Τελευταία Νέα
Διεθνή

Allianz: Τοξικό το μείγμα της ΕΕ και άκαρπες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Allianz: Τοξικό το μείγμα της ΕΕ και άκαρπες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Μέσω ποιων χωρών η Ευρώπη διοχέτευε τα προϊόντα της στην Ρωσία. H στάση της Τουρκίας
Η Ευρωζώνη οδεύει σε ένα δύσκολο 2024 με την δημοσιονομική όσο και τη νομισματική πολιτική να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, εν μέσω αποπληθωρισμού.
Η Allianz σε μελέτη της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο ακόμα και για τοξική πολιτική 2024.
Η νομισματική στρατηγική της Ευρώπης ελλοχεύει κινδύνους ενώ οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε συναγερμό σφίγγουν τα ζωνάρια.
Την ίδια στιγμή οι κυρώσεις κατά τις Ρωσίας δεν συρρίκνωσαν την οικονομία της Ρωσίας καθώς τα προϊόντα που εξήγαγε η ΕΕ προς την Ρωσία έφτασαν από την Ευρώπη στην «απαγορευμένη» χώρα μέσω άλλων χωρών που εξάγει η Ευρώπη.
Οι εξαγωγές της Ευρώπης προς την Ρωσία αναφέρει η Allianz Trade μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν μέχρι και 800% προς χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ρωσία και προς την Τουρκία η οποία δια της διπλωματίας απέφυγε τα εμπάργκο.

Οι 4 μεγάλες οικονομίες αναζητούν πυξίδα προσανατολισμού

Μετά από τα δημοσιονομικά πακέτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του ρώσο-ουκρανικού πολέμου, οι χώρες της ευρωζώνης ξεκινάνε να βαδίζουν σε ένα δρόμο εξυγίανσης των δημοσιονομικών που κρύβει πολλούς κινδύνους.
Ο κίνδυνος της διολίσθησης είναι μεγάλος και για τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης να αναζητούν σήμερα πυξίδα προσανατολισμού
Η Γερμανία επιδιώκει δημοσιονομική εξυγίανση μέσω μιας αυστηρής δημοσιονομικής πορείας τα επόμενα χρόνια με το έλλειμμα φαίνεται να μειώνεται από 2,6% το 2022 σε 1,0% το 2025, ίσως και περισσότερο.
Η Γαλλία ξεκινά μια μέτρια δημοσιονομική εξυγίανση εν μέσω ενός δύσκολου μακροοικονομικού πλαισίου με το έλλειμμα θα μειωθεί οριακά μόνο στο 4,6% το 2024.
Στην Ιταλία, με τα επιβαρυμένα δημοσιονομικά, το έλλειμμα φέτος θα φτάσει στο 5% με τα δημοσιονομικά μέτρα να δείχνουν ότι το θα μειωθεί, αλλά να παραμένουν οι κίνδυνοι.
Η Ισπανία έχει ένα καλό σχέδιο εξυγίανσης (με πρόβλεψη ελλείμματος κατά μέσο όρο 4,0% το 2023-26) αλλά η αποτελεσματικότητά του μένει να φανεί.

Σε δυσμενέστερη θέση η Ευρώπη λόγω των κυρώσεων προς την Ρωσία

Παρά τις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων, τα εμπορεύματα της ΕΕ που υπόκεινται σε απαγόρευση εξαγωγών φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκουν το δρόμο τους προς τη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών.
Παρόλο που η ΕΕ επέβαλε ολοκληρωμένες κυρώσεις, η ρωσική οικονομία δεν έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ όσο προέβλεπαν οι προβλέψεις για το 2022.
Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι η Δύση δεν έθεσε πλήρεις αποκλεισμούς υπό το φόβο ότι ένα πλήρες εμπάργκο θα προκαλούσε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις συνεχίζουν να βρίσκουν το δρόμο τους στη Ρωσία.
Εξετάζοντας τις συνολικές εξαγωγές από την ΕΕ στη Ρωσία, διαπιστώνεται πτώση -52% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 με το 1ο εξάμηνο του 2023.
Ωστόσο, τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμπορεύματα που έχουν επικυρωθεί από την ΕΕ εξάγονται σε σημαντικό βαθμό από την ΕΕ σε τρίτες χώρες και από εκεί στη Ρωσία.
Πρόκειται κυρίως για χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η Τουρκία, ή βρίσκονται ιστορικά, πολιτικά και οικονομικά κοντά στην Ρωσία, όπως χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Ειδικά για εκείνους που αποτελούν την Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση μαζί με τη Ρωσία, όπου οι έλεγχοι είναι εισαγωγής προϊόντων είναι ελάχιστοι

Εξαγωγές προς τρίτες χώρες

Οι εξαγωγές της ΕΕ στην Τουρκία, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά +58,1% μεταξύ 1ου εξαμήνου 2019 και 1ου εξαμήνου 2023.
Τα ποσοστά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά για τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας:
οι αξίες των εξαγωγών της ΕΕ στο Καζακστάν αυξήθηκαν +100%, στο Κιργιστάν κατά + 800%, στο Τατζικιστάν κατά +151%, στο Τουρκμενιστάν κατά +78,5% και στο Ουζμπεκιστάν κατά +66,6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 0,4 δισ. το 2019 και αυξήθηκαν σε 0,9 δισ. ΗΠΑ το 2022.
Ομοίως, στην Κεντρική Ασία, οι εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά +53,8% από 0,8 δισ. ΗΠΑ το 2019 σε 1,2 δισ. το 2022.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης