Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητη προπαγάνδα: «Βρώμικη» επίθεση στη Merkel για τις ενεργειακές συμφωνίες με τον Putin - Κριτική για το... φθηνό αέριο

Αδιανόητη προπαγάνδα: «Βρώμικη» επίθεση στη  Merkel για τις ενεργειακές συμφωνίες με τον Putin - Κριτική για το... φθηνό αέριο
Γιατί οι Financial Times ξεχνούν το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nordstream – Πώς τα φθηνά ρωσικά ενεργειακά αγαθά βοήθησαν τη Γερμανί και συνέβαλαν στη διασφάλιση 10 συνεχόμενων ετών ανάπτυξης.
Η δυτική προπαγάνδα… σπάει τα κοντέρ καθώς οι έγκριτοι Financial Times σε δημοσίευμά τους τη Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 επιθυμώντας να δικαιώσουν την.. αυτοκαταστροφική υποταγή της Γερμανίας στις ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας, «ενοχοποιούν» την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel για την ύφεση στην οικονομία και το τεράστιο, πολυδιάστατο κόστος της «υποκατάστασης των (φθηνών) ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.
Να σημειωθεί ότι οι συμφωνίες αυτές παρείχαν τη δυνατότητα στην «οικονομική ατμομηχανή» της Ευρωζώνης να αποφύγει τόσο την αποβιομηχάνιση της οποία αντιμετώπισαν άλλες οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως η Βρετανία, αλλά να διαμορφώσει μία υπερεθνική παραγωγική βάση η οποία της επέτρεψε να διατηρήσει την ανταγωνιστικά της έναντι των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα.
Ένα πρώην οικονομικός σύμβουλος της Merkel εμφανίζεται να παραδέχεται ότι οι πολιτικές της άφησαν τη Γερμανία υπερβολικά εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και εκ των υστέρων η χώρα θα έπρεπε να είχε κάνει πολύ περισσότερα για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
«Αν γνωρίζαμε τότε αυτό που γνωρίζουμε τώρα, φυσικά θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά», είπε ο Lars-Hendrik Röller στους Financial Times.
Ωστόσο, παρότι δεν «δένει» στο αφήγημα της αποτυχίας, ο ίδιος επέμεινε ότι οι άφθονες και φθηνές ρωσικές εξαγωγές ενέργειας είχαν δώσει μια τεράστια ώθηση στη γερμανική οικονομία, συμβάλλοντας στη διασφάλιση 10 συνεχόμενων ετών ανάπτυξης.
«Μας βοήθησε να επιτύχουμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που χρηματοδοτούσαν επιτεύγματα διαφορετικά δεν θα είχαμε, για μια περίοδο 10-15 ετών - πράγματα που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατά», είπε.
Ο Röller επέμεινε επίσης ότι η Merkel, η οποία υπηρέτησε ως καγκελάριος από το 2005 έως το 2021, δεν είχε άλλη επιλογή από το να στοιχηματίσει πολλά στο ρωσικό αέριο αφού αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια.
«Μπορείτε να υποστηρίξετε αν αυτό ήταν το σωστό, υπήρχε συναίνεση στην κοινωνία εκείνη την εποχή», είπε.
Lars-Hendrik Röller
Αξιόπιστος εταίρος η Ρωσία

Η αντίθεση στην αύξηση των εγχώριων αποθεμάτων της Γερμανίας σε μη συμβατικό φυσικό αέριο και στην κατασκευή τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου έκλεισε τη πόρτα σε πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι ήταν σε κάθε περίπτωση πολύ φθηνότεροι από τις προμήθειες από πηγές όπως το Κατάρ, είπε.
Η Μόσχα είχε επίσης αποδειχθεί αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος εδώ και αρκετές δεκαετίες με το αέριο της να ρέει «σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου».
«Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά εξαρτηθήκαμε πολύ από το ρωσικό αέριο — αυτό είναι γεγονός», επισήμανε.
Η Merkel αντιμετώπισε αυξανόμενες επικρίσεις από τότε που άφησε τα καθήκοντά της επειδή επέτρεψε στη Γερμανία να εξαρτάται τόσο πολύ από τη ρωσική ενέργεια, ακόμη και όταν έγινε φανερό ότι το Κρεμλίνο ήταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ως γεωπολιτικό όπλο - θα επρεπέ δηλαδή, σύμφωνα με τους FT, να αναδιαφορήσει για τα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα...  
Μέχρι τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αντιπροσώπευε το 55 τοις εκατό των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας.
Μεγάλο μέρος της κριτικής επικεντρώθηκε στη μακροχρόνια υποστήριξη της πρώην καγκελαρίου για τον Nord Stream 2, έναν αγωγό κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος θα ήταν δυνατόν  αυξήσει σημαντικά τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Οι επικριτές λένε ότι το έργο, το οποίο συνέχισε να κατασκευάζεται ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, θα επέτρεπε στη Μόσχα να εντείνει τον έλεγχο της στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.'
Column chart of German imports of natural gas (billion cubic metres) showing Before the invasion of Ukraine, Germany relied heavily on Russian gas imports
Line chart of European natural gas price (TTF future, € per MW hour) showing Europe's gas bill rose sharply after Russia's invasion of Ukraine
To σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nordstream από τις ΗΠΑ


Είναι προφανές σε αυτή τη τακτική προπαγάνδας να πεισθούν οι Γερμανοί για το… δίκαιο του πολέμου στην Ουκρανία, ξεχνούν οι FT την δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού Nordstream.
ύμφωνα με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh, πίσω από τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Streams βρίσκεται ο Λευκός Οίκος.
Όπως επισημαίνει, στόχος αυτής της δολιοφθοράς δεν ήταν να αλλάξει η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά να αποκατασταθεί η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
«Η κυβέρνηση Biden ανατίναξε τους αγωγούς, αλλά αυτή η ενέργεια δεν είχε να κάνει με τη διασφάλιση της νίκης στην Ουκρανία ή τον τερματισμό του.
Αυτή η πράξη ήταν συνέπεια του φόβου ότι η Αμερική θα έχανε την προ πολλού καθιερωμένη υπεροχή της στη Δυτική Ευρώπη» έγραψε ο δημοσιογράφος σε άρθρο του στην πλατφόρμα Substack.
Όπως μετέφερε ανώνυμος αξιωματούχος στον Hersh, ο Λευκός Οίκος επέλεξε τους Nord Stream επειδή ήταν οι μοναδικοί αγωγοί στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.
Για την ανατίναξη χρειάστηκαν αρκετοί μήνες προετοιμασίας και δύο έμπειροι δύτες βαθέων υδάτων από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί που συμμετείχαν σε επιχείρηση δεν άφησαν κανένα απολύτως ίχνος.
Καμία σημαντική πληροφορία σχετικά με την αποστολή δεν υπήρξε.
Όλη η τεκμηρίωση έγινε σε μια γραφομηχανή Royal ή Smith Corona.
«Μόλις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, τα έντυπα καταστράφηκαν, δεν έμεινε ίχνος - κανένα στοιχείο που θα μπορούσε αργότερα να ανακαλυφθεί από κάποιον ειδικό εισαγγελέα ή ιστορικό. Ονομάστε το τέλειο έγκλημα» γράφει ο Hersh.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι υπάλληλοι της CIA πιστεύουν ότι ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz γνώριζε το μυστικό σχέδιο «καταστροφής των αγωγών».
Επιπλέον, ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε στον Hersh ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεώρησαν τις ασαφείς οδηγίες του Biden για την καταστροφή των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου «στρατηγικό βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Υπενθυμίζεται πως οι εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στοχευμένων δολιοφθορών.
Ο Hersh δημοσίευσε την έρευνά του στις 8 Φεβρουαρίου, στην οποία, επικαλούμενος πηγή, δήλωσε ότι τον Ιούνιο του 2022 τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί κάτω από ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου υπό την κάλυψη της άσκησης Baltops από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με την υποστήριξη Νορβηγών ειδικών.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, την απόφαση για την επιχείρηση έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Το Πεντάγωνο απαντα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία σχέση με το σαμποτάζ.

Έγκλημα πολέμου κατά το διεθνές δίκαιο

Κατά το διεθνές δίκαιο του πολέμου, η επίθεση στον Nord Stream θα αποτελούσε παράνομη πράξη ακόμη και στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, όπως εξηγεί ο ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου Stefan Talmon.
«Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν αποτελεί μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά ακόμη και έγκλημα πολέμου».
Το εάν θα διεξαχθεί δίκη γύρω από την υπόθεση, μένει να φανεί.
Ο καγκελάριος Scholz τάσσεται υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης στη δικαιοσύνη και η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Nancy Fezer, ελπίζει ότι θα βρεθούν αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες στους δράστες.
Όμως, από όσα έχει διαπιστώσει στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς εκπροσώπους ο ερευνητής δημοσιογράφος Wiedman Smidt έχει την εντύπωση πως προτιμάται η αποφυγή του ζητήματος.
«Δεν μπορούν να αγνοήσουν βέβαια ένα τόσο σοβαρό έγκλημα.
Αλλά δεν μπορούν και να αναστείλουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Αυτό δεν αποτελεί επιλογή».
Εν τω μεταξύ, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την έρευνά της μέχρι το τέλος του έτους.
Το σίγουρο είναι πως πολλοί περιμένουν με περιέργεια τα αποτελέσματα.
Nord Stream 1: How Russia is cutting gas supplies to Europe - BBC News
The Nord Stream Mystery: What We Know About The Baltic Sea Pipeline Blasts
Το τεράσιο κόστος


Ακόμη και εάν παραγνωρίσουμε την προφανή αμερικανική εμπλοκή, από την αρχή του πολέμου, με τεράστιο οικονομικό κόστος η κυβέρνηση του Olaf Scholz έχει απογαλακτίσει τη Γερμανία από το ρωσικό αέριο, κατασκεύασε αρκετούς τερματικούς σταθμούς LNG και προχώρησε σε μια τεράστια επέκταση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αν προσθέσουμε στο ενεργειακό κόστος και τη δέσμευση της Γερμανίας για πραγματοποίηση μεσοπρόθεσμα επενδύσεων 100 δισ. ευρώ στην αμυνα, κατανοούμε τον κίνδυνο η ατομομηχανή της οικονομίας της Ευρώπης να μετατραπεί σε Μεγάλο Ασθενή...
Σε μια διάσημη πλέον ομιλία στην Bundestag τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Robert Habeck, ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων οι οποίες διακρίνονται για αντιρωσική υστερία, κατηγόρησε τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Merkel για «16 χρόνια αποτυχημένων ενεργειακών πολιτικών» που ο συνασπισμός αναγκάστηκε να «καθαρίσει» μέσα σε λίγους μήνες.
Ωστόσο, ο Röller είπε ότι η κυβέρνηση της Merkel θα δυσκολευόταν να κατασκευάσει υποδομή LNG και να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας «δεδομένου του πολιτικού πλαισίου εκείνη την εποχή».
Ο Röller υπηρέτησε ως κορυφαίος οικονομικός βοηθός της Μerkel τα τελευταία 11 χρόνια στην εξουσία και από το 2021 διδάσκει οικονομικά στο ESMT, μια από τις κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων της Γερμανίας.

Αυτού του τύπου η προπαγάνδα, θα ακυρωθεί από την πραγματικότητα της νέας ενεργειακής κρίσης αλλά και των τεράστιων αμυντικών δαπανών τις οποίες έχει επωμισθεί ο γερμανικός προυπολογισμός που αναδεικνύουν το τεράστιο κόστος της αντι-ρωσικής θέσης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης