Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άτακτη υποχώρηση Zelensky σε Orban για OTP Bank με στόχο τα…ευρωπαϊκά χρήματα και όπλα

Άτακτη υποχώρηση Zelensky σε Orban για OTP Bank με στόχο τα…ευρωπαϊκά χρήματα και όπλα
Η Ουκρανία ξεμένει από όπλα και πυρομαχικά και προχωρά σε ... εκπτώσεις
Σχετικά Άρθρα
Η ουκρανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Zelensky είναι σε απόγνωση, σε απελπισία αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη των απαραιτήτων ποσοτήτων όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τη Δύση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας δεν φτάνει στα επίπεδα εκείνα που θα επέτρεπαν στρατιωτική επιτυχία στο μέτωπο και στο πεδίο της μάχης, κάτι που όπως αναφέρει, φαίνεται και από το ότι η αντεπίθεση δεν ήταν τόσο επιτυχημένη όσο αναμενόταν.
«Την ίδια στιγμή η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, έχει αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική της παραγωγή και μπορεί να παράγει πολύ περισσότερα στρατιωτικά προϊόντα σε σχέση με τη Δύση» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Υποχώρηση στον Orban

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος Zelensky φαίνεται πως έχει αρχίσει τις … εκπτώσεις και τις υποχωρήσεις για να μπορέσει να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.
Δημοσίευμα του Newsweek υποστηρίζει ότι η Ουγγαρία που θεωρείται μια από τις χώρες – «συμμάχους» του Ρώσου προέδρου Putin – ανάγκασε την Ουκρανία να προχωρήσει σε μια «σπάνια» υποχώρηση.
Η υποχώρηση συνίσταται στο ότι το Κίεβο εξαίρεσε την ουγγρική τράπεζα OTP Bank, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας, από την περίφημη λίστα «των χορηγών του πολέμου» με την ελπίδα ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει σε μια συμφωνία της Βουδαπέστης και των Βρυξελλών έτσι ώστε να αποδεσμευτούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια για τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας.
Επιπλέον, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NACP) ελήφθη με φόντο δηλώσεις από την ΕΕ για το ενδεχόμενο «ξεπάγωμα» κεφαλαίων από ευρωπαϊκά κονδύλια «για μια χώρα, της οποίας ο πρωθυπουργός Viktor Orban θεωρείται σύμμαχος του Ρώσου προέδρου».
Ωστόσο, ο Ούγγρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Tibor Navracic, υποστήριξε ότι η διαδικασία αποδέσμευσης των χρημάτων της Ουγγαρίας από τα κονδύλια της ΕΕ και ο συντονισμός των πληρωμών στην Ουκρανία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι δύο θέματα που δύσκολα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, αν και σημείωσε ότι είναι πιο πιθανή μια παράλληλη συζήτηση των δύο αυτών ζητημάτων.

Οι απειλές της Ουγγαρίας

Σημειώνεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Gergely Gulyas, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα λάβει ούτε δεκάρα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως ότου καταβληθούν στην Ουγγαρία τα κονδύλια που της αναλογούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα οποία έχουν «μπλοκαριστεί» λόγω των ευρωπαϊκών συστάσεων για συμμόρφωση της κυβέρνησης Orban με το Κράτος Δίκαιου, κοκ.
Για να εγκριθεί αλλαγή του προϋπολογισμού της ΕΕ απαιτείται ομόφωνη απόφαση, κάτι που η Ουγγαρία απειλεί ότι δεν θα πράξει.
Πληροφορίες των Financial Times ανέφεραν πως η ΕΕ στην προσπάθεια της αυξήσει τον προϋπολογισμό της για να βοηθήσει το Κίεβο, σκοπεύει να ξεπαγώσει περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για την Ουγγαρία έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Με τη σειρά του, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η Ουγγαρία πρότεινε τη διαίρεση του πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία - ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για 4 χρόνια -, σε δύο μέρη, καθώς πιστεύει ότι σε αυτό το στάδιο 25 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι αρκετά για το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης