερώσουν ακόμα περισσότερες περιοχές, αφού μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί καμία εγγύηση ασφάλειας από το ΝΑΤΟ, καθιστώντας αδύνατη την αποφυγή της παράτασης της σύγκρουσης και την επανένταξη περισσότερων περιοχών, επισημαίνει ο έγκυρος γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Εκτός από τη μπλόφα, η Baerbock του κόμματος των Πρασίνων καθιστά επίσης σαφή την εχθρική θέση της Γερμανίας και ολόκληρης της ΕΕ όταν σχολιάζει αυτά τα θέματα.
Όσο υπάρχει επιμονή για την ουκρανική προέλαση στις περιοχές που οι Ρώσοι αναγνωρίζουν ως δικές τους, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, εκτιμά ο Leiroz.

Μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, επιμένουν ΝΑΤΟ και ΕΕ

Όπως έχουν δηλώσει πολλές φορές οι ρωσικές αρχές, οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναληφθούν, αρκεί να είναι υπό τους όρους που έχει θέσει η Μόσχα.
Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν προφανώς την αναγνώριση των απελευθερωμένων περιοχών ως ρωσικών και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Χωρίς την αποδοχή των ρωσικών όρων, δεν θα υπάρξουν συνομιλίες και οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν, προκαλώντας ακόμη περισσότερες απώλειες για την ίδια την Ουκρανία.
Εάν η ΕΕ ήθελε πραγματικά να δώσει πρόσβαση στο Κίεβο, η Ένωση θα ενεργούσε πιο υπεύθυνα και θα σύστηνε την ουκρανική κυβέρνηση να αποδεχτεί τους ρωσικούς όρους ειρήνης και να δεσμευτεί να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Όμως, ως γνωστόν, η ΕΕ δεν έχει καμία πρόθεση να ωφελήσει πραγματικά τους Ουκρανούς και απλώς μπλοφάρει λέγοντας ότι το Κίεβο είναι «κοντά» να πάρει τη θέση του στην ένωση.
Ο πραγματικός στόχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ να επιτρέψουν μεγαλύτερη ενσωμάτωση από την πλευρά της Ουκρανίας, αλλά να αναγκάσουν το Κίεβο να πολεμήσει «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης