Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νέα παγκόσμια κανονικότητα: Στα ύψη οι αποδόσεις ομολόγων, πόνος για δανειολήπτες, δεν κάνουν πίσω Fed, ΕΚΤ

Η νέα παγκόσμια κανονικότητα: Στα ύψη οι αποδόσεις ομολόγων, πόνος για δανειολήπτες, δεν κάνουν πίσω Fed, ΕΚΤ
Το selloff ήταν τόσο ακραίο που ανάγκασε τους ανοδικούς επενδυτές να αλλάξουν τακτική και τις τράπεζες της Wall Street να αναιρέσουν τις προβλέψεις τους
Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οι αγορές ομολόγων φάνηκε τελικά να αντιλαμβάνονται αυτό που οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούσαν όλο το χρόνο: τα υψηλότερα επιτόκια ήρθαν για να μείνουν.
Από τις ΗΠΑ έως τη Γερμανία και την Ιαπωνία, οι αποδόσεις που ήταν σχεδόν αδιανόητες στις αρχές του 2023 είναι πλέον εφικτές.
Το selloff ήταν τόσο ακραίο που ανάγκασε τους ανοδικούς επενδυτές να αλλάξουν τακτική και τις τράπεζες της Wall Street να αναιρέσουν τις προβλέψεις τους.
Οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού χρέους πλησιάζουν το 3%, ένα επίπεδο που δεν έχει υπάρξει από το 2011.
Το ισοδύναμο στις ΗΠΑ είναι και πάλι στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο πριν από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση και σε απόσταση αναπνοής με το 5%.

Πόσο πιο ψηλά;

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο ψηλότερα μπορούν να ανέβουν, χωρίς να φαίνεται πραγματική κορυφή μετά την κατάρριψη των βασικών επιπέδων.
Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις έχουν ήδη πάει πολύ μακριά, άλλοι το αποκαλούν ως το νέο φυσιολογικό, μια επιστροφή στον κόσμο που επικρατούσε πριν από την εποχή του εύκολου χρήματος της κεντρικής τράπεζας που στρεβλώνει τις αγορές με τρισεκατομμύρια δολάρια αγοράς ομολόγων.
Οι επιπτώσεις εκτείνονται πολύ πέρα από τις αγορές στα επιτόκια που πληρώνονται για στεγαστικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και στην ανάπτυξη της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο επίκεντρο του selloff ήταν οι κρατικοί τίτλοι με τη μεγαλύτερη χρονολογία στον κόσμο, αυτοί που ήταν πιο εκτεθειμένοι στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα των αντίθετων καταλυτών.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συσσωρεύει περισσότερο χρέος και φλέρταρε με το shutdown, και οι εντάσεις με την Κίνα αυξάνονται.
Για όποιον αμφέβαλλε για τη σκληρή γλώσσα του Jerome Powell και της Christine Lagarde για την καταπολέμηση του πληθωρισμού σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγνωση δεν είναι καλή.

Το μεγάλο λάθος

«Αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες ήταν βασικά ότι οι αγορές ήταν λάθος γιατί πίστευαν ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν γρήγορα και οι κεντρικές τράπεζες θα ήταν πολύ επικίνδυνες», δήλωσε ο Frederic Dodard, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην State Street Global Advisors.
«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα προσγειωθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι έχουμε αλλάξει από το καθεστώς εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων».
Μερικοί από τους πιο εξέχοντες επενδυτές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Larry Fink της BlackRock και του Bill Ackman της Pershing Square Capital, είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι η τρέχουσα τάση μπορεί να μην επιβεβαιωθεί.
Ήδη, τα ορόσημα έχουν έρθει γρήγορα και πυκνά.
Η 10ετής απόδοση της Γερμανίας μόλις είχε το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα φέτος.
Τα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας σημείωσαν τη χειρότερη τριμηνιαία πώληση τους εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και η απόδοση 30 ετών στις ΗΠΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2009.
Ακόμη και ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν ώθησε τα ομόλογα, το defacto καταφύγιο του κόσμου.
Το Σαββατοκύριακο, το Κογκρέσο ψήφισε συμβιβαστική νομοθεσία για να διατηρήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Ποιοι διεσώθηκαν

Εν μέσω της αναταραχής, λίγες γωνιές της αγοράς γλίτωσαν τη ζημιά.
Το ομόλογο του αιώνα της Αυστρίας, ένας τίτλος για το μακροπρόθεσμο χρέος που εκδόθηκε κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, είχε νέα πτώση, υποχωρώντας στα 35 σεντς του ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνέχισαν να προσπαθούν να δώσουν στην αγορά ένα σαφές μήνυμα.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve με επικεφαλής τον Powell έμειναν κυρίως στο "μάντρα" τους για υψηλότερα επιτόκια.
Στην Ευρώπη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Lagarde αντιτάσσεται σθεναρά στην ιδέα της επικείμενης ανακούφισης.
Είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αρχή της εβδομάδας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Μερικοί ταύροι με ομόλογα, όπως ο T.Rowe Price, προηγήθηκαν του Σεπτεμβρίου, μετατρέποντας τα μακροχρόνια στοιχήματα στα Treasuries σε shorts.
Μέχρι τώρα, οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που εξαπέλυσαν οι κεντρικές τράπεζες είχαν προκαλέσει το μεγαλύτερο αντίκτυπο σε μικρότερες διάρκειες, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις και οδηγώντας σε βαθιά ανεστραμμένες καμπύλες.
Οι προσδοκίες για ύφεση, μαζί με τις μειώσεις των επιτοκίων ως απάντηση, είχαν κρατήσει τις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις καθηλωμένες.
Αλλά τουλάχιστον στις ΗΠΑ, αυτή η ύφεση δεν εμφανίστηκε ποτέ, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αποτιμήσουν τη νομισματική χαλάρωση.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν αποδειχθεί λιγότερο ανθεκτικές, αλλά η ΕΚΤ - η οποία έχει μια ενιαία εντολή για τη σταθερότητα των τιμών - έχει επαναλάβει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για χαλάρωση με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο της 2%.
Η επιδείνωση των κινήσεων των ομολόγων είναι η αύξηση της αποζημίωσης που ζητούν οι επενδυτές για διακράτηση χρέους μεγαλύτερης ημερομηνίας.
Στην Ευρώπη, αυτό το λεγόμενο «προμήθεια χρόνου» θα μπορούσε να προσθέσει 50 μονάδες βάσης στα επιτόκια 10 ετών, σύμφωνα με τη Societe Generale.
«Η ζήτηση του premium διαρκεί μόνο μπορεί να τροφοδοτήσει τις μακροπρόθεσμες αυξανόμενες δυνάμεις», δήλωσε ο Adam Kurpiel, υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στη γαλλική τράπεζα.
«Φαίνεται ότι το trading ακόμη υψηλότερων αποδόσεων θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι να σπάσει κάτι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης