Τελευταία Νέα
Διεθνή

Meloni-nomics: Η Ιταλία σχεδιάζει την πώληση περιουσιακών στοιχείων 21 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 για να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος

Meloni-nomics: Η Ιταλία σχεδιάζει την πώληση περιουσιακών στοιχείων 21 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 για να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος
H συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ιδιωτικοποίήσεις και η περιπέτεια της Monte dei Paschi di Siena
Σχετικά Άρθρα
Η Ιταλία σχεδιάζει την  πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου 21 δισ. ευρώ  για να διατηρήσει το χρέος υπό έλεγχο
Η Ιταλία σκοπεύει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ή περίπου 21 δισ. ευρώ, μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων μεταξύ 2024 και 2026, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας στο  έγγραφό του για τη δημοσιονομική πολιτικ΄και τι μεταρρυθμίσεις (DEF) που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το σχέδιο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της πρωθυπουργού Giorgia Meloni να διατηρήσει υπό έλεγχο το μεγάλο δημόσιο χρέος, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα δημόσια οικονομικά της Ρώμης, καθώς σε αντίθεσή με την Ελλάδα σημαντικό μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.
Ο δείκτης χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 139,6% το 2026, από 140,2% φέτος.
Οι νέοι στόχοι συνυπολογίζουν τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που αναμένονται τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε το DEF, δείχνοντας ότι χωρίς τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων το βάρος του χρέους πιθανότατα θα αυξάνονταν.
Ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti δήλωσε στο έγγραφο ότι οι πωλήσεις μετοχών θα αφορούν εταιρείες που υπόκεινται σε δεσμεύσεις ιδιωτικοποίησης που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Economic Contraction in Italy: Causes, Impacts, and Future Outlook
Πρόκειται για αναφορά στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) η οποία διασώθηκε το 2017 με κόστος 5,4 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσλάβει συμβούλους που θα αναλάβουν τη διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, δήλωσαν τραπεζίτες, αν και ο Giorgetti πρόσφατα δήλωσε ότι η προοπτική ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας έχει μειωμένες πιθανότητες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει επείγουσα ανάγκη για μετρητά.
Η Ιταλία θα πουλήσει επίσης μετοχές σε εταιρείες στις οποίες η συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών «υπερβαίνει το αναγκαίο ποσοστό για τη διατήρηση της κατάλληλης συνοχής και της ενότητας της στρατηγικής κατεύθυνσης», πρόσθεσε ο Giorgetti, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Italy Debt Fears Send Yield Premium to 200 Basis Points - Bloomberg
299202331.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης