Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aποκάλυψη Politico: Σαρώνει η διαφθορά στην Ουκρανία, έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ για τον αρχιερέα της διαπλοκής Zelensky

Aποκάλυψη Politico: Σαρώνει η διαφθορά στην Ουκρανία, έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ για τον αρχιερέα της διαπλοκής Zelensky
Οι ΗΠΑ θέλουν να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ και να ιδιωτικοποιήσουν τράπεζες στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Σε μια αποκάλυψη σε σχέση με τους στόχους των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά και την εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί στη χώρα, προχώρησε η αμερικανική έκδοση του περιοδικού Politico…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, που επικαλείται διαβαθμισμένο μέρος του εγγράφου «Ολοκληρωμένη Στρατηγική της Χώρας», οι στόχοι των ΗΠΑ στην Ουκρανία κυμαίνονται από την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των προτύπων του ΝΑΤΟ μέχρι την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών…
«Η εμπιστευτική έκδοση του εγγράφου της Γενικής Στρατηγικής της Χώρας είναι τρεις φορές μεγαλύτερη (από την έκδοση που δημοσιεύτηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία είναι δημόσια) και περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους των ΗΠΑ στην Ουκρανία: την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της, διδασκαλία αγγλικής γλώσσας, αλλά και την υιοθέτηση των πρωτοκόλλων του ΝΑΤΟ εκ μέρους του ουκρανικού στρατού» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Politico, η Ουάσιγκτον θέλει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας «να δημιουργήσει σώμα επαγγελματιών αξιωματικών και υπαξιωματικών σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του δόγματος του ΝΑΤΟ», παρά το γεγονός ότι η συμμαχία δεν προβλέπεται να συμφωνήσει με την ένταξη του Κιέβου.
Η μορφή και το περιεχόμενο των ουκρανικών στρατιωτικών εγγράφων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ορολογία του μπλοκ, γράφει το Politico.

Διαφθορά…

Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί πολύ περισσότερο για το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ουκρανία από όσο παραδέχεται σε δημόσιο επίπεδο.
«Το έγγραφο τονίζει ότι η διαφθορά θα μπορούσε να αναγκάσει τους δυτικούς συμμάχους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ότι το Κίεβο δεν πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρει το υλικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αμερικανικές αρχές θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία για να μειώσει το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα, επειδή «διακυβεύονται τα αμερικανικά δολάρια».
Αυτό το ζήτημα, εκτός των άλλων, αποτελεί ισχυρό επιχείρημα υπέρ όσων αντιμάχονται την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία».
Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, γράφει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden διαπραγματεύεται με τις ουκρανικές αρχές τη δυνατότητα να εξαρτηθεί μελλοντική οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς,
Επίσης, ζητείται από την Ουκρανία να γίνει ελκυστική χώρα για ιδιωτικές επενδύσεις.
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο συντάκτης, τέτοιοι όροι δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι ψίθυροι… έγιναν κραυγές…

Πάντως, ως φαίνεται, οι ψίθυροι για τη εκτεταμένη διαφθορά του καθεστώτος του Κιέβου, παρότι αρχικά αποδόθηκαν στη… ρωσική «προπαγάνδα» έχουν γίνει κραυγές σε όλη τη «συλλογική Δύση».
Χαρακτηριστικά, η αποκάλυψη εκτεταμένων δικτύων διαφθοράς το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κύρωση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου υπήρξε οργίλη αντίδραση του σώματος, καθώς πολλοί επισήμαναν ότι «ρίχνουμε χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο» και ότι οι πόροι των Αμερικανών φορολογουμένων διασπαθίζονται από το καθεστώς του Κιέβου
Το αδιέξοδο είναι πλήρες για τη Δυτική Συμμαχία καθώς το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανία υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι λύσεις που έχουν προκριθεί είναι δύο:
Πρώτον η υφαρπαγή των κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων η οποία όμως αναμένεται, όπως είναι φυσικό, να προκαλέσει εκτεταμένες δικαστικές διαμάχες επειδή πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που αντιβαίνει τις αρχές της ασφάλειας της ιδιοκτησίας σε διεθνοπολιτικό μάλιστα επίπεδο.
Δεύτερον, οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να επιβάλουν την πληρωμή του κόστους της ανοικοδόμησης στη Ευρώπη, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί τόσο από την περίφημη «ενεργειακή απεξάρτηση» από τα φθηνά ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας αλλά και από την επιβαλλόμενη αύξηση των αμυντικών δαπανών (μόνο στη Γερμανία, το κόστος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα κινηθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις στα 100 δισ. ευρώ).
Το σχέδιο εισδοχής της Ουκρανίας στη ΕΕ– στο πλαίσιο ενός νέου κύματος διεύρυνσης με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων – αυτόματα καταργεί τις λεγόμενες «πολιτικές συνοχής» μέσω των διαρθρωτικών ταμείων κ.λπ. που είχαν στόχο να αμβλύνουν το χάσμα μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου.
Με λίγα λόγια, οι υπερχρεωμένες και ελλειμματικές οικονομίες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας από προορισμός ευρωπαϊκών πόρων θα εισφέρουν στο άγνωστο ακόμη κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Η ρητορική και το θεαθήναι…

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε ρητορικό επίπεδο έχει εντείνει τις προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς.
Όπως περιγράφεται σε  ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αναδιαμόρφωσε περιφερειακά στρατιωτικά κέντρα στρατολόγησης τον Αύγουστο μετά από έλεγχο που αποκάλυψε διάφορες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου πλουτισμού και προσπαθειών να βοηθήσει τους κληρωτούς να ξεφύγουν από τη στρατιωτική θητεία.
Αμέσως μετά, η αστυνομία προχώρησε σε κράτηση του ολιγάρχη Ihor Kolomoisky, ενός από τους πλουσιότερους άνδρες της Ουκρανίας, ως ύποπτου για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτό ήταν ένα αξιοσημείωτο βήμα, επειδή ο Kolomoisky ήταν κάποτε κοντά στον Zelensky και έπαιξε έναν ρόλο στη νικηφόρα εκστρατεία του για την προεδρία το 2019 του πρώην κωμικού ηθοποιού και πολιτικού αουτσάιντερ.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης για λογαριασμό του Kolomoisky – μένει να δούμε εάν όλη η υπόθεση έχει προσχηματικό χαρακτήρα .
Ο Zelensky απομάκρυνε επίσης τον Oleksiy Reznikov από το υπουργείο Άμυνας.
Αν και δεν κατηγορήθηκε προσωπικά για αδικοπραγία, ο Reznikov εκδιώχθηκε λόγω της αντίληψης ότι είχε χειριστεί σωστά σκάνδαλα δωροδοκίας στο υπουργείο Άμυνας.
Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι, τον Μάιο, οι αρχές δεν έθεσαν υπό κράτηση κανέναν άλλον από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας, Vsevolod Kniaziev, ως ύποπτο για δωροδοκία από έναν ολιγάρχη.
Ο Kniaziev αρνείται τις κατηγορίες.
Kolomoisky Withdrew One Billion Hryvnias through Zelensky's Companies  (Gazeta.ua) - Bureau of Policy Analysis
Defense minister Reznikov under fire as corruption probes rock Ukraine –  POLITICO
Το καθεστώς εξοντώνει του εχθρούς του;


Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο ο Zelensky και οι σύμβουλοί του διεξάγουν τη μάχη κατά της διαφθοράς.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι ήθελε να αλλάξει την ουκρανική νομοθεσία προκειμένου να εξισώσει τη διαφθορά με την προδοσία σε καιρό πολέμου.
Καταλαβαίνω ότι ένα τέτοιο όπλο δεν μπορεί να λειτουργεί συνεχώς στην κοινωνία, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου, νομίζω ότι θα βοηθήσει», δηλωσε ο Zelensly.
Ουκρανοί ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και φίλοι της Ουκρανίας στο εξωτερικό, δεν συμφωνούν καθώς θεωρούν αυτήν την… εκστρατεία «καθαρά χέρια», αφορμή για εκκαθαρίσεις αντιπάλων του καθεστώτος του Κιέβου.
Η Daria Kaleniuk, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς στο Κίεβο, λέει ότι η πρόταση «ενέχει τεράστιους κινδύνους για τη δημοκρατία στην Ουκρανία».
Παρόμοιες επιφυλάξεις έχει εκφράσει η Viola von Cramon-Taubadel, μια Γερμανίδα Πράσινη πολιτικός που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νου τα σοφά λόγια του George Beebe, ενός πρώην αναλυτή της CIA που έγραψε στον ιστότοπο Responsible Statecraft: «Κατά κανόνα, οι πόλεμοι ασκούν πίεση στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Τράπεζες

Πέρα από τα παραπάνω, η κυβέρνηση Biden επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση της Alfa Bank, η οποία είχε εθνικοποιηθεί.
«Προφανώς, μιλάμε για ένα ίδρυμα γνωστό ως Sense Bank, το οποίο ανήκε προηγουμένως στη ρωσική πλευρά, αλλά εθνικοποιήθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση», αναφέρει το άρθρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν επίσης να δουν την Ουκρανία να εκλέγει περισσότερους από δύο χιλιάδες νέους δικαστές και να εκκαθαρίσει περισσότερες από εννέα χιλιάδες υποθέσεις δικαστικών παραπτωμάτων.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, η Ουκρανία θα προσκληθεί στη συμμαχία με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Ωστόσο, δεν ανέφερε προθεσμίες, τονίζοντας ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν προβλέπει χρονικό πλαίσιο.
Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ενώ υπενθυμίζει ότι ένας από τους λόγους που ξέσπασε ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ήταν ο προσανατολισμός του Κιέβου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
dsa_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης