Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκνευρισμός Zelensky για τη μακρά παύση στην ανάπτυξη νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας - «Να επιβληθούν και στο Ιράν»

Εκνευρισμός Zelensky για τη μακρά παύση στην ανάπτυξη νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας - «Να επιβληθούν και στο Ιράν»
Η ΕΕ έχει εισαγάγει 11 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, μιλώντας στο Κίεβο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την ανησυχία ότι η κοινότητα είχε κάνει μια μακρά παύση στην ανάπτυξη νέων αντιρωσικών κυρώσεων.
"Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες σχετικά με το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. <...> Η παύση μετά το 11ο πακέτο κυρώσεων είναι ήδη πολύ μεγάλη", σύμφωνα με τον ίδιο.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει νέους περιορισμούς όχι μόνο κατά της Ρωσίας, αλλά και κατά του Ιράν, το οποίο φέρεται να προμηθεύει τη Ρωσική Ομοσπονδία με drones για χρήση στην Ουκρανία.
Η ΕΕ έχει εισαγάγει 11 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022 λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία. Τα πρώτα 10 πακέτα κυρώσεων ήταν άμεσοι περιορισμοί που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο διμερές εμπόριο, τις μεταφορικές συνδέσεις και τις οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα. Στην 11η δέσμη, που εγκρίθηκε στις 23 Ιουνίου, εισήχθη για πρώτη φορά η αρχή της εξωεδαφικότητας των κυρώσεων - οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρείες από τρίτες χώρες που υποπτεύονται ότι επανεξάγουν ευρωπαϊκά αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία (για παράδειγμα , μεταφέροντας πετρέλαιο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις λεγόμενες τιμές πλαφόν που προσπαθεί να επιβάλει η Ομάδα των Επτά).
Νωρίτερα, το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συζήτηση του 12ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να παρουσιαστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πηγές, το νέο πακέτο κυρώσεων ενδέχεται να περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγής διαμαντιών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επιπλέον, ορισμένες χώρες της ΕΕ ζητούν περιορισμούς στον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας, στους ρωσικούς τομείς LNG και IT, αναφέρουν πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης