Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικές εξελίξεις στις ΗΠΑ – Χωρίς πρόεδρο η Βουλή των Αντιπροσώπων, το παρασκήνιο με Biden, ενωτικός ο Trump και η Goldman Sachs

Ιστορικές εξελίξεις στις ΗΠΑ – Χωρίς πρόεδρο η Βουλή των Αντιπροσώπων, το παρασκήνιο με Biden, ενωτικός ο Trump και η Goldman Sachs
Δύσκολη η αποστολή του επόμενου προέδρου της Βουλής, αφού θα πρέπει να ξαναψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις δαπάνες της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σιώπησε το απόγευμα της 3ης Οκτωβρίου 2023.
«Το γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών κηρύσσεται κενό», δήλωσε ο Steve Womack, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Αρκάνσας, καθώς διάβασε τα αποτελέσματα της ιστορικής ψηφοφορίας.
"Και τώρα τι;", ακούστηκε από την αίθουσα.
Ήταν ένα ερώτημα που έφτασε σε όλη την Ουάσιγκτον το απόγευμα της Τρίτης, αφού η Βουλή έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα απομάκρυνσης του Κevin McCarthy, από την προεδρεία της Βουλής - βυθίζοντας το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σε αναταραχή και σταματώντας τη νομοθετική διαδικασία στο Καπιτώλιο.
Άλλωστε, ήταν κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού κράτους.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της Kάτω Bουλής του Κογκρέσου και το δεύτερο τη τάξει μέλος στην προεδρική γραμμή διαδοχής, πίσω από τον αντιπρόεδρο.

Οι χειρισμοί McCarthy

Ο McCarthy βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό σε ασταθές έδαφος, αφού εξελέγη Πρόεδρος στον 15ο γύρο ψηφοφορίας τον Ιανουάριο, εν μέρει χάρη σε μια αλλαγή κανόνων που διευκόλυνε την αποπομπή ενός Προέδρου.
Αλλά η γρήγορη και δραματική πτώση του αυτή την εβδομάδα ήταν μια εκπληκτική τροπή των γεγονότων που προκάλεσε σοκ και στα δύο πολιτικά κόμματα.
Οκτώ αντάρτες Ρεπουμπλικάνοι αψήφησαν τον αρχηγό του κόμματός τους και ενέκριναν μια «πρόταση αποπομπής», με επικεφαλής τον Matt Gaetz, τον αμφιλεγόμενο Ρεπουμπλικανό βουλευτή από τη Φλόριντα, ο οποίος είναι εδώ και καιρό αγκάθι στο πλευρό του McCarthy.
Μαζί τους συμμετείχε ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών της Βουλής, η οποία αρνήθηκε να διασώσει τον McCarthy, έναν Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο που ο Hakeem Jeffries, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της Βουλής, είπε ότι «δεν ήταν πρόθυμος να ξεφύγει από τον εξτρεμισμό των Μάγκα με αυθεντικό και ολοκληρωμένο τρόπο».
Σχεδόν αμέσως, το σφυρί του προέδρου παραδόθηκε στον Patrick McHenry, τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή από τη Βόρεια Καρολίνα και έναν πιστό σύμμαχο του McCarthy, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί «Προωρινός Πρόεδρος».
Τα μέλη της Βουλής ενημερώθηκαν το βράδυ της Τρίτης ότι δεν αναμένονταν άλλες ψηφοφορίες αυτή την εβδομάδα - που σημαίνει ότι ο Πρόεδρος δεν θα εκλεγεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, το νωρίτερο.

Το παρασκήνιο με Biden

Πέραν της ψηφοφορίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο McCarthy είχε βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων αρκετών ρεπουμπλικανών στην υπόθεση της έρευνας για παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Joe Biden.
Ο ίδιος ο McCarthy τηρούσε μια πιο μετριοπαθή στάση για τα ευρήματα των ερευνών σχετικά με τις επιχειρηματικές εξελίξεις της οικογένειας Biden, ωστόσο οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και στις 12 Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι θα συντονίσει τρεις επιτροπές του Κογκρέσου ώστε να ξεκινήσουν έρευνα παραπομπής κατά του προέδρου Joe Biden σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν τραπεζικά αρχεία και άλλα έγγραφα από τον πρόεδρο και τον γιο του Hunter Biden.
Ο McCarthy παλιότερα είχε αποκλείσει προηγούμενες απόπειρες παραπομπής του Biden από σκληροπυρηνικά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του, λέγοντας ότι ήταν πρόωρες, εν μέρει επειδή θα χρειαζόταν μεγαλύτερη συμφωνία από το σώμα της Βουλής, δεδομένου ότι η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία σε αυτό είναι ισχνή.

Σε χάος οι θεσμοί

Το αδιέξοδο θα μπορούσε να ωθήσει το Κογκρέσο ακόμη περισσότερο στο χάος, δεδομένου ότι οι κανόνες υπαγορεύουν ότι η Βουλή δεν μπορεί να ασχοληθεί με καμία νομοθετική υπόθεση πριν εκλεγεί Πρόεδρος, ακόμη και όταν οι νομοθέτες δέχονται πιέσεις για μια άλλη επικείμενη προθεσμία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο McCarthy κατέστησε σαφές αργά την Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος, αφήνοντας το πεδίο ορθάνοιχτο για οποιονδήποτε θέλει να θέσει υποψηφιότητα.
Αλλά όσοι διεκδικούν να τον αντικαταστήσουν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη που δεν είναι άγνωστη στον McCarthy.
Ένας Πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων - δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σώμα με μια μικρή διαφορά που επιτρέπει σε μια μειοψηφία των βουλευτών του κόμματος να συγκρατήσει κρίσιμες ψήφους.
Δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί της Βουλής είναι βέβαιοι ότι θα αντιταχθούν σε οποιονδήποτε Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για Πρόεδρο, ο τελικός διάδοχος του McCarthy θα χρειαστεί να κερδίσει τουλάχιστον μερικούς από τους οκτώ αντάρτες που ψήφισαν να πάρουν το σφυρί του Προέδρου από τον βουλευτή της Καλιφόρνια.

Η αντίδραση McCarthy

Ο McCarthy επέκρινε αυτούς που τον καταψήφισαν σε μια μακρά συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι με το να τον καταδιώκουν για τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για μια συμφωνία κρατικής χρηματοδότησης με τους Δημοκρατικούς, εξέθεσαν ένα «πραγματικό θεσμικό πρόβλημα» στο Κογκρέσο.
Ο Gaetz και άλλοι δεν «είχαν το δικαίωμα» να αυτοαποκαλούνται συντηρητικοί, πρόσθεσε ο McCarthy: «Δεν μπορούν να πουν ότι είναι συντηρητικοί επειδή είναι θυμωμένοι και είναι χαοτικοί. Δεν είναι αυτό το κόμμα στο οποίο ανήκω».
Αρκετοί εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Newt Gingrich, ζήτησαν να τιμωρηθεί ο Gaetz ή ακόμη και να διαγραφεί από το κόμμα.
«Matt Gaetz… μόλις σαμποτάρατε το κόμμα μας δείχνοντας στον αμερικανικό λαό ότι δεν μπορούμε να μας πάρουν στα σοβαρά να κυβερνήσουμε», είπε ο Dan Eberhart, ένας μεγάλος δωρητής των Ρεπουμπλικάνων.

Το «μήνυμα» Trump

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι με επιρροή έχουν προειδοποιήσει ότι οι εσωτερικές διαμάχες που εμφανίζονται στη Βουλή υπονομεύουν τις προσπάθειες του κόμματος καθώς προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές και τις εκλογές του Κογκρέσου το 2024.
«Νομίζω ότι κάθε μέρα δεν μιλάμε για την αποτυχημένη προεδρία Biden και πώς να διορθώσουμε αυτά που έκανε», δήλωσε ο Lindsey Graham, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα.
Τα σχόλιά του απηχούσαν τον Donald Trump, τον πρώην πρόεδρο και νυν πρωτοπόρο για την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος.
Ο Trump, ο οποίος εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αυτή την εβδομάδα στη δίκη του για πολιτική απάτη, ήταν αχαρακτήριστα ήσυχος καθώς ο McCarthy πάλευε για την πολιτική του ζωή τις τελευταίες ημέρες.
Αλλά σε μια ανάρτηση στο Truth Social, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του, την Τρίτη, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Καπιτώλιο: «Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι πολεμούν πάντα μεταξύ τους, γιατί δεν πολεμούν τους ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς που καταστρέφουν τη χώρα μας;», έγραψε.

Η προειδοποίηση της Goldman Sachs

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Alec Phillips της Goldman Sachs στοιχειοθέτησε το τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στο εξής:
- Το Σώμα ψήφισε την απομάκρυνση του βουλευτή McCarthy από την προεδρεία της Βουλής. Ο επικεφαλής χρηματοπιστωτικών υποθέσεων McHenry (R-NC) θα υπηρετήσει ως προσωρινός προέδρος (speaker pro tempore) μέχρι να εκλεγεί νέος. Η νομοθετική δραστηριότητα στη Βουλή θα σταματήσει προσωρινά καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναδιοργανώνονται. Η επιλογή ενός προέδρου τον Ιανουάριο χρειάστηκε 5 ημέρες και είναι πιθανό η επόμενη επιλογή να διαρκέσει αρκετές ημέρες επίσης.
- Αν και είναι δυνατό, πιστεύουμε ότι είναι πολύ απίθανο η Βουλή να παραμείνει χωρίς πρόεδρο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, όταν λήγει η πρόσφατη παράταση για τις δαπάνες της κυβέρνησης. Στην απίθανη περίπτωση που το Σώμα παραμείνει χωρίς πρόεδρο στα μέσα Νοεμβρίου, πιστεύουμε ότι ο εκ των υστέρων πρόεδρος θα έχει την εξουσία να φέρει μια άλλη προσωρινή παράταση χρηματοδότησης προς ψηφοφορία, αν και οι κανόνες είναι κάπως ασαφείς σε αυτό το σημείο και θα έρθουν τελικά μετά από απόφαση της Βουλής.
- Η αλλαγή ηγεσίας αυξάνει τις πιθανότητες για κλείσιμο της κυβέρνησης τον Νοέμβριο, αν και με αρκετές εβδομάδες να απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, πολλά αποτελέσματα είναι πιθανά. Καθώς απομένουν πολλές διαφωνίες πολιτικής και μια διαφορά 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των μερών στο προτιμώμενο επίπεδο δαπανών για το 2024, είναι δύσκολο να δούμε πώς το Κογκρέσο μπορεί να εγκρίνει τους 12 απαραίτητους λογαριασμούς δαπανών για ολόκληρο το έτος πριν λήξει η χρηματοδότηση στις 17 Νοεμβρίου. Ο επόμενος πρόεδρος είναι πιθανό να δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να αποφύγει να περάσει μια άλλη προσωρινή παράταση —ή πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία— από ό,τι είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος McCarthy.
- Συνεχίζουμε να θεωρούμε το κλείσιμο στο τέταρτο τρίμηνο ως βασικό σενάριο, πιθανότατα όταν λήξει η χρηματοδότηση στις 17 Νοεμβρίου. Ενώ ένα κενό ηγεσίας αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης, εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα παρατεταμένο κλείσιμο (δηλαδή, περισσότερες από 2-3 εβδομάδες) ως απίθανο, δεδομένων των πολιτικών συνεπειών ορισμένων πτυχών ενός τερματισμού λειτουργίας, ιδιαίτερα της αδυναμίας πληρωμής των στρατιωτικών, η οποία συμβαίνει δύο φορές το μήνα (η επόμενη ημερομηνία πληρωμής σε κίνδυνο είναι η 1η Δεκεμβρίου).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης