Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Μολδαβία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να αγοράσει φυσικό αέριο από την Gazrom

Η Μολδαβία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να αγοράσει φυσικό αέριο από την Gazrom
Η Gazprom ανέφερε ότι λάμβανε καθημερινά αιτήματα για προμήθειες φυσικού αερίου από τη Moldovagaz
Η Μολδαβία εκφράζει την ετοιμότητά της να αγοράσει φυσικό αέριο από την Gazprom, αλλά σε ευνοϊκή τιμή και χωρίς πολιτικούς όρους για το Κισινάου δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Parlikov 
Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας εξήγησε την άρνηση του ρωσικού φυσικού αερίου με μια πιο συμφέρουσα προσφορά στην Ε.Ε
Η Gazprom ανέφερε ότι λάμβανε καθημερινά αιτήματα για προμήθειες φυσικού αερίου από τη Moldovagaz.
"Σήμερα, δεν έχουμε εγκαταλείψει εντελώς την ιδέα ότι δεν θα αγοράσουμε ποτέ φυσικό αέριο από την Gazprom για τη δεξιά όχθη. Αλλά τώρα έχουμε μια επιλογή. Και αν μας προσφερθεί μια καλή τιμή και εάν αυτή η τιμή δεν σχετίζεται με πολιτικές συνθήκες , πολιτικούς κινδύνους στις σχέσεις με την ΕΕ, τότε αυτό είναι δυνατό», είπε ο Parlicov σε συνέντευξή του στο μολδαβικό έντυπο NewsMaker .
Νωρίτερα, ο Parlikov είπε ότι το τμήμα της δεξιάς όχθης της Μολδαβίας είχε αλλάξει πλήρως στις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγώντας πως αυτό συνέβη μετά από μια πιο συμφέρουσα προσφορά από ευρωπαίους προμηθευτές.
Η Μολδαβία βιώνει ενεργειακή κρίση λόγω των πολλαπλών αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που προκάλεσε διαμαρτυρίες στη χώρα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Gazprom, η οποία στο παρελθόν ήταν ο μοναδικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη δημοκρατία, μείωσε τον ημερήσιο όγκο προμήθειας της κατά 30%. Η ρωσική εταιρεία έκανε λόγο αρχικά για τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με την περιορισμένη διέλευση μέσω της Ουκρανίας, αλλά το Κισινάου κατηγόρησε την εταιρεία για την ύπαρξη χαρτοφυλακίου που αφορά το φυσικό αέριο.
Τότε, τον Δεκέμβριο του 2022, η δεξιά όχθη της Μολδαβίας στράφηκε πλήρως στην αγορά καυσίμων από ευρωπαίους προμηθευτές. Το Κισινάου στέλνει ολόκληρο τον όγκο του φυσικού αερίου που λαμβάνει από την Gazprom στην Υπερδνειστερία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο κρατικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μολδαβίας που βρίσκεται στη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία, που ανήκει στην Inter RAO. Καλύπτει περισσότερο από το 80% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Μολδαβίας.
Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Peskov δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ της Gazprom και της μολδαβικής πλευράς συνεχίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τα χρέη του Κισινάου προς την εταιρεία. Από την πλευρά της, η Gazprom ανέφερε ότι λαμβάνει καθημερινά αιτήματα για προμήθεια φυσικού αερίου από τη μολδαβική εταιρεία Moldovagaz και τα εκπληρώνει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης