Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πηγή έντασης Ευρώπης - Κίεβου οι Ουκρανοί πρόσφυγες – Αδειάζει η Ουκρανία

Πηγή έντασης Ευρώπης - Κίεβου οι Ουκρανοί πρόσφυγες – Αδειάζει η Ουκρανία
Οι Ευρωπαίοι τους θέλουν για να λύσουν το δημογραφικό τους πρόβλημα
Σε μεγάλη πηγή έντασης μεταξύ της Ευρώπης και του Κιέβου μπορεί να εξελιχθεί το ζήτημα των Ουκρανών προσφύγων καθώς οι χώρες που τους φιλοξενούν, ενδεχομένως να προσπαθήσουν να τους χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, επικαλείται τον Alain Blum, διευθυντή έρευνας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Δημογραφίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η μετανάστευση των γυναικών είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό πρόβλημα για την Ουκρανία.
«Σχεδόν το 80% των αποχωρήσεων είναι γυναίκες και παιδιά, με τα τελευταία να είναι κοντά στην ηλικία στρατολόγησης.
Οι μητέρες, κατά κανόνα, θέλουν να τα προστατεύσουν, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω την έλλειψη ανδρών που μπορούν να στρατευτούν στον ουκρανικό στρατό τα επόμενα τρία χρόνια» επισημαίνει ο Blum.

Ενσωματωμένοι

Από την πλευρά της η κοινωνιολόγος από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων, Nanterre Yulia Shukan σημείωσε ότι τα παιδιά της Ουκρανίας είναι ενσωματωμένα στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών υποδοχής και οι μητέρες τους είναι πιθανό να μείνουν μαζί τους.
Σύμφωνα με τη Le Monde, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη που δέχονται Ουκρανούς πιθανότατα θα προσπαθήσουν να τους κρατήσουν για να λύσουν τα δημογραφικά τους προβλήματα.
«Αυτό θα μπορούσε να γίνει πηγή έντασης μεταξύ του Κιέβου και των Ευρωπαίων συμμάχων του», αναφέρει το άρθρο.

Τεράστια πληθυσμιακή μείωση

Την ίδια στιγμή, ένας δημογράφος από το Ινστιτούτο Δημογραφίας και Κοινωνικής Έρευνας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, ο Alexander Gladun, δήλωσε ότι το Κίεβο πρέπει να δράσει για αυτό το ζήτημα, προσφέροντας «αξιοπρεπείς μεταπολεμικές συνθήκες, αποδεχόμενοι το ευρωπαϊκό μοντέλο δημοκρατίας και την οικονομική ανάπτυξη και την άσκηση ελκυστικής μεταναστευτικής πολιτικής».
Πρόσθεσε ότι μετά από τρεις δεκαετίες ανεξαρτησίας, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Αυτός είναι ένας πολύ γρήγορος ρυθμός πτώσης», προειδοποίησε ο δημογράφος.

Σπείρα θανάτου

Η ακαδημαϊκός Ella Libanova από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας ανακοίνωσε τον κίνδυνο να περιέλθει η χώρα σε «σπείρα θανάτου» λόγω της δημογραφικής κρίσης.
Στα τέλη Ιουλίου, η OpenDatabot, η οποία συγκεντρώνει επίσημα δεδομένα στην Ουκρανία, ανέφερε ότι το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την ανεξαρτησία.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται σε μόλις 23 εκατομμύρια ανθρώπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης