Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εμφύλιος» συμμοριών στη Σουηδία - Βόμβες σε κατοικίες, τρόμος και ο «Έλληνας» αρχηγός

«Εμφύλιος» συμμοριών στη Σουηδία - Βόμβες σε κατοικίες, τρόμος και ο «Έλληνας» αρχηγός
Τρόμος επικρατεί στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων της Σουηδίας, καθώς μέλη συμμοριών πλέον έχουν αρχίσει να βομβαρδίζουν τα σπίτια των οικογενειών τους
Η νέα κανονικότητα της Σουηδίας είναι... βόμβες στα προάστια της Στοκχόλμης.
Τρόμος επικρατεί στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων της Σουηδίας, καθώς μέλη συμμοριών πλέον έχουν αρχίσει να βομβαρδίζουν τα σπίτια των οικογενειών του άλλου - και όλοι αισθάνονται κίνδυνοι.
Τελευταίο κρούσμα, οι εκρήξεις στο προάστιο Hässelby Villastad της Στοκχόλμης, οι οποίες ήταν συνέχεια των βομβιστικών επιθέσεων σε διάφορα σημεία της πόλης φέτος.

Από που ξεκίνησε η σύγκρουση

Αυτό που ξεκίνησε ως εσωτερική σύγκρουση μεταξύ αντίπαλων συμμοριών ναρκωτικών εξελίχθηκε σε μια σπείρα επιθέσεων εκδίκησης, καθώς μέλη συμμοριών - συχνά απογοητευμένα από τις προσπάθειές τους να σκοτώσουν το ένα το άλλο - άρχισαν να βομβαρδίζουν τα σπίτια των οικογενειών του άλλου.
Αυτά τα μέλη της οικογένειας — γονείς, αδέρφια, ξαδέρφια — ζουν σε όλη τη Στοκχόλμη και στην κεντρική νοτιοανατολική περιοχή της Σουηδίας, δίνοντας στις επιθέσεις μια φαινομενικά τυχαία αίσθηση.
Ώρες μετά την επίθεση στην πολυκατοικία στο Hässelby, μια βόμβα έσπασε τους μπροστινούς τοίχους ενός διαμερίσματος στο Linköping, μια πόλη 200 χιλιόμετρα νότια.
Η άνοδος της βίας ήταν τόσο έντονη, διαδεδομένη και χαοτικά εκτελεσθείσα - άπειρα έφηβα αγόρια συχνά στρατολογούνται για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις - που υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση πλέον στη Σουηδία ότι κανείς δεν είναι ασφαλής.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν σημειωθεί 134 βομβιστικές επιθέσεις στη Σουηδία, από 90 το σύνολο του 2022.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των πυροβολισμών παραμένει πολύ υψηλός σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη: 289 μέχρι στιγμής φέτος και 391 το 2022, σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κυβερνητικά λάθη

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός Ulf Kristersson έκανε μια σπάνια «ομιλία στο έθνος» που μεταδόθηκε ζωντανά από την εθνική τηλεόραση, φαινομενικά με στόχο να αποδείξει ότι ασχολείται με την υπόθεση.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μια λύση στη βία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένους αστυνομικούς πόρους, μεγαλύτερες ποινές για καταδικασμένους εγκληματίες και νέες εξουσίες παρακολούθησης.
Έχει μάλιστα εγείρει την ιδέα να καλέσει τον στρατό μετά από 11 θανάτους που σχετίζονται με συμμορίες μόνο τον Σεπτέμβριο.
Αλλά έπρεπε επίσης να αναγνωρίσει την ακραία κατάσταση τόσο ιστορικά όσο και σε σχέση με τα γειτονικά κράτη.
«Η Σουηδία δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο», αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».
Ο Kristersson, ηγέτης του κεντροδεξιού Κόμματος των Μετριοπαθών, κέρδισε οριακά τις εκλογές το περασμένο φθινόπωρο με την υπόσχεση να πατάξει το έγκλημα μετά από αυτό που προσπάθησε να χαρακτηρίσει ως χρόνια αποτυχίας από τους «αφελείς» προκατόχους του, τους Σοσιαλδημοκράτες.
Μαζί με τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του, τους Σουηδούς Δημοκρατικούς, ο Kristersson προσπάθησε να συνδέσει το αυξανόμενο βίαιο έγκλημα με τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης και αυτό που ονόμασε κακοδιαχείριση ένταξης.
Αλλά η έλλειψη προόδου του Kristersson κατά του βίαιου εγκλήματος υπονομεύει ήδη την εμπιστοσύνη στην ανάλυσή του για το πρόβλημα και την ικανότητά του να αλλάξει τα πράγματα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη για τους Σοσιαλδημοκράτες και στάσιμη υποστήριξη για τους Μετριοπαθείς.

Οι ηγέτες των συμμοριών

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αρχηγό συμμοριών της Σουηδίας, τον Rawa Majid, ο οποίος συνεχίζει να δρα ατιμώρητος από την Τουρκία, όπου του δόθηκε πρόσφατα η υπηκοότητα.
Μια σύγκρουση μεταξύ του Majid και ενός πρώην συμμάχου που ονομάζεται Ismail Abdo πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από μεγάλο μέρος της πρόσφατης βίας στη Στοκχόλμη.
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτού του πολέμου ακούγεται και ένας Έλληνας.
Ο Μίκαελ Τενέζος (Mikael Tenezos) ή «Greken» όπως είναι το προσωνύμιό του στη Σουηδία. Φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του 36χρονου «Κούρδου» Rawa Majid.
Ο Τενέζος έχει προηγούμενες καταδίκες για σοβαρά αδικήματα περί όπλων και ναρκωτικών και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις που η αστυνομία έχει συνδέσει με θανατηφόρους πυροβολισμούς τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης