Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Αρμενία προσχωρεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - «Λάθος απόφαση» διαμηνύει η Ρωσία

H Αρμενία προσχωρεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - «Λάθος απόφαση» διαμηνύει η Ρωσία
Εξήντα Αρμένιοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού ΔΙκαστηρίου, ενώ μόλις 22 ψήφισαν κατά
Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε το ιδρυτικό καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, προσχωρώντας, έτσι, στη δικαιοδοσία του, κάτι που προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις Αρμενίας - Ρωσίας, καθώς το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Vladimir Putin.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αρμένικης βουλής, 60 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού ΔΙκαστηρίου, ενώ μόλις 22 ψήφισαν κατά.
Σημειώνεται, ότι τον Μάρτιο, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και για παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.
Τα κράτη που έχουν υπογράψει την σύμβαση του ΔΠΔ οφείλουν, έτσι, να συλλάβουν τον Putin, εφόσον βρεθεί στην επικράτειά τους.
Η σχετική ψηφοφορία στη βουλή της Αρμενίας, κατέδειξε το χάσμα μεταξύ Μόσχας και Ερεβάν, το οποίο μάλιστα μεγαλώνει λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της στάσης της Ρωσίας, ως προς το ζήτημα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, μια περιοχή που ελεγχόταν για τρεις δεκαετίες από Αρμένιους και τις τελευταίες ημέρες πέρασε ουσιαστικά στα χέρια των Αζέρων.

«Λάθος απόφαση» διαμηνύει το Κρεμλίνο

Η αντίδραση της Ρωσίας στην κίνηση των Αρμένιων ήταν άμεση, με τον Dmitry Peskov, εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, να δηλώνει σήμερα (3/10) με νόημα ότι «δεν θα θέλαμε ο πρόεδρος να χρειαστεί να αρνηθεί επισκέψεις στην Αρμενία για κάποιο λόγο».

650x344-kremlin-rusya-potansiyelini-sonuna-dek-kullanacak-1675389133262.jpeg

«Η Αρμενία είναι σύμμαχός μας, μια φίλη χώρα, ο εταίρος μας… αλλά την ίδια στιγμή, θα έχουμε επιπλέον ερωτήσεις για την τρέχουσα ηγεσία της Αρμενίας… Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι μια λάθος απόφαση» συμπλήρωσε.
Η Μόσχα έχει εκφράσει επανειλημμένως την δυσπιστία της προς τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, που πρόσφατα δήλωνε ότι η πολιτική της Αρμενίας να έχει ως βασικό εγγυητή για την ασφάλεια της τη Ρωσία ήταν λανθασμένη.
Ακολούθησε η αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, με τους Αρμένιους να καταλογίζουν στις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις της περιοχής απραξία και έντεχνη ουδετερότητα που ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Αζέρων.
Πάντως, η Αρμενία ισχυρίζεται ότι είχε προειδοποιήσει την Μόσχα για την πρόθεση της να επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Πλέον, απομένουν μόνο τα τυπικά για την προσχώρηση του Γερεβάν στη διακαιοδοσία του, αφού θα χρειαστούν 60 ημέρες για να τεθεί σε ισχύ η επικύρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης