Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε απόγνωση οι Ουκρανοί λόγω αποτυχιών, αυξάνουν τη στράτευση στα 65-70 έτη - McGregor: Φιμώνουν τον στρατηγό Zaluzhny

Σε απόγνωση οι Ουκρανοί λόγω αποτυχιών, αυξάνουν τη στράτευση στα 65-70 έτη - McGregor: Φιμώνουν τον στρατηγό Zaluzhny
Bild (Γερμανική Εφημερίδα): Η Ουκρανία βρίσκεται σε απόγνωση λόγω έλλειψης όπλων και αποτυχίας της αντεπίθεσης - Telegraph: Η Βρετανία έχει ξεμείνει από όπλα που θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία
(upd 29) Οι Ουκρανικές δυνάμεις είναι σε απόγνωση, η Ουκρανική κυβέρνηση είναι σε απόγνωση αφού στο μέτωπο αποτυγχάνουν και πλέον ανησυχούν μήπως τους εγκαταλείψει η Δύση, σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί θα οδηγηθεί η Ουκρανία σε ταπεινωτική ήττα και η Ρωσία σε πρωτόγνωρη νίκη όχι μόνο επί της Ουκρανίας αλλά επί της συλλογικής Δύσης…
Η Γερμανική Bild προειδοποιεί η Ουκρανία είναι σε απόγνωση, δεν έχουν όπλα και αποτυγχάνουν σε όλα τα μέτωπα…
Ο McGregor ο αμερικανός Συνταγματάρχης τόνισε ότι ενώ ο Zaluzhny ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού έχει προειδοποιήσει για τις αδυναμίες στο μέτωπο τον φιμώνουν του λένε να σωπάσει και να κάνει την δουλειά του…
Οι προσπάθειες των Ουκρανών αποτυγχάνουν επιχείρησαν απόβαση σε ακρωτήριο στην Κριμαία και καταστράφηκαν, ενώ μια μεγάλη αντεπίθεση στο Bakhmut πνίγηκε στο αίμα…
Την ίδια στιγμή ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Blinken, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Biden θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία χωρίς να οδηγηθεί σε σύγκρουση με τη Ρωσία

Οι ικεσίες των Ουκρανών για χρήματα και όπλα απέτυχαν - Αυξάνουν το όριο στράτευσης έως τα 70 χρόνια...

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ουκρανίας έκαναν άλλη μια χειρονομία καλής θέλησης αλλά δεν ήταν παρά ένα κόλπο επίδειξης.
Ο Josep Borrel είπε ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ θα συνεχίσει να αυξάνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, διευκρίνισε επίσης ότι η συνάντησή τους στο Κίεβο είναι απλώς μια συζήτηση υψηλού επιπέδου που δεν είχε στόχο να καταλήξει σε πολιτικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν στην Ουκρανία όπλα από τα δικά τους οπλοστάσια, καθώς αυτό απειλεί τη δική τους ασφάλεια.
Μετά από 18 μήνες έντονων μαχών, τα ευρωπαϊκά αποθέματα όπλων φέρεται να «στεγνώνουν σε βιομηχανική κλίμακα».

Η Πολωνία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια να αναστείλει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της ικανότητες.
Ο Αρχηγός του Επιτελείου της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να πληρώνει ατελείωτα για την Ουκρανία.
Επίσης, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για την Ουκρανία ούτε από τους αμερικανούς.
Την ίδια ώρα, οι απώλειες των Ουκρανών συνεχίζονται αμείωτες και είναι χαρακτηριστικό πως έχασαν 185 στρατιώτες μέσα σε μία μέρα μόνο στο Νότιο Donetsk. 

Όριο στράτευσης 65 έως 70 χρόνια...

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να αναζητά τροφή για κανόνια. 
Το κοινοβούλιο Verkhovna Rada της Ουκρανίας κατατέθηκε νομοσχέδιο, το οποίο θα αυξήσει το όριο ηλικίας για τους στρατιώτες από 60 σε 65 ετών και έως 70 χρόνια για την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.
Με τη σειρά του, ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας εξέδωσε νέα εντολή προς το Κίεβο.
Στη συνέντευξή του κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να οδηγήσουν περισσότερους νέους στο μέτωπο.
Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών στο μέτωπο υπερβαίνει τα 40 χρόνια, επομένως δεν θα μείνει κανένας Ουκρανός νέος ζωντανός.

Η προσπάθεια των Ουκρανών να αποβιβαστούν στο ακρωτήριο Tarkhankut στην Κριμαία απέτυχε

Αεροσκάφος των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων απέτρεψε μια προσπάθεια απόβασης ουκρανικών στρατευμάτων στο ακρωτήριο Tarkhankut στην Κριμαία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας .
Σύμφωνα με το τμήμα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου.
«Στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, οι ενέργειες των αεροσκαφών των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων σταμάτησαν μια προσπάθεια διείσδυσης στο έδαφος της Κριμαίας από ομάδα απόβασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποία κατευθυνόταν προς το ακρωτήριο Tarkhankut.
Το ρωσικό αεροσκάφος κατέστρεψε και τα τρία τζετ σκι.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν απώλειες ενώ προσπαθούσαν να αποβιβάσουν στρατεύματα στο έδαφος της χερσονήσου της Κριμαίας, παραδέχθηκε ο Andrei Yusov, εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Κιέβου.
Δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό.
Στις 10 Σεπτεμβρίου, ρωσικά αεροπλάνα κατέστρεψαν τρία σκάφη με ουκρανικά στρατεύματα που κατευθύνονταν προς την Κριμαία κοντά στο νησί Zmeiny στη Μαύρη Θάλασσα.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, η ναυτική αεροπορία κατέστρεψε τέσσερα σκάφη Willard Sea Force που κατευθύνονταν προς το ακρωτήριο Tarkhankut.
Ένα άλλο ουκρανικό απόσπασμα προσπάθησε να αποβιβαστεί στην Κριμαία στις 30 Αυγούστου αλλά ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τέσσερις βάρκες σκοτώνοντας 50 Ουκρανούς στρατιώτες.

Παραδοχή Zelensky: Ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει αρκετά όπλα για μια αντεπίθεση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας V. Zelensky δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει αρκετά όπλα και συστήματα αεράμυνας για μια αντεπίθεση.
"Η αντεπίθεσή μας συνεχίζεται, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, βήμα προς βήμα για να αποκρούσουμε τον εχθρό. Το πρόβλημα είναι τα ναρκοθετημένα πεδία, δεν υπάρχουν αρκετές οβίδες και συστήματα αεράμυνας.
Η αεράμυνα [εξοπλισμός] είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο τόσο για την απόκρουση όσο και για την προστασία του πληθυσμού», δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Sky TG24 .
Σύμφωνα με τον Zelensky, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χαθεί η δραστηριότητα στο πεδίο της μάχης τον χειμώνα.
Μιλώντας σε άλλη δημόσια εκδήλωση, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας απάντησε μάλλον διστακτικά σε ερώτηση σχετικά με τις μελλοντικές προμήθειες όπλων της χώρας στο Κίεβο. "Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη. Τα πακέτα βοήθειας καταρτίζονται βάσει αιτημάτων και βάσει της δυνατότητας ικανοποίησής τους. Μελετάμε τα αιτήματα".
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Tajani ανακοίνωσε την προετοιμασία του όγδοου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, η Ιταλία έχει παράσχει βοήθεια στο πλαίσιο επτά πακέτων. Αν και ο κατάλογος των προμηθειών είναι διαβαθμισμένος, είναι γνωστό ότι το τελευταίο πακέτο περιελάμβανε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Samp-T. Σύμφωνα με ειδικούς του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, η Ιταλία έχει εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων της που μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Zelensky: Χρειαζόμαστε αεράμυνα, περιμένουμε μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς

Η Ουκρανία κάνει τα πάντα για να λάβει από τη Δύση νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας πριν από τον χειμώνα, ώστε να αντιμετωπίσει κύματα βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Zelensky.
«Κάνουμε τα πάντα για να λάβει η Ουκρανία περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας πριν από τον χειμώνα. Και τώρα περιμένουμε συγκεκριμένες αποφάσεις από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Zelensky σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιεύτηκε απόψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάλεσε επίσης να «πραγματοποιηθούν μόλις καταστεί δυνατό» οι εργασίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η προστασία και η ανοικοδόμηση βασικών υποδομών των ουκρανικών πόλεων.
Η Ρωσία εξαπέλυσε τον χειμώνα του 2022 κύματα μαζικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών υποδομών, βυθίζοντας συχνά εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι και το κρύο.
Η Δύση προμήθευσε την Ουκρανία με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών Patriot, αλλά αυτά δεν επαρκούν για την αναχαίτιση όλων των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Bild: Η Γερμανία δεν στέλνει Taurus στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει να στείλει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Taurus στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον, αποκάλυψε η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές της γερμανικής και της ουκρανικής κυβέρνησης.
Το Βερολίνο δεν έχει ακόμη επισήμως ενημερώσει το Κίεβο για την απόφαση να αρνηθεί το αίτημά του για τους πυραύλους, αλλά έχει καταστήσει σαφές εσωτερικά ότι οι παραδόσεις δεν θα γίνουν προς το παρόν, ανέφερε η εφημερίδα.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz αφήνει την επιλογή ανοιχτή για το μέλλον, αλλά η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μικρή, ανέφερε η Bild.
Η Γερμανία, ωστόσο, έστειλε σήμα στο Κίεβο ότι θα προσπαθήσει να ενισχύσει περαιτέρω την ουκρανική αεράμυνα και πιθανώς να αποστείλει επιπλέον αντιπυραυλικούς πυραύλους Patriot, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι το Βερολίνο ανησυχεί ότι οι πύραυλοι Taurus, εάν παραδοθούν στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν τη Γέφυρα της Κριμαίας.

Η προειδοποίηση Medvedev πάγωσε τη Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη την παρατήρηση του αντιπροέδρου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev πως η Μόσχα μπορεί να θεωρήσει τα γερμανικά εργοστάσια κατασκευής όπλων ως νόμιμους στόχους για χτυπήματα, εάν το Βερολίνο προμήθευε στο Κίεβο πυραύλους Taurus για να επιτεθεί το ουκρανικό καθεστώς στο ρωσικό έδαφος.
«Λαμβάνουμε υπόψη τέτοιες δηλώσεις. Αυτό είναι όλο», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε ότι οι γερμανικές αρχές παροτρύνουν τη Ρωσία να περιορίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και να απόσχει από απειλές για περαιτέρω χρήση βίας.
Νωρίτερα, ο Medvedev υπενθύμισε τη θέση που εξέφρασε η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, η επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Γερμανίας, να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Taurus που το καθεστώς του Κιέβου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος για να εμποδίσει την παράδοση προμηθειών στον στρατό.
«Φαινομενικά, αυτό είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, τα χτυπήματα στα γερμανικά εργοστάσια όπου κατασκευάζονται αυτοί οι πύραυλοι θα είναι επίσης σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Strack-Zimmermann (του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος - FDP) ζήτησε την άμεση παράδοση των πυραύλων Taurus στο Κίεβο.
Υποστήριξε ότι η χρήση τους από τον ουκρανικό στρατό εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος θα ήταν δικαιολογημένη.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε ότι «η γερμανική ηγεσία έχει ξεχάσει τα μαθήματα της ιστορίας, αν και θα πρέπει να τα θυμάται καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και να είναι πιο ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις μίσους, όπου κι αν εμφανιστούν».

Σφίγγα ο Biden για ATACMS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν υποσχέθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky ότι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS θα σταλούν στην Ουκρανία.
Όταν ρωτήθηκε εάν υποσχέθηκε να παράσχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Biden απάντησε: «Μίλησα με τον Zelensky και ό,τι ζήτησε το επεξεργαζόμαστε».

Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς – Έχασαν 185 στρατιώτες σε 24 ώρες στο Νότιο Donetsk

Η Ουκρανία έχασε έως και 185 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Τετάρτη (4/10/2023).
Κατά τη δεδομένη περίοδο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν τέσσερις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού στην κατεύθυνση του Donetsk, άλλες δύο στην κατεύθυνση του Krasny Liman και μία στο Νότιο Donetsk.
«Οι εχθρικές απώλειες ανέρχονται σε έως και 185 Ουκρανούς στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο οχήματα και ένα πυροβόλο D-20», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Κατάρριψη 31 ουκρανικών drones

Την ίδια στιγμή, η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε 31 ουκρανικά drones πάνω από τις ρωσικές επαρχίες Belgorod, Bryansk και Kursk.
«Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας UAV.
Οι δυνάμεις αεράμυνας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας κατέστρεψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου αεροσκάφους πάνω από την περιοχή Bryansk» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο κυβερνήτης του Bryansk, Alexander Bogomaz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές.
Καταστροφές ωστόσο σε κτήρια αναφέρθηκαν στο Belgorod, όπου σύμφωνα με τον κυβερνήτη, Vyacheslav Gladkov, οι ρωσικές δυνάμεις αναχαίτισαν 19 ουκρανικά drones.
Όπως είπε ο Gladkov, από τα συντρίμμια ζημιές υπήρξαν σε κτήρια αλλά και σε τρία αυτοκίνητα.

Επίθεση Ουκρανών με πυρομαχικά διασποράς

Μάλιστα ο Bogomaz υποστήριξε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στην επαρχία του Bryansk με πυρομαχικά διασποράς, τα οποία και εκτόξευσαν από σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS).
Όπως είπε, στόχοι ήταν διάφοροι οικισμοί στην επαρχία ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξαν θύματα, παρά τις ζημιές και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε κατοικίες και άλλα κτήρια.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως περισσότερα από 50 σπίτια και βοηθητικά κτήρια στο χωριό Klimovo υπέστησαν ζημιές από τον βομβαρδισμό με τα πυρομαχικά διασποράς.

Στους 500 οι Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου

Περίπου 500 είναι οι Ρώσοι στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Ουκρανούς υποστηρίζει ο Denis Pushilin, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, αναφέροντας πως οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου είναι πολλαπλάσιοι.
«Υπάρχουν περίπου 500 Ρώσοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ουκρανία», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Solovyov Live o Pushilin, υποστηρίζοντας πως η ουκρανική πλευρά δεν παρέχει πληροφορίες για όσους βρίσκονται σε αιχμαλωσία και είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν στοιχεία για αυτούς τους στρατιώτες.
Πάντως, είπε πως ο αριθμός των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου είναι πολλαπλάσιος.
«Το ποσοστό είναι ασύγκριτο» είπε ο Pushilin αναφέροντας πως αυτοί κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ετοιμάζουν φθινοπωρινή αντεπίθεση

Όπως είπε ο Pushilin, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή, δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο μέτωπο.
Αντιθέτως, όπως τόνισε, χρησιμοποιούν μόνο εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής σε μικρές ποσότητες
«Βλέπουμε ότι προστατεύουν τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ ή τους αναγκάζουν να τον προστατεύσουν.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Για παράδειγμα ότι δεν κάνουν προσεκτική χρήση, ότι δεν τα χρησιμοποιούν επαρκώς» υποστήριξε ο Pushilin, ο οποίος ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι σοβιετικής κατασκευής, που έχει επισκευαστεί και που είναι μόνο σε μικρές ποσότητες.
«Δεν νομίζω ότι έχουν ξεμείνει, αλλά καταλαβαίνουν ότι τα αποθέματά τους δεν είναι απεριόριστα.
Ωστόσο, είναι πιθανό να πιεστούν να ξεκινήσουν μια φθινοπωρινή αντεπίθεση, την ύστατη τους προσπάθεια πριν «παγώσουν» οι επιχειρήσεις» τόνισε ο Pushilin.

Οι ουκρανικές Δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια μεγάλης επίθεσης στο Bakhmut

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν μεγάλη αντεπίθεση στην περιοχή Kleshcheevka και Andreevka κοντά στο Artemovsk ή Bakhmut αλλά υπέστησαν σημαντικές απώλειες.
Στη ζώνη ευθύνης της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων, ο εχθρός εξαπέλυσε ανεπιτυχείς επιθέσεις στις περιοχές των οικισμών Kleshcheevka, Andreevka, Krasnogorovka και Vodyanoye της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk αλλά υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Το πυροβολικό της ομάδας έπληξε το κέντρο ελέγχου και επικοινωνιών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Chasovoy Yar, καθώς και το κέντρο ελέγχου drone.
Η αεροπορία έπληξε τα προσωρινά σημεία ανάπτυξης του 4ου τάγματος τυφεκιοφόρων της 28ης χωριστής μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στο χωριό Aleksandro-Shultino στην περιοχή Kramatorsk, καθώς και το 108ο τάγμα της 10ης ξεχωριστής ορεινής ταξιαρχίας επίθεσης στην περιοχή Zvanovka στην περιοχή Bakhmut.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ο Biden θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία αλλά όχι να συγκρουστεί με την Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ακολούθησε δύο «οδηγούς» από την αρχή της προεδρίας του, βοηθώντας την Ουκρανία και αποφεύγοντας τη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Α. Blinken
Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να προσελκύσουμε άλλες χώρες σε αυτό.
Και το άλλο είναι να αποφύγουμε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, καθώς μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάτι που κανείς δεν θέλει και που θα μπορούσε να είναι κακό για την ασφάλεια των Αμερικανών», είπε ο Blinken.
Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή όχι μόνο στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όλα τα απαραίτητα όπλα, αλλά και στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών για τη χρήση τους.
Χωρίς την εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Blinken, η αμερικανική τεχνολογία στην Ουκρανία δεν θα είναι πολύ χρήσιμη.

Προκαλεί η Baerbock: Η ΕΕ από τη Λισαβόνα μέχρι το Lugansk

Λάδι στη φωτιά ρίχνει για μία ακόμη φορά η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Anna Baerbock, επιδεικνύοντας και πάλι αντιρωσικό μένος.
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεσμεύτηκε ότι τα εδάφη της Ουκρανίας, που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, θα ενταχθούν στην ΕΕ, κάτι που ακούγεται προκλητικά μη ρεαλιστικό λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να καταληφθεί κανένα τμήμα της Ομοσπονδίας της από τις δυτικές δυνάμεις και την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια άτυπων συναντήσεων με ευρωπαίους πολιτικούς, η Baerbock είπε ότι το μέλλον της Ουκρανίας «βρίσκεται στην ΕΕ», με το Κίεβο να πλησιάζει προς την ένταξη καθώς, όπως ανεδαφικά ισχυρίστηκε «απελευθερώνει» εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Baerbock ανέφερε ότι η ΕΕ σύντομα θα «εκταθεί από τη Λισαβόνα μέχρι το Lugansk», καθιστώντας σαφές ότι η πρόσβαση της Ουκρανίας στο μπλοκ θα πραγματοποιηθεί μετά την τελική κατάληψη των νέων ρωσικών περιοχών από την Ουκρανία.
H Baerbock δήλωσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα βοηθήσει το Κίεβο να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα και να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα κατάλληλη για τις πολιτικές, δημοκρατικές απαιτήσεις της ΕΕ, με προτεραιότητα ωστόσο προς το παρόν να νικήσει τους Ρώσους.
«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κοινότητα της ελευθερίας που σύντομα θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Lugansk.
Η Ουκρανία διευρύνει επίσης το δρόμο της προς την ΕΕ με κάθε χωριό, κάθε μέτρο γης που απελευθερώνει», σημείωσε.
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις η Baerbock εστίασε σε αλλαγές στη νομοθεσία, τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Bild (Γερμανική Εφημερίδα): Η Ουκρανία βρίσκεται σε απόγνωση λόγω έλλειψης όπλων και αποτυχίας της αντεπίθεσης

Η διάθεση στην ουκρανική κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε απόγνωση λόγω της ανεπαρκούς προμήθεια όπλων, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild.
«Η διάθεση στην ουκρανική κυβέρνηση είναι ευμετάβλητη.
Όταν μιλάς με ηγέτες, βλέπεις, αφενός, ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια της Δύσης και, αφετέρου, απελπισία για τον ρυθμό των παραδόσεων και την έλλειψη πρόσθετων όπλων
Η στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας δεν φτάνει ώστε να οδηγήσει σε επιτυχία στο μέτωπο, και ως εκ τούτου η αντεπίθεση δεν είναι επιτυχημένη.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία , παρά τις κυρώσεις, έχει αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική παραγωγή και μπορεί να παράγει περισσότερα οπλικά συστήματα από την Δύση.
«Η κατάσταση για την Ουκρανία έχει γίνει ακόμη πιο απειλητική», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild.
Την ίδια ώρα, ένα από τα μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, σε συνομιλία με την Bild, είπε ότι η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί, ακόμη και αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι πιέσεις από τις δυτικές χώρες.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ένας Ουκρανός διπλωμάτης που συνομίλησε με την Bild, σημειώνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η αντεπίθεση.
«Χρειαζόμαστε περαιτέρω επιτυχίες πριν από το τέλος του έτους για να δείξουμε ότι κερδίζουμε αυτόν τον πόλεμο»….
Το θέμα είναι ότι η Ουκρανία ηττάται σε όλο το μέτωπο….

Washington Times:
Οι μεγάλοι σύμμαχοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Η αποφασιστικότητα της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία εξασθενεί καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, γράφει η αμερικανική Washington Times.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι κύριοι σύμμαχοί τους δείχνουν τα πρώτα σημάδια ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον», αναφέρει η Washington Times.
Έτσι, οι κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Trump, έχουν λάβει μια σκεπτικιστική θέση σχετικά με τη βοήθεια αορίστου χρόνου.
Επιπλέον, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Smer, με επικεφαλής τον Fiko, ο οποίος αντιτίθεται στη στρατιωτική υποστήριξη για το Κίεβο, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban επίσης δεν συμφωνεί με την παροχή όπλων στην Ουκρανία και αμφισβητεί το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ, αναφέρει η Washington Times.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι η υποστήριξη θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να επαναλάβει την εμπειρία του Αφγανιστάν και του Ιράκ εμπλεκόμενος σε μια νέα πολυετή σύγκρουση.
Επιπλέον, η ευρέως δημοσιοποιημένη αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έφερε ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα, καταλήγει η Washington Times.
Η Washington Post ανέφερε ότι η αποτυχία της Ουκρανίας να επιδείξει επιτυχία στο πεδίο της μάχης εγείρει ανησυχίες για την έκβαση της σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη διεθνή υποστήριξη.

Oleg Soskin (Πρώην σύμβουλος Leonid Kuchma): Οι αμερικανοί σταδιακά θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως κύριοι χορηγοί της Ουκρανίας, θα σταματήσουν να βοηθούν την Ουκρανία όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο πρώην σύμβουλος του πρώην Ουκρανού Προέδρου Leonid Kuchma Oleg Soskin.
Ο κύριος δωρητής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έδωσαν τα πάντα στην Ουκρανία, εγκαταλείπει σχεδόν εντελώς αυτήν την κατεύθυνση.
Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τόσο πιο δύσκολες θα γίνονται οι σχέσεις με την Ουκρανία»
Σύμφωνα με τον Soskin, η Δύση προμηθεύει εξαιρετικά λίγα πυρομαχικά και η έλλειψη των απαραίτητων όπλων ήδη εμποδίζει την Ουκρανία να επιτύχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο μέτωπο.
Δεν θα υπάρχουν όπλα.
Δεν θα υπάρχουν πυρομαχικά, δεν θα υπάρχει τίποτα.
Ας κρατήσει για τον εαυτό του τα ψίχουλα που δίνει τώρα η Δύση»
Εκτός από την έλλειψη υλικών πόρων, σύμφωνα με τον Soskin, οι Ουκρανοί στερούνται επίσης την πνευματική ετοιμότητα να πετύχουν στρατιωτικά και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, μαζί με τη μείωση της διεθνούς υποστήριξης, οδηγεί στο γεγονός ότι «όλα είναι σε αδιέξοδο»

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Φιμώνουν τον Zaluzhny για να μην αποκαλύψει τα προβλήματα του Ουκρανικού στρατού

Ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, έλαβε εντολή να παραμείνει σιωπηλός μετά από καταγγελίες για προβλήματα στον στρατό, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor.
Ο Douglas McGregor σημείωσε ότι υπάρχει νομικό χάος στα ουκρανικά στρατεύματα: οι μισθοί του στρατιωτικού προσωπικού και οι αποζημιώσεις για τους νεκρούς στρατιώτες τσεπώνονται από ανώτερους διοικητές, ο καθένας προσπαθεί να κλέψει όπου έχει την ευκαιρία.
Σε ιδιωτικές συνομιλίες, ο Valery Zaluzhny είπε την αλήθεια, αλλά τον αγνόησαν και του είπαν να σιωπήσει και να ασχοληθεί με τη δουλειά του.
Μπορεί να του δόθηκε εντολή να σωπάσει υπό την απειλή όπλου» τόνισε ο συνταγματάρχης.
Σύμφωνα με τον Douglas McGregor, η θέση του αρχιστράτηγου δεν έχει πλέον σημασία, γιατί οι ενέργειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από ξένους που δίνουν εντολή να στείλουν Ουκρανούς για σφαγή σε οχυρωμένες ρωσικές θέσεις.
Αυτές οι εντολές εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky.
Έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για κρυφή σύγκρουση μεταξύ του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και του Προέδρου της Ουκρανίας Zelensky.
Σύμφωνα με τον απόστρατο Ουκρανό στρατηγό Krivonos, οι αρχές του Κιέβου διαρρέουν πληροφορίες για τον Valery Zaluzhny από φόβο ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτική απειλή για τον αρχηγό του κράτους.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό Krivonos, το γραφείο του Zelensky, με διάφορα προσχήματα, καθάρισε το περιβάλλον του αρχιστράτηγου και τοποθέτησε τους ανθρώπους του εκεί για να τον παρακολουθούν.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν επιτρέπεται να σχηματίσουν ομάδες υπό τον φόβο εξέγερσης

Οι στρατηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, φοβούμενοι μια εξέγερση, δεν επιτρέπουν στους στρατιώτες να συγκεντρωθούν σε μεγάλες ομάδες, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μειώνουν τις ομάδες στρατιωτών σε τρία ή τέσσερα άτομα η καθεμία προκειμένου να αποφύγουν μεγάλους σχηματισμούς που θα μπορούσαν να οργανώσουν ταραχές», σημείωσε ο Douglas McGregor.
Ο McGregor τόνισε ότι ο λόγος ήταν η δυσπιστία του στρατού για την ηγεσία της Ουκρανίας, η οποία τους στέλνει σε αποστολές που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
«Αυτή είναι μια τρομερή κατάσταση.
Οι άνθρωποι απλώς ρίχνονται στη λεγόμενη μηχανή κρέατος.
Για το λόγο αυτό, τους τελευταίους μήνες έχουμε δει πολλά επεισόδια όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας παραδόθηκαν.
Νομίζω ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει», κατέληξε ο συνταγματάρχης Douglas McGregor.

Telegraph: Η Βρετανία έχει ξεμείνει από όπλα που θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία

Η Βρετανία έχει ήδη μεταφέρει στο Κίεβο όλα τα όπλα που θα μπορούσε να παράσχει, γράφει η εφημερίδα Telegraph , επικαλούμενη ανώνυμο υψηλόβαθμο στρατιωτικό.
Έχουμε ήδη δώσει όσα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.
Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε εξοπλισμό για να προμηθεύουμε την Ουκρανία , αλλά τώρα χρειάζονται πράγματα όπως συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά αλλά μας έχουν τελειώσει όλα αυτά.
Σύμφωνα με την Telegraph, άλλες χώρες θα πρέπει να παρέμβουν και να αναλάβουν περισσότερο το βάρος.

Fox News: Οι ΗΠΑ μετατρέπουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε αιώνιο πόλεμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν μετατρέψει την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία σε έναν νέο «αιώνιο πόλεμο», γράφει το Fox News.
«Η Ουκρανία έχει γίνει επίσημα ο νέος ατελείωτος πόλεμος της Αμερικής».
Το Fox News ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι πλέον μια νέα εμμονή για τον Λευκό Οίκο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους δικούς της σκοπούς, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες αναμένουν ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.
Η κυβέρνηση Biden, τόνισε το Fox news, επαναλαμβάνει το ίδιο σενάριο που πραγματοποίησαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων Αμερικανών προέδρων, οι οποίοι οργάνωσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Το τέλος αυτού του σεναρίου μπορεί επίσης να επαναληφθεί, κατά το οποίο δεν επετεύχθη νίκη και χάθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια, «Τα δισεκατομμύρια που αποστέλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ουκρανική κυβέρνηση με τη μορφή «οικονομικής υποστήριξης», μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφάλειας και εργασίες αποκατάστασης που έχουν ήδη ξεκινήσει, δεν μπορούν παρά να προκαλούν ένα αίσθημα déjà vu».

Berletik (Σώμα αμερικανών Πεζοναυτών): Οι ουκρανικές Δυνάμεις έχασαν έδαφος κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης

Ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να καταλάβει νέα εδάφη κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Berletik.
«Η Ρωσία δεν έχει δηλώσει ότι διεξάγει αντεπίθεση.
Το γεγονός ότι κατακτά περισσότερα εδάφη από την Ουκρανία χωρίς καν να ξεκινήσει την αντεπίθεσή της θα πρέπει να λέει κάτι για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού και την ικανότητα της Δύσης να τον βοηθήσει»
Ο Berletik σημείωσε επίσης την αποτελεσματικότητα της ρωσικής γραμμής άμυνας, η οποία δεν επιτρέπει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να πραγματοποιήσουν επιτυχημένες επιθέσεις.

Οι Ρώσοι εξόντωσαν ξένους μισθοφόρους στο Soledar

Ρωσικό χτύπημα εναντίον ουκρανικών μονάδων κοντά στο Soledar στο Donetsk εξόντωσε ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας, Yan Gagin.
Προηγουμένως, ορισμένα κανάλια Telegram ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα σε υπόγειο διοικητήριο της Ουκρανίας κοντά στο Soledar.
«Οι Αεροδιαστημικές μας δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα μαζικό χτύπημα στην τοποθεσία ανάπτυξης, ή, πιο συγκεκριμένα, σε ένα αρχηγείο της τακτικής ομάδας της ουκρανικής διοίκησης κοντά στο Soledar.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ουκρανική ομάδα εξαλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου», είπε ο Gagin.
Διευκρίνισε ότι ξένοι στρατιωτικοί ειδικοί ήταν μεταξύ του προσωπικού του αρχηγείου.
Luhansk_Battle_Draft_Map_October_3_2023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_October_32023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_October_32023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_October_32023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_October_32023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_October_32023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης