Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει τις διεθνείς αγορές το sell off των αμερικανικών ομολόγων - Ρωγμές στο παγκόσμιο σύστημα, κοντά το κραχ

Σαρώνει τις διεθνείς αγορές το sell off των αμερικανικών ομολόγων - Ρωγμές στο παγκόσμιο σύστημα, κοντά το κραχ
Ένα ανελέητο ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πυροδοτεί αναταραχή στις μεγάλες αγορές ομολόγων
Σχετικά Άρθρα
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούσαν ότι οι κινήσεις των αμερικανικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα ήταν ανησυχητικές.
Και επιβεβαιώθηκαν με το sell off των τελευταίων ημερών, καθώς οι αποδόσεις βρίσκεται σε υψηλά πολλών ετών.
Και το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι τα ομόλογα παγκοσμίως σφυροκοπούνται καθώς το αμερικανικό sell off "διασχίζει" την παγκόσμια αγορά στο μεγαλύτερο βαθμό από το χτύπημα της πανδημίας το 2020.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου στο 5%, για πρώτη φορά από το 2007, αφού εκτινάχθηκαν στο 4,85% αυτή την εβδομάδα.
Η συσχέτιση μεταξύ του δείκτη του Bloomberg των παγκόσμιων τίτλων και ενός δείκτη των αμερικανικών ομολόγων έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Διάχυση της κρίσης

Ένα ανελέητο ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πυροδοτεί αναταραχή στις μεγάλες αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με τη συνειδητοποίηση ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι αποδόσεις των 10ετών της Αυστραλίας αυξήθηκαν ταχύτερα από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η τοπική κεντρική τράπεζα παρέμεινε σταθερή στην πολιτική της και η αστάθεια έχει επίσης διαχυθεί σε μετοχές.
«Αυτές οι κινήσεις αρχίζουν να προκαλούν ανησυχίες σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο James Wilson, διαχειριστής χρημάτων στο Jamieson Coote Bonds Pty στη Μελβούρνη.
«Υπάρχει απουσία αγοραστών αυτή τη στιγμή και κανείς δεν θέλει να μπει μπροστά στην αύξηση των αποδόσεων, παρά το γεγονός ότι έχει φτάσει σε αρκετά υπερπουλημένα επίπεδα».
Τα παγκόσμια ομόλογα υποχωρούν τώρα κατά 3,5% το 2023, ενώ η μεταβλητότητα του BofA MOVE Index for Treasuries του ICE εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.
Η μέση τιμή των ομολόγων στο Bloomberg US Treasury Index έχει πέσει στα 85,5 σεντς για το δολάριο, μισό σεντ πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 1981.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη αλλά είναι απίθανο να είναι γραμμική», δήλωσε ο Scott Solomon, διαχειριστής χρημάτων στην T Rowe Price, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σημείωσε τη δυνατότητα οι 10ετείς αποδόσεις να δοκιμάσουν ακόμη και το 5,5%.
«Υπάρχει μια μικρή αντιπαράθεση μεταξύ ορισμένων παραδοσιακών αγοραστών ομολόγων που έχουν αναγκαστεί σε μια μικρή παύση των αγορών όσον αφορά τη διάρκεια έναντι εκείνων που θεωρούν τα επίπεδα απόδοσης ως μια καλή μακροπρόθεσμη ευκαιρία».

Εταιρικά ομόλογα

«Οι αποδόσεις των ΗΠΑ στα υψηλά του έτους αρχίζουν να φαίνονται αποτρεπτικές για άλλες περιοχές και κλάδους στο παγκόσμιο σταθερό εισόδημα», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της HSBC Holdings, Steven Major.
Ο πόνος εξαπλώνεται και στα εταιρικά ομόλογα, με τουλάχιστον δύο εκδότες να σταματούν τις δημοπρασίες καθώς οι αποδόσεις έφτασαν στο υψηλό του 2023, πάνω από 6%.
Το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο κερδοσκοπικής διαβάθμισης ομολόγων έχει βυθιστεί στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του φέτος, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης υποχρεώσεων σε έναν δείκτη χρεωστικών χρεογράφων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν πέντε μήνες.
Τα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων «θα απορροφήσουν κεφάλαια από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επενδυτές δεν χρειάζεται να κινηθούν κατά μήκος του φάσματος κινδύνου για να δημιουργήσουν ελκυστικές αποδόσεις», δήλωσε ο Wilson από την Jamieson Coote.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης