Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο -0,80% ο DAX

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο -0,80% ο DAX
Για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, επιβράδυνε η αύξηση στις τιμές τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο
(upd 4) Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τις τελευταίες ώρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης.
Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 15:40 (ώρα Ελλάδος):
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,82% στις 15.122,64 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει απώλειες 0,22% στις 7.494,23 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.011,91 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,80%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,10% στις 27.543,14 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,78% στις 442,10 μονάδες.

Υψηλό 16 ετών για την απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων

Σε υψηλό 16 ετών διαμορφώθηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, που χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και ως βαρόμετρο εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ειδικότερα, η απόδοση ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 64 μονάδες βάσης και έφτασε το 4,727%, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν την κατάσταση της οικονομίας και ανέμεναν βασικά στοιχεία από την αγορά εργασίας που θα μπορούσαν να επηρεάζει τη νομισματική πολιτική της Fed. Πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση από τις 15 Αυγούστου 2007, όταν έφτασε το 4,745%. Το 2ετές αμερικανικό ομόλογο, που είναι ευαίσθητο στις προσδοκίες σχετικά με το επιτόκιο της Fed, ανέβηκε στο 5,115%.
Η άνοδος των αποδόσεων έρχεται παρόλο που οι νομοθέτες των ΗΠΑ κατάφεραν να αποφύγουν το κλείσιμο της κυβέρνησης, καθώς ψήφισαν ένα νομοσχέδιο δαπανών της τελευταίας στιγμής το βράδυ του Σαββάτου. Αυτό τους έδωσε χρόνο για να ολοκληρώσουν την απαραίτητη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Ένα shutdown θα μπορούσε να είχε επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ καθώς και την οικονομία της χώρας.
Οι επενδυτές στάθμισαν επίσης τις επόμενες κινήσεις της Fed όσον αφορά τα επιτόκια. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αφήσει να εννοηθεί μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων και η παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έδειξαν ότι διαφωνούν σχετικά με το αν χρειάζεται άλλη αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, αλλά συμφωνούν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν αυξημένα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ηνωμένο Βασίλειο - Επιβραδύνεται η αύξηση στις τιμές τροφίμων, για πρώτη φορά σε 2 χρόνια

Οι τιμές των βρετανικών καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, από 6,9% τον Αύγουστο και το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με το British Retail Consortium.
Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υποχώρησε στο 9,9% από 11,5% και σε μηνιαία βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1% - η πρώτη μηνιαία μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Η πτώση των τιμών παρατηρήθηκε κυρίως σε είδη ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, καθώς εντάθηκε η μείωση του κόστους για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, διαπίστωσε το BRC.
Ο εμπορικός οργανισμός δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων θα συνεχίσει να μειώνεται για το υπόλοιπο του έτους, αν και σημείωσε κινδύνους όπως τα υψηλά επιτόκια, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, οι ελλείψεις προϊόντων και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν σήμερα 3/10 στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν και μετά τις νέες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed πως τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Στο ίδιο μήκος και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας που παρά το γεγονός ότι άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια , άφησε ανοικτή την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,83%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -3% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,28%.
Οι αγορές της Κίνας της Νότιας Κορέας παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης