Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις αρχικές απώλειες - Στο +0,22% ο DAX

Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις αρχικές απώλειες - Στο +0,22% ο DAX

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Wall Street την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που έφτασαν σε υψηλό 16 ετών

Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Σε θετικό έδαφος πέρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις αρχικές απώλειες στον απόηχο του sell off στη Wall Street μία ημέρα πριν.
Πιο αναλυτικά, λίγο στις 15:00 (ώρα Ελλάδος):
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,22% στις 15.117,73 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει κέρδη 0,01% στις 7.471,24 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.024,01 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,39%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει οριακές απώλειες 0,09% στις 27.458,36 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,31% στις 442,06 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν έχουν καταφέρει -σε γενικές γραμμές- να αποτινάξουν το αρνητικό κλίμα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου στην αρχή του νέου μήνα συναλλαγών, με τον Stoxx να υποχωρεί στην αρχή της εβδομάδας, καθώς τα στοιχεία αποκάλυψαν μια κάμψη της μεταποιητικής παραγωγής, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν σε επίπεδο σχεδόν ρεκόρ.
Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν απώλειες την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που έφτασαν σε υψηλό 16 ετών. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, σημείο αναφοράς για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και δείκτης της οικονομικής εμπιστοσύνης των επενδυτών, άγγιξε για λίγο το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

«Ξεπούλημα» στα ομόλογα

Στα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας τουλάχιστον εκτόξευσε τις αποδόσεις το παγκόσμιο sell off των ομολόγων, κλονίζοντας ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια της χρονιάς.
Οι αγορές αφουγκράζονται τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών που δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δεν είναι κοντά, καθώς και τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία που δείχνουν ακόμη αντοχές. Αντιδρώντας σε αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές απαιτούν ολοένα υψηλότερες αποδόσεις για να κρατήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους μακροπρόθεσμα χρέη.

Στο 5% το 30ετές αμερικανικό ομόλογο

Η απόδοση των 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασε στο 5% για πρώτη φορά από το 2007 σήμερα Τετάρτη, ενώ το γερμανικό 10ετές επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 3%.
Στην Ιαπωνία, τα 10ετή swaps με δείκτη ανταλλαγής εκτινάχθηκε στο 1% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις αυξημένες εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση των διογκούμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχουν επίσης επιβαρύνει τους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, η εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχουν παγκόσμια επίπτωση, αποτρέποντας της επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Υψηλό 12ετίας στη Γερμανία

Σε υψηλά 12ετίας εκτοξεύτηκε το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων εντείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης. Ειδικότερα, η απόδοση των 10ετών τίτλων της χώρας αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,01% σήμερα Τετάρτη, έχοντας προηγουμένως εκτιναχτεί κατά σχεδόν κατά 40 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα μέσα στο 2023.

Sell off στην Ιταλία

Αντίστοιχα είναι η εικόνα και στην Ιταλία, όπου οι ιταλικές τράπεζες ξεφορτώνονται τις συμμετοχές τους σε κρατικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 20 ετών, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη της προσπάθεια της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος των 2,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε υψηλό δεκαετίας.

Ευρωζώνη: Συνέχισε να συρρικνώνεται στο τέλος του γ' τριμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται στο τέλος του γ' τριμήνου, με τον κλάδο της μεταποίησης να παραμένει ο αδύναμος κρίκος σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί η S&P Global.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες σε καθοδική τροχιά.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες, βελτιωμένος ελαφρώς από τις 46,7 μονάδες τον Αύγουστο.
Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στις 48,7 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για τη μεταποίηση έδειξαν ότι ο ευρωπαϊκός μεταποιητικός κλάδος παράμεινε εγκλωβισμένος σε βαθιά ύφεση στο τέλος του τριμήνου, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 43,4 μονάδες από 43,5 μονάδες τον Αύγουστο.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν σήμερα 4/10 στις ασιατικές αγορές, ακολουθώντας την πτώση στη Wall Street λόγω της αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων, που έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά 16ετίας.
Οι επενδυτές αφομοιώνουν το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,17%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,52%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -2,41% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,77%.
Οι αγορές της Κίνας παραμένουν κλειστές λόγω αργίας..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης