Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pavel (πρόεδρος της Τσεχίας): Η άμυνα της Ευρώπης θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ

Pavel (πρόεδρος της Τσεχίας): Η άμυνα της Ευρώπης θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ
«Ο κυρίαρχος ρόλος του ΝΑΤΟ ως παρόχου ασφάλειας δεν πρέπει πλέον να σημαίνει ότι η Ευρώπη παραμελεί τις αμυντικές της υποχρεώσεις» τόνισε ο Pavel
Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Η.Π.Α. και αντ' αυτού να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο Τσέχος πρόεδρος Petr Pavel.
«Ο κυρίαρχος ρόλος του ΝΑΤΟ ως παρόχου ασφάλειας δεν πρέπει πλέον να σημαίνει ότι η Ευρώπη παραμελεί τις αμυντικές της υποχρεώσεις», είπε ο Pavel, μιλώντας στην τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Brugges.
«Η μείωση της εξάρτησης από τις Η.Π.Α. και η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατηγικών δυνάμεων πρέπει να θεωρηθεί ως η συμβολή μας στη διατλαντική μας εταιρική σχέση» εξήγησε
Ενώ υπερθεματίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, σημείωσε πως «πολύ πιθανό να πρέπει να υπερβούμε το 2% των δαπανών για την άμυνα»
Σημείωνεται πως τα κράτη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο ότι ο στόχος για το ξόδεμα του 2% των δαπανών του ΑΕΠ στην Άμυνα -σύμφωνα τουλάχιστον με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα Jens Stoltenberg- θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βάση και όχι ως «οροφή».
«Δηλώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστούν δαπάνες και πέραν του 2% του ΑΕΠ», ανέφερε τότε το κοινό ανακοινωθέν.
Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο περίπου της συμμαχίας των 31 ισχυρών - συμπεριλαμβανομένων πολλών ανατολικών συμμάχων - επιτυγχάνει ή κοντά στην επίτευξη του στόχου.
Στην ομιλία του, ο Pavel υποστήριξε επίσης τη διεύρυνση της διατλαντικής συμμαχίας, η οποία «δεν πρέπει να αναβληθεί για κάποιο υποθετικό σημείο στο μέλλον, όπου οι υποψήφιοι θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι μαζί μας», και τόνισε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν πειστικά το αφήγημα της Ρωσίας για την Αφρική.
Ο Pavel, ο οποίος είναι πρώην στρατηγός και ανώτερος ηγέτης του ΝΑΤΟ, έγινε πρόεδρος της Τσεχίας στις αρχές του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης