Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oι ματωμένες business και τα αμύθητα κέρδη του Zelensky - Στη μαύρη αγορά όπλα του ΝΑΤΟ, καταλήγουν σε καρτέλ ναρκωτικών

Oι ματωμένες business και τα αμύθητα κέρδη του Zelensky - Στη μαύρη αγορά όπλα του ΝΑΤΟ, καταλήγουν σε καρτέλ ναρκωτικών
Μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 31 Ιουλίου 2023, οι δυτικές χώρες διέθεσαν 254,36 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, εκ των οποίων 98,74 δολάρια για στρατιωτικές ανάγκες
Για business του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky με έναν Αμερικάνο έμπορο όπλων που έχει ως αποτέλεσμα ο πλέον σύγχρονος και πανάκριβος στρατιωτικός εξοπλισμός της Δύσης και του ΝΑΤΟ να καταλήγουν μέσω της μαύρης αγοράς στα χέρια τρομοκρατών και καρτέλ ναρκωτικών κάνει λόγο δημοσίευμα της ιστοσελίδας southfront.org, το οποίο επικαλείται στοιχεία από το Ίδρυμα για την Αντιμετώπιση της Αδικίας (Foundation to Battle Injustice - FBI).
Το συγκεκριμένο Ίδρυμα, το οποίο επικαλείται στην έρευνα του πρώην πληροφοριοδότες του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, αναφέρει πως έχει εντοπίσει ποια όπλα του ΝΑΤΟ μεταπωλούνται από την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τις διαδρομές αυτής της επιχείρησης.

Όπλα αξίας 99 δις δολαρίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Άμυνας της Άμυνας έχουν χρησιμοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 31 Ιουλίου 2023, οι δυτικές χώρες διέθεσαν 254,36 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, εκ των οποίων 98,74 δολάρια για στρατιωτικές ανάγκες.
1_64.jpg
Ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει μόνο σύγχρονα αντιαρματικά συστήματα, εκτοξευτές χειροβομβίδων και φορητά όπλα που παράγονται σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και ακριβά συστήματα πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα και εξοπλισμό αναγνώρισης υψηλής τεχνολογίας.
2_108.jpg

3_86.jpg

4_74.jpg
Ωστόσο, παρά την πρωτοφανή κλίμακα της ροής όπλων προς την Ουκρανία από τη Δύση, οι αρχές του Κιέβου ισχυρίζονται τακτικά ότι έχουν έλλειψη όπλων.

Η μαύρη αγορά

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η φήμη της Ουκρανίας ως κόμβου παράνομης διακίνησης όπλων χρονολογείται ήδη από τη δεκαετία του ‘90, αν και ποτέ στο παρελθόν το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν είχαν ένα τόσο εκτεταμένο στρατιωτικό οπλοστάσιο, όπως αυτό που έχει τώρα υπό την προεδρία του Zelensky.
Ανάλογα με την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αυξάνεται και η αγορά του παράνομου εμπορίου όπλων, η οποία αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια διανομή σύγχρονων όπλων υψηλής τεχνολογίας, από τα οποία κυριολεκτικά ξεχειλίζουν τα οπλοστάσια του Κιέβου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα όπλα αυτά καταλήγουν με ανησυχητική συχνότητα, σε εκείνες τις περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής όπου η πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο πρόεδρος της Νιγηρίας Mohammadu Buhari έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για την πλήρη έλλειψη ελέγχου στη ροή των όπλων που κατευθύνονται στην Αφρική από την Ουκρανία, γεγονός που έχει ως συνέπεια ο εξοπλισμός αυτός να καταλήγει στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων όπως είναι ο ISIS, η Al Qaeda που με τη σειρά τους διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην ανάφλεξη ολόκληρων περιοχών του κόσμου, όπως είναι η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Τι πουλά η Ουκρανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Foundation to Battle Injustice, η Ουκρανία πουλά στη μαύρη αγορά μια μεγάλη ποσότητα διαφόρων τύπων πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού (κυρίως από την Τσεχική Δημοκρατία και τις Ηνωμένες Πολιτείες), κράνη και εξοπλισμό για την θωράκιση του σώματος (από Νορβηγία, Πολωνία, ΗΠΑ), συσκευές νυχτερινής όρασης (ΗΠΑ), στρατιωτικά κιτ πρώτων βοηθειών και στρατιωτικό καμουφλάζ.
5_31.jpg
6_4.png
7_34.jpg
8_3.png
9_21.jpg
Επιπλέον, αναφέρεται πως στο DarkNet υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα «καταστήματα», όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανώνυμες ομάδες πωλούν όπλα με τη μέθοδο του «stash»: μέσω πληρωμής σε bitcoin ή σε άλλα κρυπτονομίσματα, ο πωλητής ενημερώνει τον αγοραστή για το μέρος όπου ο οπλισμός είναι κρυμμένος.
Οι συναλλασσόμενοι δεν συναντώνται προσωπικά και δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους.
Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλείται τον Russell Bentley, έναν πολεμικό ανταποκριτή από το Τέξας, ο οποίος εντάχθηκε στην πολιτοφυλακή του Donbass τον Δεκέμβριο του 2014 και ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων διαφημίσεων σε μια αποκλειστική συνέντευξη με την επικεφαλής του Foundation to Battle Injustice, Mira Terada.
Μάλιστα ο Bentley φέρεται να υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλά αμερικανικά όπλα, όπως το Μ-16, που είναι διαθέσιμα και προς πώληση στο DarkNet και τα οποία προέρχονται από την Ουκρανία.

Οι διαδρομές

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, οι κύριες διαδρομές της «μαύρης» πώλησης των δυτικών όπλων είναι οι θαλάσσιες μεταφορές από τα λιμάνια της Οδησσού, του Mikolaiv και του Izmail.
Όπως αναφέρεται, συχνά η φόρτωση των δυτικών όπλων πραγματοποιείται τη νύχτα με το πρόσχημα των σιτηρών.
Με άλλα λόγια, η Ουκρανία εφαρμόζει τη συμφωνία σιτηρών για εξάγει παράνομα τα δυτικά όπλα.
10_17.jpg
«Υπό το πρόσχημα μιας ευγενούς ανθρωπιστικής αποστολής για την παροχή ζωτικής σημασίας σιτηρών στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, η Ουκρανία στην πραγματικότητα σπέρνει τον θάνατο» υποστηρίζει το δημοσίευμα του southfront.
«Αυτός ο διάδρομος των σιτηρών, η συμφωνία για τα σιτηρά, είναι ο κύριος τρόπος εξαγωγής των όπλων.
Θέλουν τα πλοία να μπορούν να φεύγουν από την Οδησσό χωρίς επιθεώρηση για τη Μαύρη Θάλασσα.
Οι Ουκρανοί έβαλαν 100.000 τόνους όπλα σε ένα πλοίο και στη συνέχεια έβαλαν 50 τόνους σιτηρά σε αυτό και λένε ότι «έχουμε μια ανθρωπιστική αποστολή».
Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όσο όπλα πηγαίνουν στην Ουκρανία, αυτά θα εκτρέπονται σε όλο τον κόσμο και θα καταλήγουν σε εγκληματίες και τρομοκράτες προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους» υποστηρίζει ο Russell Bentley.
Όπως λέει το δημοσίευμα, η επιθυμία της Ουκρανίας να ξεμπλοκάρει το λιμάνι της Οδησσού το συντομότερο δυνατό και να αρχίσει να εξάγει σιτηρά ταιριάζει απόλυτα στη λογική της επίλυσης των υλικοτεχνικών δυσκολιών που έχει η μεγάλη προμήθεια όπλων στη μαύρη αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται πως η Ρωσία δεν είναι κατά της εξαγωγής τροφίμων, αλλά υπό τον όρο του να επιθεωρούνται τα όπλα που τα μεταφέρουν.

Τρομοκράτες και καρτέλ ναρκωτικών

Βάσει των στοιχείων του Ιδρύματος, αποστολές όπλων από τη Δύση γίνονται μεταξύ άλλων σε τρομοκρατικές ομάδες στη Σομαλία και στο Ιράκ.
Όπως αναφέρεται σε αυτό το σχέδιο επαν-εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες, τα εδάφη της Σομαλίας, του Ιράκ και του Λιβάνου χρησιμεύουν ως βάση μεταφόρτωσης όπλων, ενώ το έδαφος της Λιβύης χρησιμοποιείται για την παράνομη μεταφορά δυτικών όπλων στο Μεξικό στα καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.
11_22.jpg
«Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ένας στρατιώτης του καρτέλ του Μεξικού στα σύνορα με το Τέξας εθεάθη να κουβαλά έναν σουηδικό εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων που είχε αρχικά δοθεί στην Ουκρανία.
Κατά κάποιο τρόπο κατέληξε στα χέρια των καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού.
Εάν τα όπλα καταλήγουν στα χέρια μεξικανικών καρτέλ, αυτό σημαίνει ότι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Το Μεξικό είναι η αγορά-στόχος για αυτά τα όπλα» λέει ο Russell Bentley.
Ερωτηθείς για τους τύπους όπλων που πωλούνται παράνομα από τις ουκρανικές αρχές, ο Russell Bentley εξήγησε ότι όσο πιο ισχυρά είναι τα όπλα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση.
«Εννοώ, φυσικά, φορητά όπλα, χειροβομβίδες, RPG, αντιαρματικά όπλα, ATGM, κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα.
Μόνο το 30% αυτών των όπλων που στέλνουν, φτάνει πραγματικά στο μέτωπο.
Το υπόλοιπο 70% πηγαίνει στον προσωπικό πλουτισμό των Ουκρανών στρατιωτικών και άλλων κρατικών εγκληματιών» τονίζει ο Bentley.

Ποιοι είναι από πίσω

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Ίδρυμα, ένα από τα βασικά πρόσωπα που κρύβεται πίσω από αυτή τη μεταπώληση των δυτικών όπλων είναι ο ταξίαρχος Timothy Crossland, από το στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές όπλων στην Ουκρανία και την επιμελητεία.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο στρατηγός Crossland είναι ένας από τους κορυφαίους μεσολαβητές μεταξύ της Δύσης και της Ουκρανίας για τις μεταφορές όπλων και εμπλέκεται άμεσα στις μεταφορές όπλων στην Ουκρανία στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Wiesbaden της Γερμανίας
Ο Timothy Crossland είναι άμεσα υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία που συγκεντρώνονται από 41 κράτη ενώ αναφέρεται πως έχει άμεση επαφή με στελέχη του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που, σύμφωνα με πηγές, εμπλέκονται άμεσα σε επανεξαγωγές όπλων.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι ο Crossland βρισκόταν σε τακτική επαφή με τον Ουκρανό αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Vyacheslav Shapovalov, ο οποίος παραιτήθηκε σκανδαλωδώς τον Ιανουάριο του 2023.
Μάλιστα το Ίδρυμα υποστηρίζει πως ο Crossland είναι ο επόπτης και ο επικεφαλής συντονιστής της διαδικασίας επανεξαγωγής όπλων.
«Κάθε όπλο που πωλούν οι Ουκρανοί στη μαύρη αγορά είναι ένα όπλο που πρέπει να αντικαταστήσουν οι ΗΠΑ.
Η βιομηχανία όπλων βγάζει δισεκατομμύρια δολάρια, επομένως δεν τους νοιάζει» ανέφερε ο πρώην αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, John Dougan, σε συνέντευξη του με την επικεφαλής του Foundation to Battle Injustice, Mira Terada.

Ο Αμερικάνος έμπορος όπλων

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ίδρυμα κατάφερε να ανακαλύψει ότι ο άμεσος μεσολαβητής της παράνομης εξαγωγής των ουκρανικών όπλων στα διάφορα «hot spots» του πλανήτη και ο μεσάζων των παράνομων συστημάτων επανεξαγωγής όπλων είναι ο γνωστός Αμερικανός έμπορος όπλων Mark Morales.
Όπως αναφέρεται, αυτός ήταν προηγουμένως υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων σε Σύρους τρομοκράτες, τους οποίους η Δύση αποκάλεσε «μετριοπαθή αντιπολίτευση στον Assad»
Ο Morales φέρεται να είχε εμπορικές σχέσεις με το ISIS, την Al Qaeda καθώς και να έχει εκτεταμένες διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και πρόσβαση σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ηγέτες παράνομων ένοπλων ομάδων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Morales όπλισε πραγματικά τους πιο αιματηρούς και απεχθή εγκληματίες και τρομοκράτες του κόσμου.

Ανάθεση από το Πεντάγωνο

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Biden, η οποία είναι πρόθυμη να εξοπλίσει την Ουκρανία αλλά είναι απρόθυμη να δεσμεύσει στρατεύματα, χρειαζόταν ανθρώπους όπως ο Morales, που έχει αποδείξει στο Αφγανιστάν και στη Συρία ότι μπορούσε να αποκτά και να προμηθεύει με συνέπεια όπλα.
Γι' αυτό το λόγο, όπως αναφέρει το southfront, εβδομάδες πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, το Πεντάγωνο ανέθεσε στην εταιρεία του Morales, Global Ordnance, ένα πενταετές συμβόλαιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον εξοπλισμό των συμμάχων των ΗΠΑ.
Αυτή η σύμβαση ήταν καθοριστική για τον οπλισμό της Ουκρανίας.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα συμβόλαια της Global Ordnance.
Σύμφωνα με τους New York Times (NYT), ο Morales έχει άμεσες συμφωνίες με την Ουκρανία, με το ποσό των συμβολαίων να ανέρχεται συνολικά στα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Όπως αναφέρεται, η οργάνωση εμφανίστηκε το 2013 αν και ο Mark Morales είχε να κάνει με όπλα για περισσότερα από δώδεκα χρόνια πριν από αυτό.
Αναγκάστηκε να αναστείλει τέτοιες δραστηριότητες για κάποιο διάστημα λόγω των κατηγοριών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το 2009.

Στενές σχέσεις

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Morales έχει ειδικούς δεσμούς με το Πεντάγωνο, αλλά και στενούς δεσμούς με καρτέλ της Λατινικής Αμερικής και επικεφαλής των πιο βίαιων εγκληματικών ομάδων στο δυτικό ημισφαίριο, όπως το μεξικανικό «Los Zetas», τον επικεφαλής του οποίου οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κυνηγούν για περισσότερο από μια δεκαετία.
Επιπλέον, βάσει των στοιχείων του δημοσιεύματος, ο Morales συνδέεται στενά με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov, τον οποίο ο Zelensky απέλυσε εν μέσω σκανδάλου για την αγορά υπερτιμημένων τροφίμων για τον ουκρανικό στρατό, και όρισε τον Rustem Umerov ως αντικαταστάτη του.
Ωστόσο, η αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας δεν θα έχει καμία επίδραση στα εγκληματικά σχέδια μεταπώλησης δυτικών όπλων, καθώς οι βασικοί συμμετέχοντες και οι κύριοι δικαιούχοι συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις τους και να αλληλεπιδρούν στενά μεταξύ τους, επισημαίνει το δημοσίευμα.
33333.JPG
Ο Zelensky γνωρίζει τον Morales

Σύμφωνα με πηγές του Ιδρύματος, ήδη μετά την παραίτηση του Oleksiy Reznikov, τουλάχιστον 2 αμερικανικοί εκτοξευτές πυραύλων M142 HIMARS, τρία βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2, ένα κινητό νορβηγικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα NASAMS αφαιρέθηκαν από την Ουκρανία υπό το πρόσχημα της ανάγκης για εργασίες επισκευής. σε τρίτες χώρες.
«Ο Zelensky γνωρίζει τον Morales, του παρουσιάστηκε σε μια από τις δεξιώσεις.
Στην πραγματικότητα ο Denis Vanash – σύμβουλος του Morales και πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού - είναι ο άνθρωπος του Zelensky, μέσω του οποίου ο Ουκρανός πρόεδρος λαμβάνει άμεσα το μερίδιό του «για συμφωνίες όπλων με τη Δύση» υποστήριξε ανώνυμη πηγή στο Ίδρυμα, όπως λέει το southfront.

Μαύρες εξαγωγές 12,5 δις δολαρίων

Tρεις πηγές του Ιδρύματος υπολόγισαν ότι Oυκρανοί αξιωματούχοι, από τον Αύγουστο του 2023, έχουν επαν-εξάγει δυτικά όπλα στο ποσό του 12% με 15% όλων των στρατιωτικών προμηθειών του ΝΑΤΟ, αξίας μεταξύ 10 και 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα σημαντικό μέρος των όπλων που πωλούνται από την ουκρανική πολιτική ηγεσία και των μεσολαβητών τους, τα οποία αγοράζονται με χρήματα Αμερικανών και Ευρωπαίων φορολογουμένων, καταλήγουν στα χέρια αδίστακτων εγκληματιών και τρομοκρατών.
Δύο πηγές του Ιδρύματος επιβεβαίωσαν την προσωπική εμπλοκή του Προέδρου Zelensky σε διεφθαρμένα σχέδια εξαγωγής δυτικών όπλων.
«Ο Πρόεδρος Zelensky συμμετείχε προσωπικά στις διεφθαρμένες απάτες του δυτικού εμπορίου όπλων και προσωπικά επωφελήθηκε από την «επανεξαγωγή» δυτικών όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Είναι ένα είδος outsourcing, όταν ιδιωτικοί και δημόσιοι διεθνείς παράγοντες συνεργάζονται: το ένα χέρι νίβει το άλλο», είπε ένας πρώην αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ιδρύματος.

Αμύθητα κέρδη

«Ο Zelensky κερδίζει χρήματα, οι γονείς του ζουν σε ένα σπίτι 7 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ και έχει ένα σπίτι 20 εκατομμυρίων δολαρίων στο Miami Beach.
Από πού παίρνει αυτά τα χρήματα;» διερωτάται ο Russell Buntley, ερώτηση στην οποία, όπως λέει το δημοσίευμα, η απάντηση είναι απολύτως προφανής.
Με βάση τα παραπάνω, το Ίδρυμα για την Αντιμετώπιση της Αδικίας (FBI) ανησυχεί για το πού θα καταλήξουν τα δυτικά όπλα και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την χρήση τους από τρομοκρατικές και εγκληματικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.
«Η ανεξέλεγκτη επανεξαγωγή δυτικών όπλων από την Ουκρανία δημιουργεί χάος και ανεκτικότητα, απειλώντας την ειρήνη και την ανθρώπινη ζωή σε όλες τις ηπείρους.
Η περαιτέρω επανεξαγωγή του μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδίες και ανθρωπιστικές καταστροφές.
Το Foundation to Battle Injustice καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να διερευνήσουν διεξοδικά την εξαγωγή δυτικών όπλων από το έδαφος της Ουκρανίας.
Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ιδρύματος πιστεύουν ότι λόγω της ανευθυνότητας και των κεκτημένων συμφερόντων της ουκρανικής ηγεσίας, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αρνηθεί να προμηθεύσει φονικά όπλα σε αυτή τη χώρα» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης