Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο στρατηγός Αρμαγεδδών λύνει τη σιωπή του – Τι λέει ο Surovikin για τη Ρωσία και τον Prigozhin

Ο στρατηγός Αρμαγεδδών λύνει τη σιωπή του – Τι λέει ο Surovikin για τη Ρωσία και τον Prigozhin
Τι απάντησε ο στρατηγός Αρμαγεδδών στα επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων
Σχετικά Άρθρα
Στην πρώτη του δήλωση μετά από ένα καλοκαίρι με καταιγιστικές εξελίξεις και το οπερετικό πραξικόπημα των Wagner ,Yevgeny Prigozhin, προέβη ο πρώην διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην ειδική επιχείρηση της Ουκρανίας, Sergey Surovikin
O Surovikin εθεάθη με την οικογένειά του σε εκκλησία κοντά στη Μόσχα, αναφέρει δημοσίευμα της Novye Izvestia.
Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον στρατηγό «Αρμαγεδδώνα» για τα νέα του καθήκοντα και τη χώρα όπου υπηρετεί ο Surovikin ήταν λακωνικός: «Υπηρετώ την Πατρίδα μου. Όχι άλλα σχόλια».

Είχε εμφανιστεί στην Αλγερία

Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα δεν αναφέρει ούτε την ημερομηνία, ούτε την ακριβή τοποθεσία, όπου ο Surovikin εμφανίστηκε δημόσια.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος στρατηγός πήγε στην Αλγερία ως μέρος αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Νωρίτερα, ο Viktor Zavarzin, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι ο Surovikin θα υπηρετήσει σε υψηλή θέση στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.
Ο Ρώσος αρχιστράτηγος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 24 Ιουνίου, αφού μέσω video είχε καλέσει τους μαχητές των Wagner να σταματήσουν την ανταρσία τους και να μην κινηθούν προς τη Μόσχα.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, φωτογραφίες του Surovikin εμφανίστηκαν στον λογαριασμό Facebook του αλγερινού τεμένους Abd al-Hamid Ben Badis στο Oran.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια «υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία» επισκέφτηκε το τζαμί και έγινε δεκτή από τον διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων και κληροδοτημάτων και τον ιμάμη.
Πηγές του κύκλου του συνέδεσαν το ταξίδι του Surovikin στην Αλγερία με το γεγονός ότι «η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της χώρας αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με τη Ρωσία και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αρμαγεδδώνα είναι στο υψηλότερο επίπεδο.
Και το ταξίδι του, είναι πιθανό να συνδέεται με τον πιθανό διορισμό του σε μια θέση που θα σχετίζεται με τις διπλωματικές επαφές Ρωσίας και αραβικών χωρών.

surovikin_1.JPG

surovikin_2.JPG
Η φιλία με Prigozhin

Ήταν δημοφιλής στους σκληροπυρηνικούς επικριτές του ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου, στους οποίους συγκαταλεγόταν και ο Yevgeny Prigozhin, ο επικεφαλής των Wagner που φέρεται να σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το αεροπλάνο του.
Ο στρατηγός είχε επαινέσει δημοσίως τον Prigozhin.
Μετά την ανταρσία των Wagner, εξαφανίστηκε και πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε πέσει σε δυσμένεια και ότι σε βάρος του διεξαγόταν έρευνα.
Η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την ανταρσία.
Τον περασμένο μήνα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι είχε απομακρυνθεί από την ηγεσία των αεροδιαστημικών δυνάμεων, την οποία ανέλαβε προσωρινά ο αναπληρωτής του, Viktor Afzalov.
Το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τον Surovikin.


Εκτός Ρωσίας

Υπενθυμίζεται πώς ο blogger Sergey Kolyasnikov ήταν αυτός που έκανε πρώτος γνωστή την αποστολή Surovikin στο εξωτερικό, δημοσιεύοντας μάλιστα μία φωτογραφία του.
«Ο Sergey Surovikin ανέλαβε νέα καθήκοντα αν και ακόμη δεν έχει ακόμη επίσημη θέση.
Η φωτογραφία σαφώς δεν προέρχεται από τη Ρωσία, οι ερευνητές θα καταλάβουν», έγραψε ο blogger στη λεζάντα.
Αποκάλυψε αργότερα ότι ο στρατηγός Surovikin, συμμετείχε σε επίσημη εκδήλωση εκτός Ρωσίας.
Ο Surovikin εξακολουθεί να ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, παρόλο που τα στοιχεία του αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα του υπουργείου.
«Αν αποφασίσουν να διώξουν τον Surovikin, θα μπορέσει να βρει δουλειά εύκολα.
Υπάρχουν κάποιοι σοβαροί οργανισμοί που θα ήθελαν να τον δουν να δουλεύει για αυτούς.
Ωστόσο, ήταν προσωπική εντολή του Ανώτατου Διοικητή να παραμείνει στη διάθεση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Surovikin.
Για ποιο λόγο; Ίσως το μάθουμε σύντομα», είπε με νόημα ο Ρώσος blogger.

surovikin_3.JPG

Σε θέση - κλειδί

Ο Surovikin, θα τοποθετηθεί σε νέα νευραλγική θέση, είχε προαναγγείλει ο Zavarzin στις 5 Σεπτεμβρίου.
«Πολέμησε καλά, αλλά μετά υπήρξε μια ...κατάσταση.
Θα τοποθετηθεί σε νέα διαφορετική θέση από εκείνη που είχε ως αρχιστράτηγος στο μέτωπο των επιχειρήσεων, είναι ένα αρκετά καλό πόστο και σχετίζεται με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών», σημείωσε ο Zavarzin.
Ο στρατηγός είχε προσθέσει επίσης ότι ο Surovikin τώρα ξεκουράζεται και «θα κάνει διακοπές για κάποιο διάστημα».
Αναφέρθηκε τον Ιούνιο ότι ο Surovikin βρισκόταν στη φυλακή.
Οι ρωσικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά αυτές τις αναφορές ενώ και η κόρη του δήλωσε πως ο Surovikin δεν συνελήφθη.
Τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023, μια φωτογραφία του στρατηγού Surovikin και της συζύγου του εμφανίστηκε στο Telegram.
«Ο στρατηγός Sergey Surovikin είναι έξω. Είναι ζωντανός, υγιής, στο σπίτι με την οικογένειά του στη Μόσχα.
Η φωτογραφία ελήφθη σήμερα», ανέφερε η λεζάντα της φωτογραφίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης