Τελευταία Νέα
Διεθνή

O ΟΠΕΚ+ διατηρεί σταθερή την πολιτική για το πετρέλαιο - Σαουδική Αραβία και Ρωσία διατηρούν τις περικοπές

O ΟΠΕΚ+ διατηρεί σταθερή την πολιτική για το πετρέλαιο - Σαουδική Αραβία και Ρωσία διατηρούν τις περικοπές
Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα συνεχίσει την εθελοντική περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023
Αμετάβλητη διατηρεί ο ΟΠΕΚ+ την πολιτική για την παραγωγή πετρελαίου, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς για να στηρίξουν την αγορά.
Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστού ως ΟΠΕΚ+, πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση. Η ομάδα, η οποία ονομάστηκε Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC), μπορεί να συγκαλέσει πλήρη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, εάν απαιτείται.
Το πετρέλαιο έχει εκτιναχθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι για το αργό τύπου Brent, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, αν και οι τιμές έχουν δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες από τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν επίμονα υψηλά και από την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη.
«Η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί στενά τις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε ανακοίνωση του ΟΠΕΚ που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι η επιτροπή αναγνώρισε και αναγνώρισε τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα συνεχίσει την εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον εθελοντικό περιορισμό των εξαγωγών κατά 300.000 bpd μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Alexander Novak, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, δήλωσε ότι οι κοινές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας συνέβαλαν στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. «Εκπληρώνουμε επίσης πλήρως τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας, Abdulaziz bin Salman, ο οποίος προεδρεύει της JMMC, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ ήταν απαραίτητες για τη σταθεροποίηση της αγοράς και ότι οι τιμές δεν αποτελούσαν στόχο.
Πριν από τη συνάντηση, πηγές του ΟΠΕΚ+ είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή, αν και με το ράλι του πετρελαίου, ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι αυξάνεται η πιθανότητα να μειωθούν οι εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας.
Οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στην προσφορά έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν από τα τέλη του 2022. Η επόμενη συνεδρίαση της JMMC είναι στις 26 Νοεμβρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, την ίδια ημέρα με την επόμενη προγραμματισμένη πλήρη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για να αποφασιστεί η πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης