Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στη Σλοβακία - Καθαρή νίκη Fico - Καταψηφίστηκαν ΕΕ, ΝΑΤΟ, τέλος στη στήριξη της Ουκρανίας

Εκλογές στη Σλοβακία - Καθαρή νίκη Fico - Καταψηφίστηκαν ΕΕ, ΝΑΤΟ, τέλος στη στήριξη της Ουκρανίας
Οι εκλογές στη Σλοβακία συγκέντρωσαν μεγάλο ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον γιατί η νίκη Fico επιφέρει ρήγμα στην ευρωπαϊκή στήριξη της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
(Upd 2) Το κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία»), του τρεις φορές πρωθυπουργού της χώρας Robert Fico αναδείχθηκε καθαρός νικητής στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το Σάββατο 30/9 στη Σλοβακία, βάσει των αποτελεσμάτων που έδωσε η καταμέτρηση του 99,98% των ψήφων.
Το Smer-SD εξασφαλίζει το 22,94% των ψήφων και προηγείται του κεντρώου-φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), που συγκεντρώνει το 17,96% των ψήφων, διαψεύδοντας τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν αφού έκλεισαν οι κάλπες και τα οποία έδειχναν τα δύο κόμματα να παλεύουν στήθος με στήθος για την πρώτη θέση.
Έτσι η πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Caputova δήλωσε ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα (2/102/2023) στον νικητή των εκλογών, δηλαδή τον Fico.
Οι εκλογές στο κράτος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ως καθοριστικές για το εάν η Σλοβακία θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία.
Το κόμμα του Robert Fico έχει υποσχεθεί πως θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Michal Simecka, δεν αποκλείεται να αυξήσει το ποσοστό του, καθώς είναι πιο δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις, όπου η καταμέτρηση διαρκεί περισσότερο.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στη μέρα.
Η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε ιδιαίτερα θυελλώδης, με πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ενώ ο κ. Fico καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑTO όσο και κατά της μειονότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Σε κάθε περίπτωση το Smer - SD, θα χρειαστεί να κάνει συμμαχίες με μικρότερα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στο σλοβάκικο κοινοβούλιο των 150 εδρών.
Η απελθούσα κυβέρνηση ήταν μια συμμαχία της κεντροδεξιάς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2020, αν και με διαφορετικές συνθέσεις και ακολουθώντας τις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσέφερε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι

Η δυνατότητα επιλογής εταίρων του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι ευρεία, καθώς κατά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στο κοινοβούλιο αναμένεται να μπουν επτά κόμματα.
Πέρα από τις δύο επικρατέστερες, πρόκειται για τα κόμματα HLAS-SD (15,03%) του Peter Pelegrini, του πρώην αντιπροέδρου του Smer-SD και διαδόχου του κ. Fico στην ηγεσία της κυβέρνησης το 2018, Oleno (9,05%, κέντρο), Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (KDH, 6,92%), Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS, φιλελεύθερο, 6,13%), Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS, 5,68%), ενώ εκτός μένει το κόμμα Δημοκρατία (άκρα δεξιά, 4,81%).
Το HLAS-SD γεννήθηκε το 2020, μετά τη διάσπαση του Smer-SD, δυο χρόνια μετά την αποχώρηση του κ. Fico από τον θώκο του πρωθυπουργού, μετά την πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.
Ο εκλιπών είχε αποκαλύψει την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στην ιταλική μαφία και την κυβέρνηση του κ. Fico σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του.
Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη το 1993, με το αναίμακτο διαζύγιο με την Τσεχία, αφού η Τσεχοσλοβακία έπαψε το 1989 να κυβερνάται από κομμουνιστική κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.

Τέλος στη στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία

Οι εκλογές στη Σλοβακία συγκέντρωσαν μεγάλο ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον επειδή η νίκη Fico αναμένεται να επιφέρει ένα σημαντικό ρήγμα στην ευρωπαϊκή στήριξη της Ουκρανίας.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Robert Fico ανέδειξε σε κεντρικό άξονα της εκστρατείας του το γεγονός ότι οι Σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλέον κυριολεκτικά αφοπλισμένες, χωρίς μαχητικά αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας και με ελάχιστα πυρομαχικά, γιατί τα έδωσε όλα στην Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο.
Ο Robert Fico τον τελευταίο καιρό εξέφραζε όλο και πιο ανοιχτά τον σκεπτικισμό του για τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η αποστολή περισσότερων ευτωπαϊκών όπλων στο Κίεβο σήμαινε  παράταση της αιματοχυσίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, η νίκη του Smer του Fico, σύμφωνα με τον Gabor Stier, κορυφαίο αναλυτή εξωτερικής πολιτικής στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet και μέλος του Valdai Discussion Club, σηματοδοτεί τον οριστικό τερματισμό της στήριξης της Σλοβακίας στην Ουκρανία.

Ο Robert Fico, δήλωσε την Κυριακή 1/10 πως οι συνομιλίες για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Ο Fico, που δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να σταματήσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η Σλοβακία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την Ουκρανία και πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, προσθέτοντας πως η θέση του δεν έχει αλλάξει.
Με την καταμέτρηση των ψήφων σχεδόν από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας να έχει ολοκληρωθεί, το κόμμα SMER-SSD του Fico εξασφάλισε σχεδόν το 23%, με δεύτερο, με ποσοστό 18% ,το κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS).

Συγχαρητήρια από Orban και Szijjártó

O Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjártó συνεχάρησαν τον ηγέτη του σλοβακικού κόμματος Smer Robert Fico για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές τη Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 και σημείωσαν ότι η θέση του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβακίας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη μετανάστευση συμπίπτει με η ουγγρική.
«Μάντεψε ποιος επέστρεψε! Συγχαρητήρια στον Robert Fico για την αδιαμφισβήτητη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία.
Είναι πάντα χαρά να δουλεύεις με έναν πατριώτη.
Ανυπομονώ!" - έγραψε ο Orban στο κοινωνικό δίκτυο X.
Ο Szijjártó έγραψε στο Facebook ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών δίνουν την ευκαιρία να σχηματιστεί ξανά μια σταθερή κυβέρνηση στη Σλοβακία και να διασφαλιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη των σλοβακο-ουγγρικών σχέσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης