Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Δεν εγκαταλείπει το moratorium για τη χρήση πυρηνικών όπλων «προς το παρόν»

Ρωσία: Δεν εγκαταλείπει το moratorium για τη χρήση πυρηνικών όπλων «προς το παρόν»
Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει εγκαταλείψει το μορατόριουμ, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια της διευθύντριας του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT, Margarita Simonian
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει εγκαταλείψει το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές και διέψευσε έναν υπαινιγμό δημοσιογράφου κρατικού τηλεοπτικού καναλιού ότι η Μόσχα θα πραγματοποιήσει τη δοκιμή ενός θερμοπυρηνικού όπλου στην Σιβηρία ως μια προειδοποίηση προς την Δύση.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin που κυβερνάει την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική απάντηση.
Η τελευταία πυρηνική δοκιμή επί Σοβιετικής Ένωσης έγινε το 1990.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την τελευταία τους πυρηνική δοκιμή το 1992 και η Γαλλία και η Κίνα πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους πυρηνικές δοκιμές το 1996, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει εγκαταλείψει το μορατόριουμ, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που έκανε η διευθύντρια του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT, Margarita Simonian, η οποία υπαινίχθηκε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικής βόμβας στην Σιβηρία.

simonyan-1.jpg

«Προς το παρόν, δεν έχουμε αφήσει το καθεστώς της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να γίνονται τώρα τέτοιες συζητήσεις από επίσημη άποψη», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα λόγια της Σιμονιάν δεν απηχούν «πάντα» την επίσημη θέση της Μόσχας.
Η Simonian δήλωσε ότι η ουκρανική κρίση κινείται προς την κατεύθυνση ενός πυρηνικού τελεσιγράφου και ότι η Δύση δεν θα σταματήσει έως ότου η Ρωσία στείλει ένα πυρηνικό μήνυμα.
«Ένα πυρηνικό τελεσίγραφο γίνεται όλο και πιο άμεσο και όλο και πιο αδύνατο να αποφευχθεί», δήλωσε η Simonian.
«Δεν θα υποχωρήσουν, εκτός αν είναι επώδυνο γι' αυτούς».
Αστειεύτηκε ότι μια τέτοια έκρηξη θα καθιστούσε τις ηλεκτρονικές συσκευές άχρηστες - και έτσι θα της ήταν ευκολότερο να εξηγήσει στα παιδιά της γιατί δεν τους επιτρέπονται συσκευές όπως τα iPad.
Η πυρηνική ρητορική της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης εντάθηκε ιδιαίτερα στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ήταν πιο ήρεμη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πυρηνική εποχή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινίασαν την πυρηνική εποχή τον Ιούλιο του 1945 με μια δοκιμή ατομικής βόμβας 20 κιλοτόνων στο Αλαμογκόρντο, στο Νέο Μεξικό και εν συνεχεία με τον βομβαρδισμό με ατομικές βόμβες των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Σοβιετική Ένωση σόκαρε την Δύση με την δοκιμή πυρηνικής βόμβας που πραγματοποίησε μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1949.

image02.jpg

Στις πέντε δεκαετίες που επακολούθησαν μεταξύ του 1945 και της Συμφωνίας για την απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών του 1996, πραγματοποιήθηκαν 2.000 πυρηνικές δοκιμές, 1.032 εκ των οποίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 715 από την Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Putin τον Φεβρουάριο ανέστειλε την συμμετοχή της χώρας του στην Συνθήκη New START, την τελευταία μεγάλη συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών της Ρωσίας με την Ουάσιγκτον.
Επίσης προειδοποίησε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξαναρχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές, τότε και η Ρωσία θα πράξει το ίδιο.
Η εφημερίδα The New York Times έγραψε χθες ότι δορυφορικές εικόνες και δεδομένα της αεροπορίας δείχνουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να πραγματοποιήσει δοκιμή ενός πειραματικού με πυρηνικό κινητήρα πυραύλου κρουζ ή να την πραγματοποίησε πρόσφατα.
«Δεν γνωρίζω από πού το πήραν αυτό οι δημοσιογράφοι των New York Times», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Προφανώς, είναι αναγκαίο να μελετηθούν πιο λεπτομερώς οι δορυφορικές φωτογραφίες», πρόσθεσε.
Η εφημερίδα New York Times δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης