Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία - Δεν εξαρτώμαστε από τις ΗΠΑ

Borrell (ΕΕ): Υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία - Δεν εξαρτώμαστε από τις ΗΠΑ
Το μέλλον της Ουκρανίας είναι μέσα στην ΕΕ υποστήριξε ο Josep Borrell
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη υποστήριξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος επισήμανε πως το μέλλον της Ουκρανίας είναι μέσα στην ΕΕ.
Κατά τη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο και στον απόηχο των εξελίξεων σε ΗΠΑ και Σλοβακία, ο Borrell είπε ότι οι 27 της ΕΕ δεσμεύονται να συνεχίσουν τη στήριξη τους προς την Ουκρανία.
Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba, ο Borrell σημείωσε πως η συνεδρίαση δεν θα έχει συμπεράσματα και σαφείς αποφάσεις μια και πρόκειται για άτυπο συμβούλιο των 27, αλλά ότι θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για τον πόλεμο και τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ιστορική πρώτη συνεδρίαση εκτός Ευρώπης

«Συγκάλεσα σήμερα τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο, είναι η πρώτη συνεδρίαση Ευρωπαίων υπουργών εκτός της ΕΕ.
Το μέλλον της Ουκρανίας είναι μέσα στην ΕΕ.
Αυτός ο πόλεμος έχει βαθιές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους είναι υπαρξιακή απειλή» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell.

Έκπληξη από τη στάση των ΗΠΑ

Μάλιστα ο Borrell εξέφρασε την έκπληξη του για την απόφαση των ΗΠΑ να μη συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η διάθεση οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Είμαστε έκπληκτοι από αυτήν την απόφαση της τελευταίας στιγμής...
Ας ελπίσουμε ότι αυτή δεν είναι η τελευταία τους λέξη» είπε ο Borrell, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια της Ευρώπης δεν εξαρτάται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης, όπως γράφουν πολλά ΜΜΕ, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Πολλή δουλειά ακόμα το Κίεβο

Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ ο Borrell επισήμανε πως μένει ακόμα να γίνει πολλή δουλειά από το Κίεβο.
«Είναι μια πρόκληση.
Η δουλειά που χρειάζεται να γίνει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής είναι τεράστια» υποστήριξε ο Borrell.

Τεράστιο το διακύβευμα

Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba είπε ότι «αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ουκρανία».
«Πρόκειται για τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του κόσμου» επισήμανε ο Kuleba.
H ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, Hanke Bruins Slot υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της άτυπης αυτής συνεδρίασης θα τεθεί επί τάπητος η αυξανόμενη πίεση στη Ρωσία και η περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης