Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς: Αποπέμφθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς: Αποπέμφθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Με 216 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά...
Αποπέμφθηκε μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ Κevin McCarthy, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού κράτους.
Με 216 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την απομάκρυνσή του από την προεδρία του Σώματος.
Οκτώ Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν τον αρχηγό του κόμματός τους και τάχθηκαν στο πλευρό 208 Δημοκρατικών, επισφραγίζοντας την απομάκρυνσή του από τη θέση.
Η άνευ προηγουμένου ψηφοφορία φέρνει εκλογές στο Σώμα για την επιλογή νέου πρόεδρου - αν και ο McCarthy δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναθέσει υποψηφιότητα.
Επίσης υπογραμμίζει τις έντονες διαφορές που υπάρχουν στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και απειλεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή δυσλειτουργίας στην Ουάσιγκτον.
Φυσικά, το Σώμα δεν μπορεί να διεξάγει νομοθετικές εργασίες έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος.
«Εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα» είπε ο Jim Clyburn, ο Δημοκρατικός βουλευτής από τη Νότια Καρολίνα.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της Kάτω Bουλής του Κογκρέσου και το δεύτερο τη τάξει μέλος στην προεδρική γραμμή διαδοχής, πίσω από τον αντιπρόεδρο.
Της εξεγέρσεως των Ρεπουμπλικανών εναντίον του McCarthy ηγήθηκε ο Matt Gaetz, βουλευτής από τη Φλόριντα, ο οποίος κατέθεσε επίσημη πρόταση τη Δευτέρα για να τον αποπέμψει μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για την αποτροπή του shutdown.
Ο Gaetz ήταν μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που εξοργίστηκαν από τη συμφωνία του McCarthy με τους Δημοκρατικούς το Σαββατοκύριακο.
συμφωνία οδήγησε σε δικομματική ψηφοφορία για τη διατήρηση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης στα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, παρότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είχαν πιέσει για περικοπές -ειδικά για την Ουκρανία- στον προϋπολογισμό.
Aλλά και η ηγεσία των Δημοκρατικών βοήθησε στην απομάκρυνση του MacCarthy, συμβουλεύοντας τα μέλη τους να «ψηφίσουν ναι» για την απομάκρυνσή του.
«Έγκειται στα μέλη του GOP να τερματίσουν τον Ρεπουμπλικανικό Εμφύλιο Πόλεμο», είπε ο Hakeem Jeffries, ο κορυφαίος Δημοκρατικός.
Σε κάθε περίπτωση, η ψηφοφορία για την απομάκρυνση του MacCarthy αποκάλυψε τον βαθύ διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης