Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δράμα - Οι Σύμμαχοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία, καταπέλτης το Spiegel - Κινδυνεύουν με κατάρρευση εντός 45 ημερών

Δράμα - Οι Σύμμαχοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία, καταπέλτης το Spiegel - Κινδυνεύουν με κατάρρευση εντός 45 ημερών
Τα πράγματα πάνε καλά, όχι για τη Δύση, αλλά για τη Ρωσία και τον Putin λέει το γερμανικό περιοδικό Focus
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Με τον ουκρανικό στρατό να παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης στο μέτωπο, καθώς η αντεπίθεση του δεν έχει καταφέρει να φέρει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα πέρα από τεράστιες απώλειες στους στρατιώτες του (πάνω από 83.000 νεκροί) και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, δύο πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως φέρνουν… πιο κοντά το τέλος της Ουκρανίας και του προέδρου Zelensky.
Στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πέρασε χωρίς να προβλέπει οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, χωρίς την οποία το Κίεβο είναι αδύνατο όχι μόνο να νικήσει τον πόλεμο, αλλά να επιβιώσει ως κράτος, ενώ στη Σλοβακία, η επικράτηση στις εκλογές του Robert Fico συνεπάγεται πως η Ουκρανία θα χάσει… έναν ακόμα σύμμαχο της και περαιτέρω στρατιωτική στήριξη.
Ήδη ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν πως η Δύση μετά τις αποτυχίες των Ουκρανών, αρχίζει να γυρίζει την πλάτη στο Κίεβο, θέτοντας ολοένα και περισσότερα ερωτήματα για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ουκρανία, τη στιγμή που εδραιώνεται η άποψη που θέλει τη Ρωσία να έχει νικήσει και να είναι αυτή που θα αποφασίσει το πώς, το πότε και με ποιους όρους θα τελειώσει ο πόλεμος.

Ritter (πρώην CIA): Η Ρωσία θέτει τους όρους

Η Ρωσία είναι σε θέση να αναγκάσει το καθεστώς του Κιέβου να συνθηκολογήσει ασκώντας σταδιακή στρατιωτική πίεση αντί να διεξάγει ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστήριξε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (CIA) και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, «θα ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να μην πατήσει το γκάζι… στρατιωτικά, χάνοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τους οποίους δεν θέλει να χάσει, αλλά να ασκήσει σταδιακή στρατιωτική πίεση στην Ουκρανία - όχι για το πάγωμα της σύγκρουσης, αλλά για να προκαλέσει μια πολιτική κατάρρευση του καθεστώτος του Κιέβου».
«Αυτή η απόφαση της Ρωσίας μπορεί να παρατείνει τις μάχες, αλλά αυτή η σύγκρουση δεν θα διαρκέσει για πάντα» τόνισε ο Ritter, ο οποίος υπογράμμισε πως ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη ηττηθεί, γεγονός που όπως είπε, επιτρέπει στη Μόσχα να επιλέξει έναν τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης που θα είναι αποδεκτός από αυτήν.

Ρωσία: ΗΠΑ και Ευρώπη θα κουραστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΗΠΑ και Ευρώπη θα κουραστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση και να στηρίζουν το Κίεβο.
«Η μη συμπερίληψη της βοήθειας προς την Ουκρανία στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ είναι ένα προσωρινό φαινόμενο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση» υπογράμμισε ο Peskov, αναφέροντας πως η κούραση από τη σύγκρουση και η παράλογη χορηγία του καθεστώτος του Κιέβου θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και θα οδηγήσει σε κατακερματισμό του πολιτικού κατεστημένου και αυξανόμενες αντιφάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και κληθείς να σχολιάσει τις εκλογές στη Σλοβακία και τη νίκη του Robert Fico που κατηγορείται για φιλορωσικές τάσεις, ο Peskov είπε ότι «βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου κάθε πολιτικός στην ευρωπαϊκή ήπειρο που έχει την τάση να σκέφτεται τα συμφέροντα και την κυριαρχία της χώρας του, αμέσως να τον αποκαλούν φιλορώσο. Αλλά αυτό είναι παράλογο».

Newsweek: Άσχημα νέα στο Κίεβο από ΗΠΑ, Σλοβακία

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου σε ΗΠΑ (όπου το νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πέρασε χωρίς τη βοήθεια για την Ουκρανία) και Σλοβακία (εκλογική νίκη Robert Fico, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο) συνεπάγονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις για την Ουκρανία.
Δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek αναφέρει πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Σλοβακία μπορεί να μειώσουν το ποσό της βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Η Ουκρανία έλαβε άσχημα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σλοβακία, οι οποίες απειλούν να μειώσουν τον όγκο της ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει το Κίεβο» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως το ΝΑΤΟ έχει γίνει ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουκρανίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, καθώς παρέχει στο Κίεβο δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, όπως λέει, τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου απειλούν το Κίεβο με νέα προβλήματα στις αμυντικές δαπάνες.
Βάσει του δημοσιεύματος, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ζήτησε 300 εκατομμύρια δολάρια για πρόσθετα όπλα για την Ουκρανία και για την εκπαίδευση των στρατιωτών της, τα κονδύλια αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο εξαιτίας των αντιδράσεων των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ζήτησαν το ποσό αυτό να δαπανηθεί για ανάγκες των Αμερικάνων πολιτών.
Ένα ακόμα εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα για την Ουκρανία ήταν η νίκη στις εκλογές στη Σλοβακία του πολιτικού κόμματος Smer, του οποίου ο αρχηγός Robert Fico έχει δεσμευθεί ότι θα σταματήσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, παρέχοντας μόνο ανθρωπιστική υποστήριξη.
Μάλιστα το Newsweek επικαλείται δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ο αριθμός των Ευρωπαίων που αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία έχει αυξηθεί στο 34%.

Borrell (ΕΕ): Υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη - Στηρίζουμε ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη υποστήριξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος επισήμανε πως το μέλλον της Ουκρανίας είναι μέσα στην ΕΕ.
Κατά τη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο και στον απόηχο των εξελίξεων σε ΗΠΑ και Σλοβακία, ο Borrell είπε ότι οι 27 της ΕΕ δεσμεύονται να συνεχίσουν τη στήριξη τους προς την Ουκρανία.
Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba, ο Borrell σημείωσε πως η συνεδρίαση δεν θα έχει συμπεράσματα και σαφείς αποφάσεις μια και πρόκειται για άτυπο συμβούλιο των 27, αλλά ότι θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για τον πόλεμο και τη στήριξη της Ουκρανίας.
«Συγκάλεσα σήμερα τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο, είναι η πρώτη συνεδρίαση Ευρωπαίων υπουργών εκτός της ΕΕ.
Το μέλλον της Ουκρανίας είναι μέσα στην ΕΕ.
Αυτός ο πόλεμος έχει βαθιές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους είναι υπαρξιακή απειλή» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell.
Μάλιστα ο Borrell εξέφρασε την έκπληξη του για την απόφαση των ΗΠΑ να μη συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η διάθεση οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Είμαστε έκπληκτοι από αυτήν την απόφαση της τελευταίας στιγμής...
Ας ελπίσουμε ότι αυτή δεν είναι η τελευταία τους λέξη» είπε ο Borrell, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια της Ευρώπης δεν εξαρτάται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης, όπως γράφουν πολλά ΜΜΕ, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Γερμανία: Σύντομα η Ευρώπη θα απλώνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Luhansk

Σύντομα η Ευρώπη θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Luhansk υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock αναφερόμενη στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, μαζί με τις επαρχίες που έχει ήδη προσαρτήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία.
«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ΕΕ, στην κοινότητα της ελευθερίας.
Και σύντομα θα επεκτείνει από τη Λισαβόνα μέχρι το Luhansk» υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, θέση που άλλωστε διατύπωσε νωρίτερα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell κατά την ιστορική άτυπη συνεδρίαση των 27 Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Κίεβο.
Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία προσάρτησε – κατόπιν δημοψηφισμάτων – της Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk καθώς και τις επαρχίες Kherson και Zaporizhia.

Ryabkov (Ρωσία): Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη στήριξη της Ουκρανίας – Δεν αλλάζει τίποτα

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, ο οποίος χαρακτήρισε show για την κοινή γνώμη την απόφαση του Κογκρέσο να μην εντάξει πρόβλεψη για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία σε νομοσχέδιο για την παράταση χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν.
Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Ήταν απλώς ένα show, μια παράσταση για την κοινή γνώμη» είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι δεν βλέπει καμία προοπτική για τη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ.
Όπως υποστήριξε, «μέχρι να συνέλθουν και να αρχίσουν να αλλάζουν την πολιτική τους προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν προοπτικές», τονίζοντας ότι παραμένουν οι συζητήσεις για τις δραστηριότητες των διπλωματικών αποστολών, για θέματα visa, κοκ.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι που καλύπτονταν προηγουμένως από την ανενεργή πλέον συνθήκη INF για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς μπορεί να εμφανιστούν στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Kuleba (Ουκρανία): Δεν νιώθουμε ότι έχει κλονιστεί η στήριξη των ΗΠΑ

Το Κίεβο δεν πιστεύει ότι έχει κλονιστεί η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μετά την απόφαση του Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται βοήθεια προς την Ουκρανία είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba.
Σε δηλώσεις του κατά άτυπη συνεδρίαση των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο, ο Kuleba ανέφερε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες τόσο με Ρεπουμπλικάνους όσο και με Δημοκρατικούς και ότι αυτό που συνέβη στο Κογκρέσο, μάλλον ήταν «ατύχημα» και όχι κάτι «συστημικό».
«Δεν αισθανόμαστε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει κλονιστεί... επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν ότι αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ουκρανία» ανέφερε ο Kuleba.
«Πρόκειται για τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του κόσμου και ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις» επισήμανε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «εργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο».

Καταπέλτης το Spiegel: Η Ουκρανία να σκεφτεί σύντομα τον τερματισμό του πολέμου

Να σκεφτεί σύντομα τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσίας καλεί την Ουκρανία το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Η Ουκρανία θα πρέπει σύντομα να σκεφτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης και να εγκαταλείψει τα σχέδια για νίκη επί της Ρωσίας» επισημαίνει το Spiegel στον απόηχο της απόφασης του Κογκρέσο να μην συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους, την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Η Ουκρανία έχει πέσει αρκετές θέσεις στη λίστα με τις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Focus: Ερωτήματα Δύσης για τη Δημοκρατία του Zelensky

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, πως στον απόηχο και της έλλειψης αποτυχιών του ουκρανικού στρατού στο πεδίο της μάχης, κράτη της Δύσης αρχίζουν να θέτουν ολοένα και περισσότερες ερωτήσεις για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Ουκρανία.
«Όσο λυπηρό κι αν ακούγεται, η αξία των ειδήσεων πέφτει, το bonus του να δίνεις την εικόνα του γενναίου Δαβίδ που πρέπει να πολεμήσει τον δόλιο Γολιάθ από τη Μόσχα δεν είναι πλέον η μοναδική.
Οι χώρες δωρητές αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο την πρόοδο που σημειώθηκε στους τομείς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ουκρανία» επισημαίνει το Focus, τονίζοντας ότι οι λίστες της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μοιάζουν με «ένα πλήρες βασικό σετ για τον Αρμαγεδδώνα».
«Αν λείπει έστω και ένα από αυτά, η μοίρα της Ουκρανίας θα τεθεί σε κίνδυνο» τονίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ο πρόεδρος Zelensky λαμβάνει μια σειρά από μέτρα για να μειώσει τη δυσαρέσκεια των Δυτικών όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό το δημοσίευμα επικαλείται την απόλυση του υπουργού Άμυνας και μιας σειράς υφυπουργών του λόγω διαφθοράς.
Σύμφωνα με το Focus, τέτοιες κινήσεις είναι άκρως απαραίτητες για τον Zelensky προκειμένου να διατηρήσει την στήριξη του κύριου στρατιωτικού του σύμμαχου, των ΗΠΑ, όπου όμως και εκεί, η στήριξη σταδιακά μειώνεται.
«Ενώ οι ΗΠΑ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν δραστικές περικοπές στη βοήθεια» τονίζει το δημοσίευμα.

Τα πράγματα πάνε καλά για τον Putin

Μάλιστα το Focus υποστηρίζει πως την ίδια στιγμή η Δύση συνειδητοποιεί πως έχει αποτύχει όσον αφορά την πολιτική της να απομονώσει τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Τα πράγματα πάνε καλά.
Όχι για τη Δύση, αλλά για τον Vladimir Putin.
Η ρωσική οικονομία έχει επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας κάτω από την πίεση των δυτικών κυρώσεων, η μετάβαση από μια ειρηνική οικονομία σε μια στρατιωτική λειτούργησε και η υποστήριξη προς την Ουκρανία από τη Δύση καταρρέει» τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
Μάλιστα επισημαίνεται πως αντίθετα με όλες τις προβλέψεις, η Ρωσία αναμένει οικονομική ανάπτυξη στο 1,5%.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι οικονομικές επιτυχίες της Ρωσίας και η ισχυρή θέση του Putin θα πρέπει να αναγκάσουν τη Δύση να βγάλει τα συμπεράσματα της για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της απέναντι στη Ρωσία και τον Putin που δεν κατάφερε ούτε να τον αποδυναμώσει πολιτικά ούτε να τον απομονώσει διεθνώς ούτε να τον νικήσει στρατιωτικά.
«Όλα αυτά, φέρνουν πιο κοντά τη διπλωματική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ουκρανία σε κρίση: Μόλις 23 εκατ. απέμειναν στην χώρα – Οι νέοι φεύγουν μαζικά

Την απόλυτη κρίση βιώνει η Ουκρανία, η οποία βλέπει τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται ραγδαία τόσο λόγω των απωλειών στο πεδίο της μάχης όσο και των ανθρώπων που την εγκαταλείπουν.
Σε ανάρτηση του στο Telegram ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov υποστήριξε ότι ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί στα 23 εκατομμύρια.
Τα αρμόδια ινστιτούτα και υπηρεσίες της Ουκρανίας είχαν προειδοποιήσει ότι το 2023 θα είναι μια καταστροφική χρονιά όσον αφορά την πτώση των γεννήσεων, οι οποίες θα φτάσουν και στο χαμηλότερο επίπεδο τους από την ανεξαρτησία της χώρας.
«Έχουν απομείνει 23 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα και μόνο 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί μπορούν να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες.
Και οι Ουκρανοί ικανοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα μαζικά» αναφέρει στην ανάρτηση του ο Azarov, υπογραμμίζοντας πως η κινητοποίηση συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
«Οι στρατιωτικοί επίτροποι έχουν επιφορτιστεί με το να συγκεντρώσουν δυνάμεις για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο επιθετικών ενεργειών» υποστήριξε ο Azarov, ο οποίος επικαλέστηκε ειδικούς που κάνουν λόγο ακόμα και για κινητοποίηση 500.000 Ουκρανών έως την ερχόμενη άνοιξη.
«Δεδομένου ότι οι πόροι κινητοποίησης έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί, οι Αρχές θα καταφεύγουν σε ολοένα και πιο «δρακόντειες» μεθόδους» επισήμανε ο Azarov, τονίζοντας ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας μείωσε τις απαιτήσεις για στράτευση στη στρατιωτική θητεία και τώρα τα άτομα με HIV, ηπατίτιδα και ψυχικές διαταραχές είναι επιλέξιμα για κινητοποίηση.

Κάτι συμβαίνει με τους Ουκρανούς τραυματίες

Για ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις Ουκρανών στρατιωτών που υποφέρουν από λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά κάνουν λόγο σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
«Στις αρχές του τρέχοντος έτους, σε ένα από τα αμερικανικά στρατιωτικά νοσοκομεία στη Γερμανία, οι γιατροί εξέτασαν έναν τραυματισμένο Ουκρανό στρατιώτη και έκαναν μια ανησυχητική ανακάλυψη.
Η μόλυνση του ήταν ανθεκτική σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά» αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως από την αρχή των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, τέτοιες περιπτώσεις έχουν γίνει πιο συχνές όχι μόνο στην ίδια την χώρα αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες Ουκρανοί για θεραπεία.

Γιατί καταστρέφονται τα δυτικά τανκ

Στους λόγους που ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να καταστρέφει τόσο εύκολα τα δυτικά άρματα μάχης και τανκ αναφέρεται ο Ρώσος συνταγματάρχης και ειδικός στον τομέα των τεθωρακισμένων, Sergei Suvorov.
Όπως λέει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ένας από τους λόγους είναι ότι οι Ουκρανοί δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιούν σωστά.
«Στην Ουκρανία, τα δυτικά άρματα μάχης καταστράφηκαν από τη μέτρια χρήση τους.
Η χρήση των τανκ αυτών δεν είχε την κατάλληλη υποστήριξη.
Έμπαιναν σε ναρκοπέδια χωρίς διόδους μέσα σε αυτά, χωρίς την κατάλληλη αναγνώριση κ.λπ.
Ως αποτέλεσμα, μετατράπηκαν σε εύκολους στόχους που καταστράφηκαν με όλα τα διαθέσιμα μέσα: πυροβολικό, αεροπορία, ATGM, άρματα μάχης, εκτοξευτές χειροβομβίδων και drones καμικάζι» τόνισε ο Suvorov, αναφέροντας πως η μεγάλη μάζα των δυτικών τανκ είχε ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να κολλήσουν στη λάσπη.
Ως αποτέλεσμα, μετατράπηκαν σε στόχους που, λόγω της έλλειψης δυναμικής προστασίας, μπορούσαν εύκολα να καταστραφούν από drones καμικάζι και άλλα μέσα καταστροφής.

Εκνευρισμός Zelensky για τη μακρά παύση στην ανάπτυξη νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας - «Να επιβληθούν και στο Ιράν»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, μιλώντας στο Κίεβο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την ανησυχία ότι η κοινότητα είχε κάνει μια μακρά παύση στην ανάπτυξη νέων αντιρωσικών κυρώσεων.
"Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες σχετικά με το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. <...> Η παύση μετά το 11ο πακέτο κυρώσεων είναι ήδη πολύ μεγάλη", σύμφωνα με τον ίδιο.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει νέους περιορισμούς όχι μόνο κατά της Ρωσίας, αλλά και κατά του Ιράν, το οποίο φέρεται να προμηθεύει τη Ρωσική Ομοσπονδία με drones για χρήση στην Ουκρανία.
Η ΕΕ έχει εισαγάγει 11 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022 λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία. Τα πρώτα 10 πακέτα κυρώσεων ήταν άμεσοι περιορισμοί που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο διμερές εμπόριο, τις μεταφορικές συνδέσεις και τις οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα. Στην 11η δέσμη, που εγκρίθηκε στις 23 Ιουνίου, εισήχθη για πρώτη φορά η αρχή της εξωεδαφικότητας των κυρώσεων - οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρείες από τρίτες χώρες που υποπτεύονται ότι επανεξάγουν ευρωπαϊκά αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία (για παράδειγμα , μεταφέροντας πετρέλαιο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις λεγόμενες τιμές πλαφόν που προσπαθεί να επιβάλει η Ομάδα των Επτά).
Νωρίτερα, το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συζήτηση του 12ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να παρουσιαστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πηγές, το νέο πακέτο κυρώσεων ενδέχεται να περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγής διαμαντιών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επιπλέον, ορισμένες χώρες της ΕΕ ζητούν περιορισμούς στον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας, στους ρωσικούς τομείς LNG και IT, αναφέρουν πηγές.


Ισχυρές εκρήξεις στο Kharkiv

Για ισχυρές εκρήξεις νωρίτερα σήμερα το πρωί στην πόλη του Kharkiv έκαναν λόγο τα ουκρανικά ΜΜΕ.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διαδοχικές και ισχυρές εκρήξεις στο Kharkiv, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Kharkiv, Oleg Sinegubov.
Η περιοχή του Kharkiv βρέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και το βράδυ της Κυριακής 1/10 με αποτέλεσμα να υπάρξουν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές.

Ρωσία: Απόκρουση 8 επιθέσεων στο Donetsk, πάνω από 300 Ουκρανοί νεκροί

Οκτώ ουκρανικές επιθέσεις στις περιοχές του Bakhmut και της Avdiivka απέκρουσαν οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εξουδετέρωσαν πάνω από 300 Ουκρανούς στρατιώτες.
«Οι μονάδες μάχης του Νότου απέκρουσαν οκτώ επιθέσεις από ουκρανικές ομάδες επίθεσης στις περιοχές Artyomovsk και Avdeyevka.
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερους από 300 στρατιώτες, σε ένα αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού Krab, ένα όπλο D-20, δύο άρματα μάχης, ένα μηχανοποιημένο όχημα μάχης πεζικού, δύο εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων Strela-10, έναν σταθμό πληροφοριών σημάτων, καθώς και επτά οχήματα και οκτώ drones», είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας «Νότος» Georgy Minesashvili.
«Οι δυνάμεις πυραύλων και το πυροβολικό επιτέθηκαν σε τρεις ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών στην Krasnogorovka, Belogorovka και Kramatorsk, καθώς και σε στρατεύματα της μονάδας της 24ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας κοντά στο Dzerzhinsk.
Η ρωσική δύναμη «Νότος» με τη βοήθεια της αεροπορίας εξάλειψε ένα υπόστεγο με ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του Donetsk» πρόσθεσε ο Minesashvili.

Αεροπορικά πλήγματα στο Krasno Lyman

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ρωσική αεροπορία έπληξε τις θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στην κατεύθυνση του Krasno Lyman.
«Τα πληρώματα των επιθετικών αεροσκαφών Su-25SM και των επιθετικών και αναγνωριστικών ελικοπτέρων Ka-52 της ομάδας στρατευμάτων Κέντρου συνεχίζουν να χτυπούν θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση Krasnolimansky» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Την ίδια στιγμή, ρωσικά drones έπληξαν μια βιομηχανική εγκατάσταση στο Uman και το Kryvyi Rih καθώς και ένα εργοστάσιο στο Kharkiv.
Επίθεση με ρωσικά UAV έγινε και στη Zaporozhia, ενώ εκρήξεις αναφέρθηκαν και στην περιοχή της Οδησσού και του Mykolaiv ενώ η ρωσική αεράμυνα ανακοίνωσε πως κατέρριψε ουκρανικό drone στο Krasnodar.
Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε διοικητήριο της AFU κοντά στην Avdiivka και στην Ukrainka.
Σκληρές μάχες αναφέρθηκαν και πάλι στο Rabotino με το ρωσικό πυροβολικό να πλήττει θέσεις των Ουκρανών κοντά στη Novomikhailovka και κοντά στο Torskoye.
Ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν ραντάρ P-18 της AFU κοντά στο Nikanorovka.
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Rabotino και το Verbovoye, αλλά και τις επιθέσεις κοντά στο Priyutnoye, στην Dibrova και στην Kleshcheyevka.

Ρωσία: Καταστρέψαμε αποθήκες καυσίμων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκες καυσίμων και όπλα αεροπορίας της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (AFU) σε αεροδρόμιο στην περιοχή Dnepropetrovsk και σταθμό εμπλοκής στην περιοχή Zaporozhye αναφέρθηκε από στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στο αεροδρόμιο Dolgintsevo στην περιοχή Dnepropetrovsk, καταστράφηκαν αποθήκες καυσίμων και αεροπορικά όπλα της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε το τμήμα.
Επιπλέον, στην περιοχή του οικισμού Preobrazhenka, στην περιοχή Zaporozhye, καταστράφηκε ο σταθμός παρεμβολής δέκτη πλοήγησης Enklav. Επίσης, στην περιοχή του χωριού Petrovskoye, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, χτυπήθηκε το κέντρο επικοινωνιών της 66ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

5_30.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης