Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin «κορόιδεψε» τη Δύση – Πώς αποφεύγει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, ο ρόλος της Κίνας

Ο Putin «κορόιδεψε» τη Δύση – Πώς αποφεύγει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, ο ρόλος της Κίνας
Πως ο Putin αποφεύγει τις κυρώσεις της Δύσης σε όλες σχεδόν τις εξαγωγές πετρελαίου
Όταν τα δυτικά έθνη ανέπτυξαν ένα μεγάλο σχέδιο για να περιορίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας του Κρεμλίνου, πολλοί γέλασαν.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, έχουμε δει επανειλημμένα πόσο άβουλες είναι οι δυτικές κυρώσεις όταν επιδιώκουν να περιορίσουν το πετρέλαιο από διάφορες χώρες.
Από το Ιράν, το οποίο πουλά σχεδόν πετρέλαιο στην Κίνα με τη μέγιστη χωρητικότητα, έως τη Βενεζουέλα και πλήθος άλλων.
Ένα χρόνο αργότερα, όσοι δυσπιστούσαν δικαιώθηκαν.
Όπως αναφέρουν οι FT, «η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις της G7 στις περισσότερες από τις εξαγωγές πετρελαίου της», μια αλλαγή στις εμπορικές ροές που θα ενισχύσει τα έσοδα του Κρεμλίνου καθώς το αργό πετρέλαιο αυξάνεται στα 100 δολάρια το βαρέλι, και καθώς οι τιμές του ρωσικού urals έφτασαν τα 80 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο.
russian_oil_price_cap.jpg
Οι ροές

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το 75% όλων των θαλάσσιων ροών αργού ρωσικού πετρελαίου ταξίδεψε χωρίς δυτική ασφάλιση τον Αύγουστο, ο μόνος μοχλός που χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή της ανώτατης τιμής του πετρελαίου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι της G7, σύμφωνα με ανάλυση των αρχείων ναυτιλίας και ασφάλισης από τους Financial Times.
Αυτό είναι περίπου στο μισό φέτος την άνοιξη, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων εμπορευμάτων Kpler και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Η άνοδος υποδηλώνει ότι η Μόσχα γίνεται πιο ικανή να παρακάμψει το ανώτατο όριο, επιτρέποντάς της να πουλάει περισσότερο πετρέλαιο σε τιμές πιο κοντά στις τιμές της διεθνούς αγοράς.
Το πιο σημαντικό, σημαίνει ότι λίγοι, αν όχι καθόλου, Ρώσοι πελάτες ανησυχούν για αντίποινα από το καθεστώς Biden για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
russian_oil_flows.jpg
Τι έδειξαν οι μελέτες

Οι FT αναφέρουν ότι η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE) υπολόγισε ότι η σταθερή αύξηση των τιμών του αργού από τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με την επιτυχία της Ρωσίας να μειώσει την έκπτωση στο δικό της πετρέλαιο, σημαίνει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο της χώρας είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον 15 δολάρια δισεκατομμύρια υψηλότερα για το 2023 από ό,τι θα ήταν.
Είναι επίσης μια ένδειξη ότι, παρ' όλη τη συζήτηση και τη στάση της, η Δύση είναι ικανοποιημένη με το να επιτρέπει στο καθεστώς του Putin να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου καθώς η πολύ πιο δρακόντεια εναλλακτική λύση για την απομάκρυνση όλου του ρωσικού πετρελαίου από την αγορά, θα είχε οδηγήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου πολύ υψηλότερα.
Πράγματι, όπως παραδέχονται οι FT, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, το ανώτατο όριο τιμών της G7 σχεδιάστηκε για να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές: «Στόχος ήταν να αποτραπεί η συμπίεση των προμηθειών και μια οικονομική και πολιτική επιζήμια για τις τιμές».
Η παροχή δυτικών υπηρεσιών, όπως η ναυτιλία ή η ασφάλιση επιτρέπεται κάτω από το ανώτατο όριο τιμών, εφόσον το πετρέλαιο της Ρωσίας πωλείται για λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι.
Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται τώρα 20 δολάρια περισσότερο.

Η αποτυχία της Δύσης

Η μετατόπιση είναι ένα διπλό πλήγμα για τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου - που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Κρεμλίνου - μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Όχι μόνο πωλείται μεγαλύτερο ποσοστό ρωσικού πετρελαίου εκτός ανώτατου ορίου, αλλά η αυξανόμενη ανεξαρτησία της Μόσχας ως πωλητής συνέπεσε με ένα ισχυρό ράλι στις τιμές του πετρελαίου, που ξεπέρασε τα 95 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες αυτή την εβδομάδα.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι ενώ ο πετρελαϊκός τομέας της Ρωσίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για ελλείψεις στην εγχώρια αγορά διυλισμένων καυσίμων και της πτώσης του όγκου των εξαγωγών συνολικά, τα στοιχεία εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι περισσότερα έσοδα από το πετρέλαιο θα εισρεύσουν στο πολεμικό σεντούκι του Κρεμλίνου.
Ο Ben Hilgenstock, οικονομολόγος στο KSE, δήλωσε: «Δεδομένων αυτών των αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία στέλνει το πετρέλαιο της, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί ουσιαστικά το ανώτατο όριο τιμών στο μέλλον.
Και αυτό καθιστά ακόμη πιο λυπηρό το γεγονός ότι δεν κάναμε περισσότερα για να το εφαρμόσουμε σωστά όταν είχαμε μεγαλύτερη μόχλευση».
Εν τω μεταξύ, εργαλειοποιώντας τα εμπορεύματα της (σε απάντηση της εργαλειοποίησης του δολαρίου ΗΠΑ από τις ΗΠΑ), η Ρωσία αυτή την εβδομάδα απαγόρευσε την εξαγωγή ντίζελ και άλλων καυσίμων, μια σημαντική κίνηση από έναν από τους μεγαλύτερους πωλητές ντίζελ παγκοσμίως.
Η κίνηση έχει εγείρει φόβους ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να διαταράξει την αγορά πετρελαίου όπως έκανε με το φυσικό αέριο, πυροδοτώντας την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

Ο ρόλος της Κίνας

Και ενώ το Κρεμλίνο επιβάλλει κυρώσεις από τις δυτικές εξαγωγές, είναι το Πεκίνο που επιτρέπει στη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις εισαγωγής.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί κινεζικό νόμισμα για τουλάχιστον το ένα πέμπτο των εισαγωγών της, καταδεικνύοντας τόσο την αυξανόμενη εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο όσο και τις προσπάθειές της να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλους ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά της Ουκρανίας έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για τη Ρωσία να έχει μεγάλες ποσότητες δυτικών εισαγωγών.
Έχει επίσης κάνει πιο δαπανηρή για τις συναλλαγές χρησιμοποιώντας το δολάριο, το ευρώ ή άλλα δυτικά νομίσματα, ειδικά μετά την ουσιαστική έξοδο της Ρωσίας από το SWIFT και οι τράπεζές της δεν μπορούν πλέον να συναλλάσσονται σε δολάρια.
Τί έγινε μετά; Μέχρι το τέλος του 2022, το 20% των εισαγωγών της Ρωσίας τιμολογούνταν σε γιουάν - από 3% πέρυσι, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Ενώ μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες εισαγωγές από την ίδια την Κίνα, η χρήση του γιουάν για τον διακανονισμό εισαγωγών από τρίτες χώρες αυξήθηκε στο 5% από μόλις 1% πριν από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
«Το γιουάν χρησιμοποιείται ως νόμισμα συναλλαγών», δήλωσε η Beata Javorcik, επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD και μία από τις συγγραφείς της ανάλυσης.
«Η Ρωσία είναι τώρα το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο εκκαθάρισης για υπεράκτιες συναλλαγές γιουάν».
Το να ζητάμε από τους εμπορικούς εταίρους να τους τιμολογούν σε γιουάν είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο η Μόσχα αποφεύγει τις κυρώσεις, παράλληλα με τακτικές όπως η εισαγωγή προϊόντων μέσω χωρών μεσαζόντων ή η εξαγωγή του πετρελαίου της σε δεξαμενόπλοια που πλέουν χωρίς δυτική ασφάλιση.

Η παράκαμψη των δυτικών τραπεζών

Το έγγραφο της EBRD αποκαλύπτει πόσο πολύ η Μόσχα αποφεύγει τις δυτικές τράπεζες όταν προσπαθεί να παρακάμψει τις κυρώσεις: όταν πρόκειται για προϊόντα υπό κυρώσεις και εξοπλισμό διπλής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολίτες αλλά και για την κατασκευή όπλων, «η αύξηση του γουάν στην τιμολόγηση ήταν πιο έντονη», αναφέρει η ανάλυση.
Η έρευνα αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για όλους τους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που μπορεί να δουν τα δεδομένα ως σημάδι ότι τα μέτρα τους λειτουργούν.
«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις γενικά, και η χρήση εμπορικών κυρώσεων ειδικότερα, μπορεί να μειώσει την ελκυστικότητα της χρήσης του δολαρίου ΗΠΑ ως βασικού νομίσματος στο διεθνές εμπόριο», γράφουν.
«Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κατακερματισμό των παγκόσμιων συστημάτων πληρωμών».
Ωστόσο, παρά όλα τα σημάδια, σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν ακόμα εκείνοι που θα μείνουν έκπληκτοι όταν μαθαίνουν ότι το δολάριο δεν είναι πλέον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης