Τελευταία Νέα
Διεθνή

Atlantic Council: Ήρθε η ώρα του ασιατικού «ΝΑΤΟ» - Ο δεύτερος στρατιωτικός πόλος του κόσμου

Atlantic Council: Ήρθε η ώρα του ασιατικού «ΝΑΤΟ» - Ο δεύτερος στρατιωτικός πόλος του κόσμου
Το νέο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Κίνας
Την ώρα του ασιατικού «ΝΑΤΟ» σήμανε στην ανάλυσή του ο Kaush Arha, πρόεδρος του Free & Open Indo-Pacific Forum και ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council και στο Krach Institute for Tech Diplomacy στο Purdue, με αφορμή το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις συμμαχίες άμυνας και ασφάλειας σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό με γοργό ρυθμό.
Οι κινεζικές προκλήσεις φαίνεται να είναι ένας σημαντικός καταλύτης για αυτή την προσπάθεια.
Πράγματι, αυτές οι προκλήσεις αντικατοπτρίζονται στον νέο εθνικό χάρτη της Κίνας, ο οποίος περιλαμβάνει εδάφη εντός των εθνικών συνόρων της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν, των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας, του Βιετνάμ και άλλων.
Η Κίνα ακολουθεί το αυταρχικό σοβιετικό/ρωσικό βιβλίο, διεκδικώντας τα εδάφη των γειτόνων της.

Ο έτερος πόλος

Μια συλλογική αμυντική συμφωνία για τον Ινδο-Ειρηνικό είναι ο πιο αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας για τα ηγεμονικά σχέδια του Πεκίνου.
Είναι καιρός να σκεφτούμε σοβαρά έναν Οργανισμό Συνθήκης Ινδο-Ειρηνικού.
Αυτός ο οργανισμός θα αντλούσε διδάγματα από το ΝΑΤΟ, του οποίου η συνάφεια έχει ανανεωθεί και του οποίου η ισχύς ενισχύεται τώρα από τη Φινλανδία και σύντομα τη Σουηδία.

Κάνοντας το επίσημο στον Ινδο-Ειρηνικό

Αρκετά έθνη Ινδο-Ειρηνικού βασίζονται ρητά ή σιωπηρά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως εγγυητές της ασφάλειας και της εδαφικής τους ακεραιότητας.
Πολλά έθνη γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι διαβεβαιώσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και η επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ ελευθερία ναυσιπλοΐας τα προστατεύουν από τον μεγαλύτερο κινεζικό οικονομικό καταναγκασμό.
Εν τω μεταξύ, η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ την τελευταία μισή δεκαετία φαίνεται πιο επιδεκτική στην επέκταση των συνεργασιών άμυνας και ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό, αντί να επικεντρώνεται σε εμπορικές συμμαχίες.
Κατά συνέπεια, η ίδια ιδέα έχει ανοδική τάση στον ίδιο τον Ινδο-Ειρηνικό.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει δηλώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ θα έρχονταν σε βοήθεια της Ταϊβάν εάν εισέβαλλε η Κίνα.
Η κυβέρνησή του δημιούργησε ένα υπογεγραμμένο σύμφωνο πυρηνικών υποβρυχίων και άμυνας με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο: το AUKUS.
Ενίσχυσε τη συμμαχία ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας και χαιρέτισε τη νέα στρατηγική ασφάλειας και άμυνας της Ιαπωνίας να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της στο 2% του ΑΕΠ της και να αναπτύξει δυνατότητες αντεπίθεσης.

Ο ρόλος της Ινδίας

Η αμυντική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ινδίας προχωρά σταθερά.
Ο στόχος είναι να γίνει η Ινδία σημαντικός κόμβος Ινδο-Ειρηνικού για αμυντική επιμελητεία, επισκευή και συντήρηση, και για τα δύο έθνη να αναπτύξουν και να παράγουν αμυντικά συστήματα μαζί.
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν και επέκτειναν το πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας του 1951 με τις Φιλιππίνες και απέκτησαν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον βάσεις κοντά στην Ταϊβάν και τα νησιά Spratly.
Οι ΗΠΑ συνήψαν επίσης συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Παπούα Νέα Γουινέα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων ασφαλείας τους.
Σε μια σύνοδο κορυφής του Camp David τον Αύγουστο, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να θεσμοθετήσουν ρυθμίσεις συλλογικής άμυνας και οικονομικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών και του συντονισμού σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Κατά την επίσκεψη του Biden στο Βιετνάμ τον Σεπτέμβριο, τα δύο έθνη αναμένεται να συνάψουν μια «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» που θα περιλαμβάνει βελτιωμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Σωστή Αποτροπή

Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένες με τη δημιουργία συμμαχιών.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, συνήψαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» το 2022, πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Τα δύο έθνη έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ασκήσεων που περιστασιακά περιλαμβάνουν τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Η Κίνα υπήρξε η απαραίτητη πηγή υλικού και χρηματοδότησης για τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και η Ρωσία που υποστηρίζεται από την Κίνα εμπλέκονται σε έναν αγώνα με μεγάλες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Η αναγκαιότητα της μεγάλης συμμαχίας

Μια επιτυχημένη υπεράσπιση της Ουκρανίας θα προοιωνόταν καλά για μια ανεξάρτητη Ταϊβάν.
Σε αυτό το αναπτυσσόμενο παγκόσμιο πλαίσιο, μια συμφωνία συλλογικής ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό θα έκανε περισσότερα από ένα συνονθύλευμα διμερών αμυντικών συμφωνιών για την αποτροπή εδαφικών εισβολών.
Προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας.
Ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα στα αμυντικά συστήματα των κρατών μελών.
Ζητεί επίσης για μεγαλύτερη δέσμευση των περιφερειακών παραγόντων για τη διατήρηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο απαραίτητος θεματοφύλακας ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού, αλλά δεν χρειάζεται να είναι οι μόνοι που επωμίζεται το βάρος.
Περισσότερα από 11 ευρωπαϊκά έθνη στο ΝΑΤΟ έχουν διαθέσει μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ.
Μια μειοψηφία στις ΗΠΑ ζητά μεγαλύτερη στρατιωτική εστίαση στον Ινδο-Ειρηνικό εις βάρος του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Αντί να κουφώνεται το ένα για να στηρίξει το άλλο, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να ενισχυθούν και τα δύο.
Το ΝΑΤΟ είναι η πιο σημαντική αμυντική συμμαχία στον κόσμο, υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ευημερία που έχουν επικρατήσει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πραγματισμός και η σύνεση υποστηρίζουν την προσαρμογή των σχετικών χαρακτηριστικών του ΝΑΤΟ σε μια άλλη περιοχή πρωταρχικού αμερικανικού ενδιαφέροντος - τον Ινδο-Ειρηνικό.
Οι εξοπλισμοί της Νότιας Κορέας είναι κρίσιμοι για την άμυνα της Ουκρανίας.
Οι ευρωπαϊκοί εξοπλισμοί ενδέχεται να ανταποδώσουν σε μελλοντική διαμάχη στον Ινδο-Ειρηνικό.

Κυοφορούνται οι συμφωνίες

Τα περισσότερα έθνη Ινδο-Ειρηνικού θέλουν εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν ακόμη κάνει το άλμα προς μια περιφερειακή συλλογική ρύθμιση ασφάλειας.
Η διαδικασία για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να είναι οργανική, αλλά οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να εμπλέκουν τα έθνη σχετικά με τα ρεαλιστικά επιχειρησιακά οφέλη.
Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας στην τελική συγκρότηση ενός Οργανισμού Συνθήκης Ινδο-Ειρηνικού θα είναι η κινεζική συμπεριφορά.
Εάν το Πεκίνο συνεχίσει την πολεμικότητά του, όπως φαίνεται πιθανό από τις εξαγγελίες του Xi, τότε η έλξη των συλλογικών διαβεβαιώσεων ενός ΝΑΤΟ θα αυξάνεται σταθερά.
Ένας ΝΑΤΟ θα προσφέρει την τόσο αναγκαία σαφήνεια σκοπού, στρατηγικής και συντονισμού.
Θα θεσμοθετούσε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, αρκετά ανθεκτικό ώστε να αποτρέψει τα ηγεμονικά σχέδια των Κινέζων δικτατόρων.
Θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να είναι πιο αποτελεσματικές όταν αναπτύσσουν τον στρατό τους στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Ινδο-Ειρηνικό.
Είναι σημαντικό ότι θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια μέσω μεγαλύτερης δέσμευσης, καταλήγει ο Kaush Arha.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης